Önerő nélkül kaphatok támogatott hitelt?

Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem:
Férjem 114.000 Ft-tal van bejelentve, 8 éve van ezen a munkahelyen, előtte is volt állása. 3 kiskorú gyermekünk van, én Gyesen vagyok. Használt lakást szeretnénk vásárolni, igénybe véve a kamattámogatást is illetve a fél szocpolt. (Nem tudom az egész jár-e ebben az esetben?)

Önerőnk sajnos semmi. Köztartozás nincs. Szocpol beszámít-e önerőnek? 6 000 000 Ft volna a lakás. Van-e esélyünk, hogy hitelt kapjunk? Van ugyan örökségünk, de én csak részben vagyok tulajdonos, férjemnél is ez a helyzet + haszonélvezet van rajta. Gondolom ezekre jelzálogot nem lehet tenni.

Válaszukat előre is köszönöm!
Mariann

Kedves Mariann!

Használt lakás vásárlására kamattámogatott hitel igényelhető, azonban egyéb vissza nem térítendő állami támogatás (szocpol, félszocpol) igénybevételére nincs lehetőség. A támogatás jelenleg újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez nyújtható. Minderről bővebben olvashat.

A vételár kiegyenlítéséhez 5 éves állami kamattámogatású kölcsön nyújtható, vagyis a kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. Ekkor a kamattámogatás mértéke – függetlenül attól, hogy hány gyermek van a családban – az állampapírhozam 50%-a. A kamattámogatott periódus lejárata után a hitel piaci kamatozású konstrukcióvá válik, az akkor érvényes piaci kamatlábnak megfelelően.

Az Önök által vásárolandó lakás – értékét tekintve – finanszírozható lehet államilag támogatott hitellel, (jogszabály alapján a használt lakás vételára maximum 20 millió forint lehet, a felvehető hitelösszeg pedig legfeljebb 10 millió), ám a finanszírozási hányad az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig terjedhet. A teljes vételár tehát nem vehető fel kölcsönként, vagyis önerő is szükséges.

Készpénz hiányában önerőként elfogadható kiegészítő ingatlanfedezet is. A résztulajdonukban lévő ingatlan akkor lehet hitelfedezet, ha a kölcsönszerződés aláírásával a többi tulajdonos is hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez. Haszonélvezettel terhelt ingatlan szintén elfogadható, amennyiben a haszonélvező is hozzájárul ehhez.

A 6 milliós lakás teljes vételárát tehát csak akkor tudják banki hitelből finanszírozni, ha valamelyik ingatlant még bevonják az ügyletbe. Ha ez megoldható, kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő űrlapunkat, s Hitelszakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető lakáshitelekről. A használt lakásra felvehető kamattámogatott hitel várható törlesztő részletéről online Hitelkalkulátorunk segítségével előzetesen is tájékozódhatnak!

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Építkezni szeretnénk, saját telek van. Erre szeretnénk építeni. Kérdésem az lenne, hogy csak a telek elfogadható-e önerőnek vagy fedezetnek?
Köszönöm a választ előre is!

Kedves Edina!
Az építendő lakóház várható jövőbeni értékének meghatározott hányada vehető fel hitelként. Ahhoz, hogy Szakértőink ki tudják számolni az adott esetben maximálisan felvehető hitelösszeget, bővebb információkra van szükség: építkezés helye, költségvetése, telek értéke, jövedelmi helyzet, stb. Ezeket az adatokat online űrlapunk kitöltésével adhatják meg. Ezt követően Szakértőink tájékoztatni tudják Önöket a szükséges önerő mértékéről és az esetlegesen elérhető építési hitel- és támogatási lehetőségekről!

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék érdeklődni, hogy van-e esélyünk Budapesten megvásárolni egy 7-8 millió Ft-os házat hitelre, amennyiben önerővel nem rendelkezünk. A férjem dolgozik, fizetése bruttó 196.000- Ft. Én itthon vagyok a gyerekekkel (3 gyermekünk van), nekem a családi, a gyes összesen 81.000- Ft. Hitelünk nincs, nem vagyunk bar-listásak. Az ingatlanvásárlás indoka, hogy kinőttük a jelenlegi önkormányzati lakást és szeretnénk egy saját házat. Másik ingatlant nem tudunk bevonni a hitelbe.
Köszönöm a tájékoztatást.

Kedves Viktória!
Készpénz vagy kiegészítő ingatlanfedezet nélkül nincs lehetőség lakáshitel felvételére, mivel a megvásárolandó ház piaci értékének legfeljebb 80%-a nyújtható. Mindezek hiányában sajnos nem tudunk Önöknek megfelelő lakáshitel ajánlani.

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy lakást szeretnénk venni. Önerőnk sajnos nincs, de a párom is és én is dolgozunk. Jövedelmünk 115.000+90.000 forint. Élettársi viszonyban élünk 7 éve, gyermekünk nincs.
A kérdés az lenne, hogy van-e lehetőség önerő nélküli lakásvásárlásra, és ha igen, melyek ezek. Ez lenne az első lakásunk.
Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelt Hitelnet!
Azután szeretnék érdeklődni, hogy hány százalékos önerővel kell rendelkeznem, hogy igénybe vehessem a kamattámogatott hitelt, használt lakás vásárlására? A bank, mellyel jelenleg kapcsolatban állok, 25%-os önerőt kér. Van olyan intézmény, aki kevesebbel is beéri?
Válaszát előre is köszönöm.

40 éves elvált, egy gyermekem van, 15. évet tölti. Van-e lehetőségem a szocpolt igénybe venni használt lakás vásárlásnál? Folyamatos munkaviszony, 2 bejelentett munkahely, 130-140 ezer a fizetésem. Lakáselőtakarékossággal rendelkezem, nem volt még a nevemen lakás, önerőm nincs. A kinézett lakás értéke 6-8 millió. Van-e lehetősség ebben az esetben 40-45 ezer forintig hitelre, ami fix? Ingatlan fedezetem nincs.

Tisztelt Szakértő!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van egy 2005-ben épült 33 nm-es 2 szintes családi ház, aminek a becsértéke 8 millió forint, a HB értéke 5,5 millió! Arra lennék kíváncsi, hogy ezt az ingatlant mennyiért lehetne megvenni önerő és fedezet nélkül?


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x