Tisztelt Szakértő!

Az alábbi esetre vonatkozóan kérném véleményét: 1991.04.30-án kötött, 15.000 Ft tőke összegű személyi kölcsön kapcsán derült ki, hogy adataimat a KHR-ben kezelik. A szerződéssel összefüggő késedelemre az utolsó érdemi intézkedés (postai felszólítás) 2002.01.23-án volt (egy olyan címre, amelyen nem tartózkodtam, előtte 1995-ben – itt 7 év telt el). (A bank 2001.02.28-i fordulónappal engedményezte a követelést követeléskezelőnek – tartozás ekkor 60.356 Ft volt – tőke, kamat, költség.)

A 2018-ban lekért saját hiteljelentés szerint 2013.01.10-el lett a mulasztás (135.585 Ft) a KHR-be bejelentve (bár szerintem a 2011. évi CXXII. tv. hatálybalépésekor is már meghaladta a minimálbért a tartozás teljes összege, így akkor be kellett volna jelenteni, ha ez alkalmazható).

A KHR-rel és elévüléssel kapcsolatban észrevételt küldtem a követeléskezelőnek. Az elévülésre vonatkozóan azt jelezték vissza, hogy "az esetlegesen bekövetkezett elévülés" nincs hatással a követelés fennállására, ugyanis a követelésre a régi Ptk. (1959. évi IV. tv.) csak érvényesíthetőségi korlátot fűz jogkövetkezményként az elévüléshez és nem jogvesztést. Így szerintük a követelés továbbra is jogszerűen fennáll és valamennyi ehhez fűződő jogkövetkezmény alkalmazása jogszerű részükről. A KHR-re vonatkozóan beidézték a Khr tv. paragrafusait (8, 9, 11 §), illetve azt közölték, hogy a tartozás teljesítésétől számított 1 év elteltével akkor "törlődik" a KHR-ből az adat, ha a tartozás maradéktalanul kifizetésre kerül.

A kérdésem az lenne, hogy jogszerű volt-e a követeléskezelő bejelentése a KHR-be, illetve jól értelmezem-e a KHR tv. 8. § (1)-(2) bekezdését, amennyiben ha 2013-ban adták át az adatokat és ha nem történik befizetés a továbbiakban sem, akkor 2023-ban (5+5 év elteltével) törlik. (A saját hiteljelentésen a lejárat dátumaként 2026.03.14. van jelölve, amit szintén nem értek.) 2018. május 15-i napon a tőketartozás: 8.850 Ft, költség: 12.000 Ft, kamat: 147.789 Ft – összesen: 168.639 Ft.

Van-e esetleg valamilyen javaslata?
Köszönettel!
Angéla

Kedves Angéla!

Jóllehet nem vagyunk jogi ügyekben illetékesek, úgy tudjuk, a fennálló tartozást a leírtak alapján továbbra is jogosan követelheti a követeléskezelő.

A jogszabályban van utalás a 10 év utáni automatikus törlésre, de ez nem azt jelenti, hogy ha az ügyfél nem fizeti a hitelét 10 évig, akkor törlődik a rendszerből, még akkor is ha továbbra is fennálló tartozása van.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

9 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

OTP Belső tiltó lista körülményei érdekelnének.
Tisztelettel. S.O.S

Tisztelt szakértő.
2011. 04. 11-én rögzítettek a KHR rendszerben hitelmulasztás miatt. Tavaly októberben megegyezéssel lezártuk a hitelt az OTP faktoringgal. Így ugye 5 évig vagyok passzív. Viszont a rögzítéstől számított 10 év letelte után lehetséges, hogy töröltek a nyilvántartásból?
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!
Nem fizetett hitel, szerződéskötéstől mennyi az elévülési idő? Ezt külön kell kérvényezni vagy automatikus? Miután tisztázódott, hogy elévült, meddig lesz negatív még?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
Korábbi válaszukhoz szeretnék kérdést/észrevételt fűzni.
Ha a KHR trv. rendelkezik arról, hogy fennálló mulasztást is az eredeti átadástól számított 10 év múlva törölni kell, akkor mit jelent az Önök mondata, mely szerint : “A jogszabályban van utalás a 10 év utáni automatikus törlésre, de ez nem azt jelenti, hogy ha az ügyfél nem fizeti a hitelét 10 évig, akkor törlődik a rendszerből, még akkor is ha továbbra is fennálló tartozása van.” (Ez a mondat a “Nem rendezett mulasztás esetén is törölnek a KHR-ből 10 év után? című olvasói kérdésben szerepel.)
Ha törölni kell az adott mulasztást az eredeti átadástól számított 10 év múlva, a törlés után milyen jogalappal teszik vissza ugyanazt a tartozást, amit előtte töröltek? A törlések a KHR-ből tudtommal végleges és visszavonhatatlanok.
Kérném segítségüket az értelmezéssel kapcsolatban.
Köszönettel: Lilla