Tisztelt Hitelnet,

Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha hitelre vásárolnánk egy házat (3-4 millió forint önerővel, kb. 12 millió forint értékben, és a ház lenne a hitel fedezete), akkor kaphatunk-e úgy hitelt, hogy a férjem kb. nettó 90 ezer forinttal van hivatalosan bejelentve (igaziból 210 ezer Ft-ot kap kézhez), én pedig addigra gyesen leszek, és lehet, nem lesz állásom sem, tehát a családi pótlékon és a gyesen kívül nem lenne más jövedelmem. Így is alkalmas lennék adóstársnak, vagy így nem kaphatunk semmilyen hitelintézetnél hitelt?

Jelenleg egyébként egy olyan házban élünk, amire szocpolt is kaptunk, és fizetjük a lakáshitelt is rá, de ha eladnánk, abból ki tudjuk fizetni a hitelünket, és még marad önerőnk is, és az Államkincstártól már megkaptuk a megfelelő tájékoztatást a szocpol átvitelét illetően – hogy minimum ugyanolyan árú vagy drágább házra tudjuk átvinni, mint a mostani, amire kaptuk.

Remélem, érthetően tettem fel a kérdést, várom kedves válaszukat!
Köszönettel: Anna

Kedves Anna!

Az adós önállóan elfogadható jövedelme mellett a gyest a bankok kiegészítő jövedelemként figyelembe tudják venni. 2015. január elsejétől került bevezetésre az úgynevezett Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM), ami alapján a hitelintézeteknek a jövedelemvizsgálatot el kell végezniük. Ez alapján amennyiben a háztartás igazolható jövedelme nettó 400 ezer forint alatt van, akkor a jövedelem 50%-ába bele kell férnie a felvenni kívánt és az esetlegesen meglévő és fennmaradó hitelek havi törlesztő részletének. Jövedelemként csak a ténylegesen igazolható munkabér vehető figyelembe.

Lakásuk eladása után megszűnne a jelenlegi kölcsönük, tehát ha nincs egyéb hiteltartozásuk, akkor a felvenni kívánt lakáshitel törlesztő részlete férje igazolt munkabére és az Ön jövedelme együttes összegének maximum a fele lehetne. Ez 8 milliós hitelnél egy viszonylag hosszabb, 20, de inkább 25 éves futamidő esetén valósulna meg. Ahhoz, hogy Szakértőink a pontos számításokat el tudják végezni és személyre szabott tájékoztatást tudjanak adni, lakáshitel kalkulátorunkat követően ajánlatkérő adatlapunkkérdéseinek megválaszolása szükséges.

A lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva ismerheti meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése