Önerő nélkül vehetünk olyan lakást, amit olcsóbban adnak, mint a forgalmi értéke?

2012-ben lakás vásárlását tervezzük és ehhez szeretnénk lakáshitelt igényelni. Amit kinéztünk családi ház, Szeged mellett lenne és 8 millió forintért meg lehetne szerezni. A tulajdonos már régóta hirdeti, volt az ára 11 millió forint is, de nem tudta eddig eladni. Mind a ketten több éves megbízható jövedelemmel és viszonylag jó fizetéssel rendelkezünk. Hitelt eddig nem vettünk fel, de sajnos sok megtakarított pénzünk sincsen.

Az lenne a kérésem, hogy abban az esetben, ha a ház ára több millió forinttal olcsóbb, mint szerintünk az értéke, akkor az beszámíthat-e önerőként. Esetleg valamilyen állami támogatást igényelhetünk-e, bár ha jól olvastuk az Önök oldalán, akkor a szocpolt csak építkezésre vagy új lakás vásárlására lehet felvenni.

Előre is köszönöm válaszukat.

Zsuzsa és Zsolt

Kedves Zsuzsa és Zsolt!

Köszönjük szépen megkeresésüket!

2009-óta a banki szabályozáson túlmenően jogszabály i rögzíti, hogy egy ingatlan forgalmi értékéhez képest mekkora arányú lakáshitel igényelhető. Ennek értelmében jelenleg a felvehető hitel összege nem lehet több, mint a megvásárolandó lakás vagy családi ház forgalmi értékének 80 %-a, de csak abban az esetben, ha az adósok megfelelnek a banki hitelbírálatnak, azaz rendelkeznek elegendő jövedelemmel. Az ingatlan bank által elfogadható forgalmi értéke és a vételár között azonban nem lehet 10 %-nál nagyobb eltérés, tehát hiába ér többet egy ház a vételárnál, a pénzintézetek általában ebben az esetben is az alacsonyabbat, azaz a vételárat veszik figyelembe a hitelbírálat során.

Jelenleg vissza nem térítendő állami támogatás valóban csak az Ön által is felsorolt célokra igényelhető, használt lakás vásárlásra nem.

Az elvárt saját erő kiváltható egy kiegészítő ingatlan fedezet bevonásával, aminek nem szükséges az adós tulajdonába lennie, annak tulajdonosa lehet bárki. Amennyiben lehetőség van ilyen bevonására vagy megoldható a 20 % körüli saját erő, akkor kérem töltsék ki online ajánlatkérő adatlapunkat és tanácsadóink egyedi ajánlatokat készítenek a megadott adatok alapján az Önök számára.

További kérdésük esetén állunk szíves rendelkezésükre.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Belgiumban élek és dolgozok. Kettős állampolgár vagyok. Lakást szeretnék venni Budapesten. Mire van szükségem és hogy tudnék elindulni?

Tisztelt Cím!
2008. óta vagyok egyéni vállalkozó, 2009-ben és 2010-ben veszteséges voltam, viszont 2011. évben volt 1,5 M Ft bevételem.
Szeretnék kb. 6 M Ft hitelt felvenni. A kérdésem az lenne, hogy így hitelképes vagyok-e? (A szüleimet mint adóstársakat be tudom vonni a hitelbe, az ő jövedelmük összesen nettó 150e Ft.)

Az állami kamattámogatású hitel ház bővítésére felvehető? A ház a férjem tulajdonában van, szeretnénk oda költözni, de előtte a meglévő részt felújítani, és további helyiségeket hozzáépíteni. Van lehetőségünk a hitelre?

T.Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlásakor kell-e önerővel rendelkezni? Mi számít önerőnek? Szükség van-e jelzálogra?
Köszönettel:Sápiné

Üdvözlöm!
Párommal kinéztünk egy lakást és a kérdésem az lenne, hogy jelzáloghitelt leendő lakásra is fel lehet venni vagy csak saját/rokoni ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm!


10
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x