Tisztelt Cím!

Szeretnék a lányommal használt lakást vásárolni 8-10 Millió Ft értékben. Én nyugdíjas vagyok, a lányom dolgozik és 10 éves gyermekét egyedül neveli. Nekem van egy Budapest XVI. kerületi családi házban 1/10 tulajdonrészem.

Kérdésem, hogy milyen feltételekkel lehetne a lakás megvásárlását megoldani lízing vagy hitelfelvétellel?

Köszönettel.
Györgyi

Kedves Györgyi!

Használt lakás vásárlása esetén számos hitel- és lízingkonstrukció áll rendelkezésre. (A különbség az a két finanszírozási forma között, hogy lakáshitel felvétele esetén már a futamidő elején megszerzik a lakás tulajdonjogát, míg lízing igénylésekor annak lejáratakor válnak lakástulajdonossá.) Amit a feltételekkel kapcsolatban elsődlegesen tudni kell az, hogy lakáshitellel és lakáslízinggel történő vásárláshoz egyaránt kell önerővel rendelkezni. Egyik esetben sem vehető fel a lakás teljes értéke. A vonatkozó jogszabály alapján mindkét esetben minimum 20% az elvárt saját erő mértéke. Az, hogy a finanszírozáshoz szükséges tényleges önerőnek mennyinek kell lenni, számos tényezőtől függ. Például attól, hogy hol szeretnének lakást vásárolni, mennyi az igazolt nettó jövedelmük, milyen és mekkora összegű rendszeres kiadásaik vannak, a jövedelmével bevont személyek életkora szintén meghatározó, stb.

Amennyiben a szükséges készpénz esetleg nem áll rendelkezésükre, akkor plusz ingatlanfedezet bevonásával helyettesíthető az önerő. A plusz fedezetnek bárki lehet a tulajdonosa. Tulajdonrész terhelésére nincs lehetőség, tehát ha esetleg kiegészítő ingatlan bevonására lenne szükség, akkor az említett budapesti ingatlant abban az esetben lehetne bevonni az ügyletbe, ha annak valamennyi tulajdonosa ehhez hozzájárulna és alá is írná a hitelszerződést.

A lízingtermékeket piaci kamat mellett nyújtják a bankok, míg a lakáshitelek piaci kamattal és állami kamattámogatással egyaránt igénybe vehetők. Online Hitelkalkulátorunkkal számolva a törlesztő részlet, a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) és a járulékos költségek alapján összehasonlíthatja bankpartnereink legkedvezőbb konstrukcióit. Támogatott lakáshitel igénylése esetén az állam a törlesztő részlet megfizetéséhez a futamidő első öt évében biztosítja a kamattámogatást, a 6. évtől az aktuális piaci kamatok fogják meghatározni a havi törlesztést ugyanúgy, mint piaci lakáshitel esetén.

Államilag támogatott lakáshitel igénylésének vannak bizonyos - kormányrendelet által rögzített - feltételei is, melyekről honlapunkon részletes tájékoztatást olvashat. Igény esetén Szakértőink megkeresik az Önök számára legkedvezőbb finanszírozási lehetőségeket, majd az ideális konstrukció kiválasztása után díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel-, illetve lízingügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése