A jegybank októbertől módosítani kívánja a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (JTM) vonatkozó szabályokat. Ez elsősorban a rövid kamatperiódusú lakáshiteleket érinti majd, mivel ezek kamatkockázata viszonylag magas, így törlesztő részletük rövidtávon is jelentősen emelkedhet. Az MNB célja tehát az új adósságfék szabályokkal az, hogy a lakáshitelt felvenni kívánó ügyfeleket – saját biztonságuk érdekében – a kiszámítható, hosszú távon fix kamatozású kölcsönök felé terelje.

A háztartások kamatkockázati kitettségének csökkentése

Egy hitel kamatkockázata jelentős mértékben csökkenthető a megfelelő hosszúságú kamatperiódus kiválasztásával. Minél rövidebb kamatperiódusú egy lakáshitel, annál gyakrabban, akár kedvezőtlen irányba és nagymértében is változhat a törlesztő részlete. Az új adósságfék szabály a háztartások kamatkockázati kitettségének csökkentését hivatott szolgálni. A csökkentett JTM limit biztosítja, hogy a nagyobb kamatkockázatot vállaló adósok is elegendő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek, ha a törlesztő részlet kedvezőtlen irányba változik.

JTM változása forinthiteleknél 2018. október 1-jétől

5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitel felvételekor az adós összes havi törlesztő részlete nem lehet több rendszeres havi nettó jövedelemének 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30%-ánál.

Legalább 5 éves, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitel esetén legfeljebb 35, illetve 40% JTM a megengedett.

A legalább 10 éves vagy a futamidő végéig fix kamatozású jelzáloghiteleknél – mivel itt kisebb a kamatkockázat – nem lesz változás, marad a jelenlegi 50, illetve 60% JTM.

A legalább 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek esetében eddig alkalmazott kedvezményes, 85%-os beszámítási súly megszűnik, mivel a módosított JTM limit már kedvezőbb a hosszabb kamatperiódusú hiteleknél. A módosított előírásokat csak a legalább 5 éves futamidejű, új jelzáloghiteleknél kell alkalmazni.

Az új JTM szabályokról az MNB egyeztetett a piaci szereplőkkel. A rendelettervezetet az Európai Központi Bank jelenleg véleményezi. A módosítások a véglegesítést és kihirdetést követően válnak hatályossá.

További változás 2019. július 1-jétől

Magasabb igazolt nettó jövedelem arányaiban magasabb összegű havi törlesztés vállalását teszi lehetővé jelenleg is. Ez a limit eddig 400.000 forintban volt meghatározva. Az elmúlt évek nominális és reálbér-emelkedésének köszönhetően e jövedelemhatár 2019. július 1-jétől szintén változik, a jelenlegi 400.000 Ft-ról 500.000 Ft-ra emelkedik.

Szigorítás vagy sem?

Az új adósságfék szabály ugyan egyfajta szigorításnak tűnhet, a gyakorlatban mégsem fogja a lakáshitel felvételét tervező ügyfelek többségét érinteni, hiszen ők már az elmúlt hónapokban sem a rövidebb, kamatperiódusú, kockázatosabb, hanem a legalább 5 éves kamatperiódusú, hosszabb távon fix kamatú hitelek mellett döntöttek.

Az már sokkal inkább érintheti az ügyfeleket, hogy a legalább 5 éves, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzálogitelek esetében a JTM az eddigi 50%-ról 35%-ra fog csökkenni. Banki tapasztalatok alapján azonban elmondhatjuk, hogy a hitelintézetek többsége – saját belső szabályzatuk alapján – eddig sem az 50%-os, hanem annál szigorúbb 30-40%-os JTM-et alkalmazott.

Összegezve, az ősztől várható adósságfék szabályok a jövőbeni ügyfelek többségének hitelképességét nem fogják nagymértékben befolyásolni, ugyanakkor megakadályozzák a túlzott eladósodást, csökkentik a kamatkockázatot és a hitelek törlesztő részlete is még kiszámíthatóbbá, még inkább előre tervezhetővé válik.

Számoljon velünk online

Ha Ön most áll lakáshitel felvétele előtt, ismerje meg a legkedvezőbb konstrukciók aktuális törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatát.  Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése