Nyugdíjas kaphat lakáshitelt?

Tisztelt Hitelnet!

63 éves nyugdíjas vagyok, és szeretnék segíteni lányomnak a lakásvásárlásban. 7 milliós használt ingatlant néztünk ki vidéken, amihez 1,9 millió forint önerővel rendelkezik. Jelenleg próbaidejét tölti a munkahelyén, ahol szinte biztos, hogy véglegesíteni is fogják, ezért is mernénk belevágni a hitelfelvételbe.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy nyugdíjasként felvehetem-e én a lakáshitelt úgy, hogy a lakás majd a lányom nevén lesz? Nyugdíjam 106 000 forint.
Számít valamit a korom az elbírálás szempontjából?

Szeretnénk kihasználni a most adódott lehetőséget, mert nagyon megérné ennyiért az a lakás, viszont próbaidősként nem kaphat hitelt a lányom, ezért gondolkodtunk ebben a megoldásban. Ha ez nem megoldható, akkor mit tudna javasolni?

Köszönöm a tájékoztatást.
Ildikó

Kedves Ildikó!

Próbaidő alatt álló dolgozó jövedelmét valóban nem tudják elfogadni hitelfelvétel során a bankok. Így a lánya nem lehet adós. Adósként nyugdíjas személy is bevonható, ha megfelel a személyi és jövedelemmel szemben támasztott követelményeknek. A piaci kamatozású lakáshitel felvételénél az nem jelent problémát, hogy nem az adós lesz a lakás tulajdonosa. Adott esetben Ön, mint megfelelő összegű jövedelemmel (nyugdíjjal) rendelkező adós és a lánya lakástulajdonosként mint zálogkötelezett vehetne részt a hitelügyletben.

Ami problémát jelenthet az az, hogy az adós életkora meghatározó a lakáshitel bírálatánál. A pénzintézetek előírása alapján az adós a kölcsön lejáratakor nem lehet idősebb 70 évnél. Ha tehát Ön betöltötte már a 63. életévét, akkor maximum 6 évre kaphat lakáshitelt. A rövid futamidő miatt azonban elég magas havi törlesztő részlettel kell kalkulálni. Alapesetben tehát a 106 ezer forintos jövedelemmel már hozzá lehetne jutni 5 milliós lakáshitelhez, ám ez esetben – a magas havi törlesztés miatt – nem megfelelő a jövedelemfedezettség. A pozitív hitelbírálathoz tehát fiatalabb adóstárs bevonására lenne szükség.

Az, hogy a 7 milliós vidéki házra biztosan felvehető-e a szükséges összeg, előzetes hitelbírálat után tudjuk megmondani. Ehhez a szükséges információkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatják meg.

Javaslatunk az lenne, hogy várják meg, míg a lányának letelik a próbaideje és véglegesítik a munkahelyén, így ő lehetne a hitelügylet adósa, s fiatalabb életkorának köszönhetően hosszabb futamidőre kaphatna lakáshitelt, amivel kedvező havi törlesztést biztosítana. Ugyanakkor mivel a célingatlannak a lánya lenne a tulajdonosa, jogosult lehetne állami kamattámogatású lakáshitel felvételére is, ami kedvezőbb a piaci kamatozású konstrukciónál.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék használt lakást venni és eladom a mostani lakásomat. A két lakás különbözete 3,5 millió Ft. Ennyire lenne szükségünk jelzáloghitelként. Édesanyám venné fel a hitelt. Az ő adatai: született: 1951. Nyugdíja: 270 ezer Ft/hó. Levonások, hitelek: 75e/hó még 2 évig és 20e Ft/hó illetékrészlet, ami 2020. októberig tart.
Az lenne a kérdésem, hogy Édesanyám hitelképes-e, vagyis kapna-e lakáshitelt 5 évre 3,5 millióval számolva?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Rita

Kedves Rita!
A megadott feltételek alapján nem valószínű, hogy 3,5M Ft összegű lakáshitelt fel tud venni édesanyja. Ha megoldható további jövedelem igazolása, illetve adóstárs bevonása, akkor kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatót készítenek Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Helló!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel én le vagyok százalékolva és én is kapok nyugdíjat, tudnék-e én is felvenni hitelt?

Kedves Feri!
Ha a rokkantság végleges és már nem kell mennie felülvizsgálatra, akkor a nyugdíj összege figyelembe vehető hitelfelvétel során. Meghatározó azonban a nyugdíj összege. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tisztelt Hitelnet!
61 éves rokkantnyugdíjas vagyok véglegesítve. A nyugdíjam 60 ezer Ft, de 4 órában dolgozom, lányom szintén rokkantnyugdíjas, az ő nyugdíja is 60 ezer Ft. Szeretnénk hitelt felvenni használt lakás vásárlásra, kb. 3 -3,5 millió forintot. Az önerőnk nagyon kevés, kb. 300 ezer forint.
A kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e így hitelt.
Köszönöm a tájékoztatást.
Ilona

Kedves Ilona!
300.000 Ft önerő sajnos kevés 3-3,5 millió forintos lakás megvásárlásához. Ha kitölti online adatlapunkat, Szakértőink személyre szabott tájékoztatást tudnak adni arról, hogy igazolt jövedelmükkel mekkora összegű lakáshitelre lehetnek jogosultak és mennyi önerő szükséges.

Nyugdíjas édesanyám (62 éves) szeretne lakást vásárolni 11 M Ft-ért. 9 M önereje van. Havi bevétele a nyugdíja, kb. 60 e Ft.
Van-e arra lehetőség, hogy hitelt kapjon?
Köszönettel.

62 éves nyugdíjas személynek is van lehetősége lakásvásárlási hitel felvételére. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és Szakértőink ismertetni fogják az édesanyja által elérhető hitelkonstrukciókat!

Barátaim gyermeke ingatlan vásárlásához szeretnék segítséget nyújtani azzal, hogy a hitel törlesztésben részt veszek. A szülők ingatlanuk haszonélvezeti jogát is fedezetül ajánlják. Én nugdíjas vagyok, jó nyugdíjjal, 80 éves.
Kérdésem, hogy megadják-e az engedélyt számomra segítséghez?

Kedves Klarissza!
Mivel 80 éves, ezért fizetőképességet javító adóstársként pénzügyi partnereink sajnos nem tudják bevonni Önt a hitelügyletbe.


10
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x