Kedves Hitelnet!

Szeretném a segítségüket kérni. Nagycsaládosok vagyunk (3 gyerkőc) és szeretnénk használt lakást vásárolni Budapesten. Sajnos jelenleg nincs se önerőnk, se ingatlanfedezetünk. Tudjuk, hogy ez így nehézzé teszi a dolgot.

Lehetséges-e önerőnek kölcsönt felvennie, majd lakáshitelt igényelnie ugyanannak az embernek (magas fizetéssel rendelkezik, de annyira nem, hogy egy 30%-os önerőt ki tudjunk fizetni). Van-e bármi mód arra, hogy jó keresettel lakást tudjunk venni?

Előre is köszönöm a válaszát.
Kinga

Kedves Kinga!

Lakásvásárlási hitel felvétele önerő vagy kiegészítő ingatlanfedezet bevonása nélkül általában nem lehetséges, mivel a vonatkozó kormányrendelet a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-ig történő hitelezését teszi lehetővé. A gyakorlatban ez a finanszírozási arány még kisebb.

Ha nincsen megtakarításuk vagy akár más személy tulajdonában lévő ingatlan bevonására sincs lehetőség, akkor az elvárt saját erő előteremtésének egyik módja lehet a személyi kölcsön. Ezt azonban csak végső esetben javasoljuk, mivel a fedezet nélkül nyújtott hitelek kamata lényegesen magasabb (20% feletti), mint a jelzáloghiteleké. Továbbá a rövid futamidőnek (maximum 7 év) köszönhetően viszonylag magas a havi törlesztési kötelezettség is, amihez még hozzájön a lakáshitel törlesztő részlete is.

Ha mégis csak ez az út járható, akkor mindkét hitel felvételéhez megfelelő jövedelemfedezettség szükséges. Személyi hitelként az igazolt nettó jövedelemnek körülbelül az 5-6-szorosa vehető fel és a törlesztő részlet összege nem haladhatja meg a fizetés 30-33%-át. A lakáshitel elbírálásakor figyelembe kell venni a lakásvásárló már meglévő hiteltörlesztését, ami csökkenti az újabb hiteltörlesztésre fordítható szabad jövedelmet.

Ha az igénylő jövedelme olyan magas, hogy mindkét hiteltörlesztés vállalható, akkor elvileg megoldható úgy a lakásvásárlás, hogy az önerő kifizetése személyi hitelből történik. Pontos kalkulációt Szakértőink csak az adott ügylet részleteinek (lakás vételára, igénylő jövedelmi helyzete, életkora, stb.) ismeretében tudnak végezni. Ezeket az információkat online adatlapunk kitöltésével küldhetik el, s ezt követően elkészítjük a díjmentes hitelajánlatot, amely az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő személyi- és lakáshitel konstrukciókat tartalmazza.

Ha további kérdések merülnének fel, forduljanak bizalommal a Hitelnet Szakértőihez online, telefonon vagy személyesen!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése