Tisztelt Hitelnet!

Tisztelettel kérdezném, hogy nyugdíjasok igényelhetik-e az államilag támogatott lakásvásárlási kölcsönt 15 év futamidőre, egyedülálló? Mennyi minimális nyugdíj összeggel rendelkezzen? De most még, aktív dolgozó. Mivel megtakarítása nincs, albérletét fizeti.

Köszönettel megtisztelő válaszukat.
Éva

Kedves Éva!

Használt lakás vásárlásához az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető államilag támogatott lakáshitel vehető igénybe. Ennek feltétele, hogy az igénylő legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel. Ezt az igazolást az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) állítja ki, azonban nyugdíjas státusz esetén ilyen igazolást nem tudnak kiadni. Emiatt nyugdíjasként a kamattámogatott lakáshitel nem igényelhető használt lakásra.

Ebben az esetben piaci kamatozású lakásvásárlási kölcsön igénylésére van lehetőség. Ez esetben a bankok által meghatározott felső életkorhatár 70 év, vagyis az adós életkora a kölcsön lejáratakor nem haladhatja meg a 70. évet. 15 éves futamidőre tehát abban az esetben kaphatja meg a hitelt, ha még nem töltötte be az 55. életévét. Ha igen, akkor rövidebb futamidőre lehetséges a hitelfelvétel.

Ha viszont még aktív dolgozóként igényli a kölcsönt, akkor kiadható az OEP igazolás a biztosítási jogviszonyáról, vagyis jogosult lehet államilag támogatott lakáshitelre. Emellett munkáltatói igazolást kell kitöltetnie. Ez egy formanyomtatvány, mely a Hitelnet irodáiban beszerezhető. A keresetet bankszámlára utalt munkabér esetén az utolsó 3 havi számlakivonattal, kézbe kapott munkabér esetén NAV jövedelemigazolással kell alátámasztani. A támogatott hitel igénylőjének nem lehet adótartozása, amit szintén igazolni kell. Ezt az igazolást a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) állítja ki.

A kölcsönigénylés minimálbéres jövedelemmel (nettó 64.190 Ft) is benyújtható. Azt, hogy ez mekkora összegű lakáshitel felvételéhez lesz elegendő, előzetes hitelbírálat után tudjuk megmondani.

Azt azonban tudni kell, hogy államilag támogatott és piaci kamatozású lakásvásárlási hitelkonstrukció esetén egyaránt szükség van saját erőre. A lakás teljes vételára nem vehető fel hitelként. A lakás forgalmi értékének - törvényi előírás alapján - maximum a 80%-a, a bankok gyakorlatát tekintve 40-75%-a lehet elérhető.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a szükséges információk birtokában Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető lakáshitelekről. Az aktuális hiteltörlesztéseket honlapunkon megtekintheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése