Tisztelt Hitelnet!

Az oldalon több helyen is találtam az önerő nélküli lakáshitellel kapcsolatban írásokat, de konkrét példákat nem arra az esetre, ha másik ingatlan bevonására kerül sor.

A kérdésem: ha van egy 8 millió forint értékű ingatlanom (saját tulajdon), és egy 13-14 millió Ft értékű ingatlant szeretnék megvásárolni, hogyan kell számolnom a hitellel?
Azt olvastam, hogy a két ingatlan értéke összeadódik, de ez az jelenti, hogy ennek az összeadott értéknek a 75-80%-a a hitel, vagy a saját ingatlan teszi ki a megvásárolni kívánt ingatlan bizonyos százalékát? Hogyan kell értenem az ingatlan bevonásával történő hitelfelvételt?

Köszönettel várom válaszukat!
Tisztelettel:
Zsolt

Kedves Zsolt!

Kiegészítő ingatlanfedezettel történő lakásvásárlás esetén két alapvető előírást kell szem előtt tartani: Az egyik, hogy a vonatkozó jogszabály által megengedett maximális finanszírozási arány a fedezeti ingatlanok összértékének 80%-a. A másik pedig, hogy a lakásvásárlási hitel összege nem haladhatja meg a lakás vételárát.

Az adós által maximálisan felvehető hitelösszeg kiszámításakor a bankok jövedelemvizsgálatot tartanak, a hitelbírálatot az igénylő bevételeinek és kiadásainak figyelembevételével végzik. Meghatározzák, hogy egyrészt adott jövedelmi helyzettel mennyi hitelt bír el az adós, másrészt a két ingatlan földrajzi elhelyezkedése alapján megállapítják, hogy egyik és másik mennyi terhelést bír el. A felső korlátot a fent említett két előírás (80%, vételár) szabja.

Ha a teljes vételár - adott esetben 13 millió forint - jóváhagyható, akkor ezzel az összeggel egyetemlegesen megterhelik mindkét ingatlant, Ön tehát 13 millió forintot vesz fel, pontosabban a bank az eladó bankszámlájára utalja ezt az összeget. Ha kevesebb összeg hagyható jóvá, akkor a vételár kiegyenlítéséhez Önnek készpénzes önerővel kell rendelkeznie, s a a vételár fennmaradó része vehető fel hitelként oly módon, hogy minkét ingatlant be kell vonni a hitelügyletbe, (tehát mindkét ingatlan hitellel terhelt lesz).

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s jövedelmi helyzetének és az ingatlanok területi elhelyezkedésének ismeretében Szakértőink konkrét lakáshitel ajánlatot tudnak Önnek készíteni, melyből megtudhatja, hogy a két ingatlanra összesen mennyi lakáshitel vehető fel. A legjobb havi törlesztő részleteket kiszámolhatja lakáshitel kalkulátorunk segítségével. Hitelajánlatunk díjmentes!

További kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakáshitelt szeretnék felvenni önerő nélkül plusz hitelmentes ingatlan bevonásával.

Jó napot!
Olyan kérdésem van, hogy szeretnék lakást vásárolni, viszont az önerő helyettesíthető, ha bevonok egy másik ingatlant? Az ingatlan nem a saját nevemen van, viszont a családban. További kérdésem lenne még, hogy külföldön dolgozok, ez mennyire befolyásolja a hitelbírálatot? Mennyi folyamatos munkaidőt igényelnek ebben az esetben?
Előre is köszönöm a segítséget.

Tisztelt Tanácsadó!
Van egy lakásom, de szeretnék egy kertes házat venni. Önerő nélkül lehetséges-e? A lakást fel tudom ajánlani fedezetnek. És ha egy 10 milliós házat kinéztem, van-e mód 12 milliót felvenni?

Tisztelt Szakértő!
Fiatal, mindketten 30 éves, gyermektelen/de 1 gyermeket tervező/ házaspár szeretne első ingatlanhoz jutni. Győrben élnek, mindketten dolgoznak. Nettó keresetük együtt 290 ezer Ft. Győrtől 5 km-re lévő településen vennének családi házat, mely 18 millió Ft-ba kerülne. Sajnos készpénzük nincs, vagyis a teljes 18 millió Ft kellene, mint kölcsön a banktól. Közeli hozzátartozónak van egy kb. 15 milliót érő lakása Győrben, amit felajánlana “önerőnek”, ha ez lehetséges. Ha ez így működik, akkor a bank a megvásárolni kívánt családi ház teljes (18 millió Ft) vételárát odaadná hitelbe a fiatal párnak?
Segítségét előre is köszöni: Erika

Üdvözlöm!
Férjemmel van egy közös lakásunk, most szeretnénk egy másikat is venni.
Kérdésem az lenne, ha a mostani közös lakásunkat kínálnánk fel ingatlanfedezetnek, akkor is szükség lenne önerőre? 15 millió forint körüli lakásvásárlásról lenne szó, a mostani lakásunk is ilyen értékű.

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Szeretném segítségét kérni. Vásároltam lassan öt éve egy ingatlant, amit teljes mértékből önerőből vettem, tehát nincs hitelterhelés az ingatlanon. Amikor megvettem még egyedülálló édesanya voltam, azóta két éve férjhez mentem, de az ingatlan továbbra is az én nevemen maradt. Most szeretnénk egy nagyobb házat venni, mivel született még egy gyermekünk és így a ház kicsinek bizonyult. Elvileg meglenne a kinézett jövőben megvásárolandó ingatlan, ami 13.000.000 forintba kerülne.
Szeretném kérdezni, hogy én igényelhetek-e ennyi hitelt (18 éve folyamatos munkaviszonyom van, jelenleg gyeden vagyok) úgy, hogy a házam leterhelem, és ha a jelenlegi házam eladnám, ami úgy néz ki egy éven beül meg is történhet, akkor visszafizetném a jelzáloghitel összegét azonnali hatállyal?!
Lehetséges ilyen megoldás? Illetve a CSOK ebben az esetben (nem új ingatlant vásárolnék) igényelhető két gyermekre?
Tisztelettel köszönöm segítségét!

