Tisztelt Hitelnet!

Megvennék az ingatlanom, de a vevőimnek nincs önrészük, ebben kellene segítség. Lakáshitel, lakáslízing igényelhető?

Az ingatlan Csokonyavisontán van, egy iker nyaraló. Egyik fél az enyém, a másik fele nővéremé. Megvennék mind a két felét 10 000 000 Ft-ért. Nettó igazolt jövedelmek: 90.000,- Ft, nettó 80.000,- Ft. Bár lista igen, mert társ volt.

Van rá megoldás?
Milyen adatok szükségesek?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Norbert

Kedves Norbert!

Nyaraló vételárának finanszírozásához lakáshitel és lakáslízing egyaránt igényelhető. A bankok nemcsak lakóingatlant, hanem nyaralót is elfogadnak lakáshitel fedezeteként. Azonban mindkét esetben szükség van önrészre. Önerőként elsősorban készpénz fogadható el. Amennyiben a vásárló nem rendelkezik az önerő kifizetéséhez szükséges készpénzzel, akkor plusz ingatlanra van szükség. Lakáshitel esetén a plusz ingatlant is bevonják a hitelügyletbe és rákerül a hitelfolyósító bank jelzálogjoga, lakáslízing esetén szintén a plusz ingatlanra felvett kölcsön jelenthet önerőt.

A lakáshitel és a lakáslízing – jogszabály által meghatározott – finanszírozási aránya megegyezik. Forint alapon mindkét esetben a megszerezni kívánt ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel. A ténylegesen nyújtható kölcsön és lízing összegét befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése és a vásárlók, lízingbevevők jövedelmi helyzete.

Önrész nélkül, nettó 90 ezer, illetve nettó 80 ezer forintos jövedelemmel sajnos nem valósulhat meg a lakáshitellel vagy lakáslízinggel történő nyaralóvásárlás. Ez jelenti az egyik akadályt. A másik probléma a BAR lista. Annak az ügyfélnek, akinek adatai negatív tartalommal szerepelnek a BAR listán, egyik bank sem nyújt hitelt. Ha a vásárlójelöltek a korábbi hitelmulasztást még egyáltalán nem rendezték, akkor adataik aktív státuszban vannak. Ha már visszafizették, akkor passzív státuszba kerülhettek, de a visszafizetés napjától számítva így is még egy évet kell várniuk arra, hogy a passzív státusz is megszűnjön és újra hitelképesek legyenek.

BAR listával és önrész nélkül sajnos nem tudunk megfelelő megoldást a finanszírozásra. Amennyiben olyan vevői lennének, akik megfelelnek fenti feltételeknek, akkor irodánk készséggel készít nekik személyre szabott, díjmentes hitel-, illetve lízingajánlatot és vállaljuk a teljes körű, díjmentes ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Vidékről szeretnénk beköltözni Miskolcra. Édesanyám vidéki házában élünk. Jelenleg ápolási segélyt kapok. Miskolci kiszemeltünk (ára miatt: 2 800 000 Ft) egy nyaraló. Sajnos kezest nem tudunk bevonni.
Kérdésem az, ha elmegyek dolgozni és meglesz a három hónapos bedolgozott idő, lízingelhetném-e a nyaralót, amit belterületté lehet nyilváníttatni. Fundamenta lakáskassza van az Édesanyám nevén amit átíratna rám, bár az összeg még csak 500 000 Ft. A CSOK-ot még nem vettem igénybe (egy gyermekem van, egyedül nevelem), most szeretném, ha segítene a nyaraló megszerzésében.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Zsuzsanna

Kedves Hitelnet,
Fentebbi kérdésnél észre vettem egy “rést” ami érdekes lehet számomra. Azt írták fent, hogy az úr által megjelölt nettó összeg nem elegendő ahhoz, hogy önrész nélkül kapjon hitelt. Nekünk sincs önrészünk, viszont a nettó fizetésünk magasabb a fent megjelölt összegnél. A kérdésem az lenne, hogy mi az a minimum összeg, aminél a bank el tud tekinteni az önrésztől? Illetve ha nincs másik bevonható ingatlan, akkor milyen megoldás lehet a lakásvásárlásra? Nyilván nem feltétlenül a lakástakarékra gondolok, mert az évek során gyűlik össze, hanem egy gyorsabb megoldásra.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Ivett

Tisztelt Hitelnet!
Vidékről szeretnénk Miskolcra költözni. Jelenleg Édesanyám házában élünk. Kislányom egy hónap múlva lesz 16 éves, eddig nem vettem fel gyermek után járó kedvezményt. Egyedül nevelem, volt férjem régen nem fizet gyermektartást. Ápolási segélyt kapok 94 éves nagymamám után, aki szintén velünk él. Édesanyám 66 éves, én 49. Nem tudjuk mikor sikerül eladni édesanyám házát, ezért kölcsönre gondoltam, illetve lízingre. Visszamondanám az ápolási segélyt, ha találok munkahelyet, ahol legalább a minimálbért megkereshetném. Olyan üdülőt találtunk, ami 3 700 000 Ft, de még nincs belterületté nyilvánítva. Az utcában már több ház épül és azokat már belterületté nyilváníttatták. Édesanyám házát nem szeretnénk biztonsági okokból jelzálogként vagy fedezetként belevonni. Amint sikerül eladni, akkor viszont az árát egy összegben tudnánk a kölcsönbe fizetni. Ez kb. 3 000 000 Ft lenne. Édesanyám nevén van egy három éve fizetett Fundamenta lakáskassza, amit egy év múlva vehetünk ki.
Kérem, ha tudnak adjanak tanácsot erre a bonyolult helyzetre!
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: K.-né

Szabad felhasználású kölcsönt szeretnék felvenni. Aktív BAR listás vagyok. Lehetséges? Ingatlanfedezet nélkül szeretném.