Tisztelt Hitelnet!

2017-ben állás nélküli voltam, emiatt nem tudtam fizetni folyószámla hitelem az OTP Banknál (192.000 Ft-ról van szó), amelyet 2018. júniusban véglegesen kifizettem. Jött is erről értesítés.

Azóta eltelt 7 hónap és időközben rendeződött anyagi helyzetem is. Tervezem, hogy 75.000 Ft-os diákhitelem végtörlesztem. Illetve a férjemmel együtt a lakásunkat is ki tudjuk fizetni, ami ezután eladásra kerül. Ehelyett szerehnénk családi házat vásárolni a nyáron. Egyedül egy 60.000 Ft-os hitelt kell fizetnem 2021-ig. Ezzel sincs gond, fizetem tisztességesen. Férjem és az én fizetésem jelenleg együtt bruttó 1.080.000 Ft.

Mivel említettem, hogy a nyáron szeretnénk egy házat vásárolni, kikértem a saját hiteljelentésem, ahol látom a pozitív és a sajnálatos módon a negatív részt is. Számítottam arra, hogy szerepelek a KHR listán, de arra nem, hogy 5 évig. Vagy én értek félre valamit? Azt írja, hogy ha a tárolhatósági nyilatkozat mellett Igen szerepel, a rendszer 5 évig őrzi meg az adatokat. Ha Nem szerepel, akkor a szerződés megszűnésével törlődnek az adatok a KHR-ből. Ez csak infotmació értékű vagy megtörténhet az, hogy 5 évig nem vehetünk házat emiatt?

Én abban a hitben voltam, hogy amennyiben az elmaradásom kifizetésre kerül, csak 1 évig látható a KHR-ben ez a negatív információ. Nem kaptam semmilyen kedvezményt, egyszerűen csak visszafizetésre került az összeg, amivel adósa voltam a banknak. Ha kell, átküldöm e-mail címre a saját hiteljelentésem.

Köszönöm szépen mihamarabbi válaszukat!

Üdvözlettel, Anita

Kedves Anita!

Az ügyfelek nyilatkozhatnak arról, hogy probléma mentes hiteleik adatait más bankok lekérdezhessék-e a KHR-ből. Ugyancsak tehetnek nyilatkozatot arról, hogy a hitelük visszafizetését követően még 5 évig a szerződésre vonatkozó információk a KHR rendszerben maradjanak vagy sem. Két „igen” nyilatkozat esetén bármely hitellel rendelkező magánszemély pozitív hiteladatai elérhetővé válnak, valamint hiteltörténetét a KHR-t felhasználó pénzintézetek is látják.

A hitelmulasztásokról szóló információk megőrzésének idejét és lekérdezhetőségét azonban az ügyfelek nem tudják nyilatkozataikkal befolyásolni, azok a törvényi feltételek megléte esetén minden esetben elérhetők a hitelintézetek számára. A negatív információ tehát a szerződés lezárását követően is látszik - teljesítéssel lezárt kölcsön esetén - további 1 évig, megegyezéssel, veszteséggel lezárt hitel esetén további 5 évig. Ha az Ön ügylete teljesítéssel zárult, akkor információink szerint a lezárást követően valóban csak 1 évig kellene látszódnia ennek az információnak. Az ügyben a hitelintézettel való egyeztetést javasoljuk.

Legalább 6 havi passzív KHR esetén bankpartnereink egyikénél van már lehetőség lakáshitel felvételére. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni az alábbi ügyben.
Párom a banki tartozását megegyezéssel rendezte! Akkor még nem tudta, hogy ez plusz 5 évet jelent a KHR listán passzív státuszban. Mivel szeretnénk lakást vásárolni, így arra gondoltunk, hogy a fennálló tartozását is rendeznénk, hogy a negatív KHR-ről lekerüljön. Felkerestük ez ügyben az illetékes követeléskezelőt és azt az információt kaptuk,hogy az adósság napi szinten változik mivel kamatot és árfolyam-különbözetet számolnak fel. Kérdésem az lenne, hogy ez valóban lehetséges-e? Ha egy tartozás „rendezve” van, hogyan lehet, hogy az még mindig kamatozik? Hogyan kell ezzel számolnunk?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anikó

Üdv.
Már kérdeztem, de nem teljesen egyértelmű számomra a kapott válasz. Mit jelent az, hogy ha a párom nem szerepel negatív információval a khr listán, akkor megkaphatjuk a babavárót? Jelenleg havi részletekben fizeti a bárlistás tartozását, tehát még nem járt le neki. Akkor így is megigényelhetjük a babavárót? Én még jelenleg gyesen vagyok.
Köszönöm a válaszát.

Üdv.
Babaváró hitelt szeretnénk. Házasok vagyunk. Én jelenleg gyesen vagyok, férjem dolgozik. Férjem pár éve sajnos nem tudta fizetni a hitelét, ezért átvette az Otp Factoring a dolgot és megegyeztek havi 20ezer Ft törlesztésben. Ezt azóta is fizetjük és elmaradásunk sosem volt. Sajnos még ezt pár évig fizetnünk kell. Kb. 600ezer Ft van még vissza. Arra gondoltunk, hogy ha a babavárót felvehetnénk, akkor abból kifizetnénk egyösszegben ezt az egészet és a maradékból házat vennénk, amit ki is néztünk.
Lehetséges lenne ez? Megadnák így a babavárót?
Köszönöm a válaszokat előre is.
Adri

Van olyan bank, aki adna passzív khr lista esetén nekem kölcsönt? 300.000 a keresetem.

Tisztelt Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, van-e bármi lehetőség családi ház vásárlására, ha a házastársak egyik fele BAR listán szerepel. A Diákhitel miatt volt egy elég nagy félreértés (nem tudtam, hogy nem automatikus a GYES időszak alatti fizetés szüneteltetés, hanem nekem kellett volna lejelenteni, közben költözés is volt, emiatt elkavaradtek a levelek), így aktív BAR listára kerültem. 1 éve meglett állapítva a részletfizetési kedvezmény, amikor úgy tudtam passzív BAR listára kerültem. Mai nap kiderült, mégse.
Ha azonnal kifizetem a teljes összeget, van bármi lehetőségem, elkerülni az 1 éves passzív BAR listát?
Van bármi esélyünk közös otthont venni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Adrienn

T. Hitelnet.
Egy újabb kérdéssel fordulok önökhöz. Lassan két kéve próbàlok hitelt felvenni, de eddig mindig falakba ütköztem. Itt az újabb fal, amiről kérdezni szeretnék. Màr kezdtem örülni, hogy a hitelfelvételhez minden simán fog menni, amikor kiderült, hogy a férjem aktív KHR listàn szerepel. Vérnyomásom az egekben, hiszen állítja, hogy volt hitele, de az 2013-ban ki lett fizetve. Kicsit utána jártunk a dolognak, ahol kiderült, hogy valóban ki lett fizetve és szánják-bánják, de tulajdonképpen nem is kéne, hogy aktív KHR-es legyen. Annyit tudnak tenni, hogy áthelyezik passzívba. Ez mind jó. De megint egy év, mire lekerül onnan! Ha az ügyintéző hat évvel ezelőtt ezeket a lépéseket megteszi, most nem vagyunk ilyen helyzetben.
Ki a hibàs? Tudunk tenni annak érdekében valamit, hogy passzív listàn se legyen? 44 éves vagyok. Lassan kifutok az időből, hogy lakást vegyek magamnak.
Előre is köszönöm válaszukat.