Tisztelt Szakértő!
Lakáshitelt szeretnék felvenni, ám nincs önerőm. Az összes ingatlannal rendelkező rokon Romániában él.
A kérdésem az, hogy például a szülői házat, ami ugye Romániában van, fel lehet-e használni mint pótingatlan Magyarországon történő lakáshitel felvétele esetén?
Üdv.
Norbert

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egyedülálló 35 éves Édesanya vagyok, egy 5 éves kisfiút nevelek. Minimálbérrel rendelkező jövedelmem van papíron. A kisfiam apjától minimális gyerektartást is kapok. Sajnos nem rendelkezem önerővel. Önerő nélkül lakáskassza kötéssel vagy CSOK vagy bármilyen lehetőség van-e lakáshitel felvételre. Szüleim kezessége szerintem megoldható lenne. Ők mindketten ingatlan tulajdonosok. Én nem rendelkezem semmilyen ingatlannal.
Kérem legyenek szívesek tájékoztatni, hogy létezik-e valamilyen lehetőség. Az ingatlanpiacon még nem nézelődtem.
Köszönöm szépen előre is a segítségüket!

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnék vásárolni, melynek értéke 10 millió forint. Önerőnk nincsen, ezért második ingatlant szeretnék bevonni fedezetként, ennek értéke kb. 20 millió forint, de ezen az ingatlanon van már egy 4 millió forintos jelzáloghitel. Bevonható ez az ingatlan fedezetként és kaphatunk így hitelt?
Köszönettel:
Károly

Üdvözletem!
József vagyok Esztergom-Kertvárosból és lakáshitellel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
– 6-7 milliós hitelfelvételben gondolkodunk feleségemmel használt lakásra
– a bankok általában az ingatlan értékének 80%-át finanszírozzák, a többi legyen önerő
– azonban sajnos mi NEM RENDELKEZÜNK ÖNERŐVEL! Innentől kezdve maradna a fedezet, de nagyon valószínű, hogy az megoldható…..
– feleségemmel mindketten 35 évesek vagyunk, van egy 5 éves gyermekünk; így szóba jöhetne az államilag támogatott hitel, illetve a csok 1 gyerekre
– átlag keresetünk úgy 230 ezer, spórolt pénzünk se olyan sok
– tehát a fő kérdés itt az, hogy önerő nélkül és kérdéses fedezetopcióval jelenleg milyen lehetőségünk lenne?
Remélem, minden fontos infót leírtam, ha nem, kérem jelezzék.
Tanácsukban bízva maradok tisztelettel:
József

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 2 éve elváltam a feleségemtől, van 3 közös gyermekünk, a gyerekeket a bíróság a volt nejemnél helyezte el, viszont a családi ház 1/1 részben az én tulajdonom, amiben jelenleg is élnek. Én a szülői házban lakom. Ezt szeretné tőlem megvásárolni csokra.
Lehetséges ez?

Jó napot!
Röviden: Van egy házam, aminek az értéke kb. 35 millió. Egy osztrák jelzáloghitel terheli (10 millió fennálló tartozás – havi €330) Szeretnék egy másik házat venni, aminek értéke 17 millió.
Mivel önerővel nem rendelkezem, szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőségem a ház megvásárlására (befektetés célja lenne)? Ausztriában dolgozom, bejövő havi jövedelmem € 1700 már több éve folyamatosan.
Köszönettel.

Üdvözlöm!
A lakás amit nagyon szeretnénk 9.000.000 Ft. Plusz fedezetként van meg egy lakásunk. Két gyermekünk van, a szocpolt meg nem használtuk ki. A páromnak bejelentett állása van, nettó 215.000 Ft, én ikergyesen vagyok még két évig (78.000 Ft), mellette mikor hívnak, dolgozom.
Van esély, hogy kapunk hitelt és ha van, mennyit?
Várom válaszát.
Tisztelettel:
Ibolya

Tisztelt hitelnet!
Kérdésem az lenne, hogy használt ház vásárlásra kaphatok-e hitelt amennyiben a jövedelmem megfelelő, a vásárolni kívánt ingatlan forgalmi értéke eléri az 5 millió Ft-ot, a pótfedezetként bevont ingatlan értéke szintén meghaladja az 5 millió Ft-ot, viszont házastársam aktív khr listás és folyószámlánk, melyre a jövedelmek beérkeznek közös? Az igényelt hitel összege 4.5 millió Ft. A hitelt kezes és adóstárs bevonása nélkül kívánom igényelni.

Kedves Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy gyereket egyedül nevelő anyuka bejelentett, határozatlan idejű munkaszerződéssel önerő nélkül kaphat-e hitelt? Milyen összegben? Amennyiben egy 11 Milliós ingatlant szeretne vásárolni, mik a kilátások önerő nélküli lakásvásárláshoz? Másik ingatlanfedezet megoldható lenne.
Köszönöm segítségüket!
Üdvözlettel: Gyöngyi

Kedves Hitelnet,
használt lakást szeretnék vásárolni, kb. 7 m Ft értékben. Önerővel nem rendelkezem, viszont egy 18 m Ft értékű, tehermentes lakással igen. Felvehetek-e úgy hitelt, hogy csak az utóbbi ingatlant terheljék meg, hiszen így a most megveendő szabad forgalmú marad?
Mekkora nettó jövedelemre van szükség a pozitív döntéshez?
Köszönettel,
Rita