A Fundamentánál úgy vélik, hogy a lakás-takarékpénztár rendszere egyre nagyobb figyelmet kap a hazai otthonteremtésben. Ezt mutatják az értékesítés pozitív eredményei, a saját hitelezés lassú növekedése, valamint a magas értékű Megtakarítási Minőség Mutató.

A hazai gazdasági helyzet ellenére a háztartások jelentős számú lakástakarék szerződést kötnek a Fundamentánál, mely jól jelzi a termék iránti bizalmat. Míg a tavalyi év első felében 65 ezer lakástakarék szerződést kötöttek, addig ez év június végéig 68 ezer új szerződés jött létre, ami 20 százalékkal meghaladja a terveket. Az újonnan kötött szerződések összege 137 milliárd forint, mely 12,4 százalékkal tesz ki többet a terveknél. Így valószínűleg tartható a 2010-es 290 milliárd forint összegű éves terv is.

A Megtakarítási Minőség Mutató értéke az első hat hónapban 90 százalék körüli volt, vagyis a tavalyi évhez képest nem romlott. A mutató azt fejezi ki, hogy a 2004 és 2009 között létrejött szerződések esetén az ügyfelek a megtakarítás 90 százalékát teljesítették. Az új szerződések száma mellett azt is jelzi a mutató, hogy a háztartások lakáscélú terveik megvalósításában fontos szerepet szánnak az előtakarékosságnak.

A Fundamenta 2010 első felében hozzávetőlegesen 5,6 milliárd forint összegű normál lakáskölcsönt és áthidaló hitelt folyósított, ami 13 százalékkal több ez előző év féléves értékéhez viszonyítva. A lakossági érdeklődés növekedése tapasztalható ezen a téren is. A háztartások terheinek mérséklésére a Fundamenta két alkalommal is csökkentette áthidaló hiteleinek kamatlábát. A szerződés létrejöttétől számított egy év után már igénybe vehető, jelzálog alapú azonnali áthidaló kölcsön kamata 9,5 százalék, előzmény-szerződéshez kötve pedig 8,88 százalék. Az utóbbi mértékű kamat azokat az ügyfeleket illeti meg, akik korábbi lakástakarék szerződésük lejárta után újat kötöttek, s ezt követően kérelmezték az áthidaló kölcsönt. A két év után elérhető áthidaló kölcsönök kamata 7,77 százalék. A 3,9 százalékos kamattal rendelkező normál Fundamenta lakáshitel jelenleg is piacvezetőnek számít.

Az új, különadó mértékét tartalmazó jogszabály szerint a Fundamenta idén a 627 millió forint összegű társasági adón túl mintegy 910 millió forint összegű különadó megfizetésére kötelezett. Mivel azonban a lakás-előtakarékosság hosszabb távú, válságálló megtakarítási konstrukciót jelent, a Fundamenta számára a különadó ellenére is valószínűleg pozitív eredménnyel zárul a 2010-es esztendő.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése