Tisztelt Hitelnet!

63 éves nyugdíjas vagyok, és szeretnék segíteni lányomnak a lakásvásárlásban. 7 milliós használt ingatlant néztünk ki vidéken, amihez 1,9 millió forint önerővel rendelkezik. Jelenleg próbaidejét tölti a munkahelyén, ahol szinte biztos, hogy véglegesíteni is fogják, ezért is mernénk belevágni a hitelfelvételbe.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy nyugdíjasként felvehetem-e én a lakáshitelt úgy, hogy a lakás majd a lányom nevén lesz? Nyugdíjam 106 000 forint.
Számít valamit a korom az elbírálás szempontjából?

Szeretnénk kihasználni a most adódott lehetőséget, mert nagyon megérné ennyiért az a lakás, viszont próbaidősként nem kaphat hitelt a lányom, ezért gondolkodtunk ebben a megoldásban. Ha ez nem megoldható, akkor mit tudna javasolni?

Köszönöm a tájékoztatást.
Ildikó

Kedves Ildikó!

Próbaidő alatt álló dolgozó jövedelmét valóban nem tudják elfogadni hitelfelvétel során a bankok. Így a lánya nem lehet adós. Adósként nyugdíjas személy is bevonható, ha megfelel a személyi és jövedelemmel szemben támasztott követelményeknek. A piaci kamatozású lakáshitel felvételénél az nem jelent problémát, hogy nem az adós lesz a lakás tulajdonosa. Adott esetben Ön, mint megfelelő összegű jövedelemmel (nyugdíjjal) rendelkező adós és a lánya lakástulajdonosként mint zálogkötelezett vehetne részt a hitelügyletben.

Ami problémát jelenthet az az, hogy az adós életkora meghatározó a lakáshitel bírálatánál. A pénzintézetek előírása alapján az adós a kölcsön lejáratakor nem lehet idősebb 70 évnél. Ha tehát Ön betöltötte már a 63. életévét, akkor maximum 6 évre kaphat lakáshitelt. A rövid futamidő miatt azonban elég magas havi törlesztő részlettel kell kalkulálni. Alapesetben tehát a 106 ezer forintos jövedelemmel már hozzá lehetne jutni 5 milliós lakáshitelhez, ám ez esetben – a magas havi törlesztés miatt – nem megfelelő a jövedelemfedezettség. A pozitív hitelbírálathoz tehát fiatalabb adóstárs bevonására lenne szükség.

Az, hogy a 7 milliós vidéki házra biztosan felvehető-e a szükséges összeg, előzetes hitelbírálat után tudjuk megmondani. Ehhez a szükséges információkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatják meg.

Javaslatunk az lenne, hogy várják meg, míg a lányának letelik a próbaideje és véglegesítik a munkahelyén, így ő lehetne a hitelügylet adósa, s fiatalabb életkorának köszönhetően hosszabb futamidőre kaphatna lakáshitelt, amivel kedvező havi törlesztést biztosítana. Ugyanakkor mivel a célingatlannak a lánya lenne a tulajdonosa, jogosult lehetne állami kamattámogatású lakáshitel felvételére is, ami kedvezőbb a piaci kamatozású konstrukciónál.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Amerikából szeretnénk hazatelepülni, ingatlant szeretnénk venni 80M Ft-ért. Nyugdíjam otthon 200.000 Ft, az amerikai nyugdíjam $1400.00.
Felvehetek hitelt és mennyit?

Szeretnék használt lakást venni és eladom a mostani lakásomat. A két lakás különbözete 3,5 millió Ft. Ennyire lenne szükségünk jelzáloghitelként. Édesanyám venné fel a hitelt. Az ő adatai: született: 1951. Nyugdíja: 270 ezer Ft/hó. Levonások, hitelek: 75e/hó még 2 évig és 20e Ft/hó illetékrészlet, ami 2020. októberig tart.
Az lenne a kérdésem, hogy Édesanyám hitelképes-e, vagyis kapna-e lakáshitelt 5 évre 3,5 millióval számolva?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Rita

Helló!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel én le vagyok százalékolva és én is kapok nyugdíjat, tudnék-e én is felvenni hitelt?

Tisztelt Hitelnet!
61 éves rokkantnyugdíjas vagyok véglegesítve. A nyugdíjam 60 ezer Ft, de 4 órában dolgozom, lányom szintén rokkantnyugdíjas, az ő nyugdíja is 60 ezer Ft. Szeretnénk hitelt felvenni használt lakás vásárlásra, kb. 3 -3,5 millió forintot. Az önerőnk nagyon kevés, kb. 300 ezer forint.
A kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e így hitelt.
Köszönöm a tájékoztatást.
Ilona

Nyugdíjas édesanyám (62 éves) szeretne lakást vásárolni 11 M Ft-ért. 9 M önereje van. Havi bevétele a nyugdíja, kb. 60 e Ft.
Van-e arra lehetőség, hogy hitelt kapjon?
Köszönettel.

Barátaim gyermeke ingatlan vásárlásához szeretnék segítséget nyújtani azzal, hogy a hitel törlesztésben részt veszek. A szülők ingatlanuk haszonélvezeti jogát is fedezetül ajánlják. Én nugdíjas vagyok, jó nyugdíjjal, 80 éves.
Kérdésem, hogy megadják-e az engedélyt számomra segítséghez?