Nem jár az ÁFA visszatérítés, ha a telek adásvételi szerződése 120 napnál régebbi?

A szakértőinkhez eljuttatott kérdések alapján úgy tűnik, sokak számára még mindig nem tisztázott, hogy új lakóingatlan építése esetén az építkezés helyszínéül szolgáló telek vételárának ÁFA tartama milyen feltételek mellett igényelhető vissza.

Létezik olyan előírás, mi szerint a telekre vonatkozó ÁFA visszatérítés csak a telek adásvételi szerződésének megkötését követő 120 napon belül igényelhető?

Az olvasók többsége azt sérelmezi, hogy az OTP Bank tájékoztatása szerint nem jogosultak adó-visszatérítési támogatás igénybevételére, amennyiben a telekvásárlásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötésének dátuma és az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtása között 120 napnál hosszabb idő telt el.

OTP Termékismertető

Az OTP Bank honlapján elérhető, Adó-visszatérítési támogatás nyújtására vonatkozó Termékismertető feltételként írja elő, hogy: „Ha az építési telek megvásárlásához kapcsolódóan történik adó-visszatérítési támogatás igénylése, úgy az építési telek vásárlására vonatkozó adásvételi szerződés – annak megkötését követő – 120 napos határidőn belül benyújtásra kerül”.

További hitelintézetek ÁFA visszatérítésre vonatkozó rendelkezése

Megkérdeztünk több hitelintézetet is ebben a témában, melyektől azt a választ kaptuk, hogy az adó-visszatérítési támogatás igénylésénél nem kell tekintettel lenni a fent említett 120 napos határidőre. Ezt erősíti meg a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása is.

Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása

Az adó-visszatérítési támogatás feltételeit 2016. február 11-től az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 68-70. §-a részletesen tartalmazza.

Az adó-visszatérítési támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben, az építés bekerülési költségre jutó részét az építkezés készültségi fokának megfelelőn, utólagosan folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára.

„69. § (1) Új lakás építése esetén

  1. a) a legfeljebb 150 m2hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  2. b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa

adó-visszatérítési támogatást igényelhet.

Az Rendelet 69.§ (1) bekezdése, tehát mind az a) pontbeli, mind a b) pontbeli fordulat (az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához) esetén adó-visszatérítési támogatás építés esetén vehető igénybe. Ebből adódóan az adó-visszatérítésnél a kérelemnek a szerződés megkötését követő 120 napon belüli (az egyébként új lakás vásárlása esetén  előírt) benyújtási kötelezettsége fel sem merülhet, még az építési telek megvásárlására vonatkozóan sem.”

Mit tehetünk, ha az említett 120 napos határidő miatt került elutasításra az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelmünk?

ÁFA visszatérítés iránti kérelmünk fenti feltétel miatti elutasítása esetén – az elutasítást kézhezvételértől számított 15 napon belül – a területileg illetékes kormányhivatalhoz fordulhatunk.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy 5M áfa visszaigénylésénél milyen 27%-os áfás számlákat fogadnak el? Gondolok itt pl: vízlágyító berendezésre, konyhabútorra és gépeire, beépített szekrényekre.
Válaszukat előre is megköszönve,
Üdvözlettel,
Roland

Kedves Roland!
Azokról a tételekről fogadható el számla adó-visszatérítési támogatás igénybevételénél is, melyek a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szerepelnek. Nem fogadható el azonban – az Ön által felsorolt – beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyakról kiállított számla. Minderről bővebb leírás IDE kattintva olvasható.

Tisztelt Szakértő!
Minket is az OTP Bank utasított vissza (csak szóban), telek ÁFA visszaigénylése ügyében.
Érdemes-e másik bankhoz vagy más egyéb intézményhez fordulni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt: Diána

Kedves Diána!
Ezt az előírást kormányrendelet rögzíti, tehát egységes a hitelintézetekre részére. Az OTP Banknál is működnie kell. Ha emiatt utasítják el (írásban) kérelmét, akkor az elutasító levél kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat a jogosultság megállapítását kérve.

Jó napot. Telek áfáját szerettem volna visszaigényelni az elmúlt hetekben sikertelenül. Indok (120 napnál régebbi számla kelte + adásvételi szerződés). Mivel az egyik hitelintézet félrevezetett a visszaigényléssel kapcsolatban, így most próbálkoztam. A félrevezetés az volt, hogy a (telek) áfáját csak a használatbavételi engedély elfogadása után igényelhetem vissza. Ezt a félrevezetést a telek számlájának kiállítása és az adásvételi szerződés megkötése után kaptam. Ennek már van 1 éve is. A kérdésem az lenne: előírás a számla kelte és az adásvételi keltjének a 120 nap, hogy az áfa visszatérítési igényemet benyújtsam? Vagy nem előírás? Valahol azt olvasom ez nem akadály, ha régebbi a… Továbbiak »

Kedves László!
Adó-visszatértési támogatás igénylésénél nem akadály, hogy a számla és az adásvételi szerződés 120 napnnál régebbi. Fontos viszont, hogy az ÁFA kérelem a használatbavételi engedély megszerzése előtt nyújtaható be, s a támogatás a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennálló építési munkálatokra használható fel.

2016 áprilisában vásároltunk egy telket Veresegyházon, áfás számlával. Idén (2017) két meglévő gyermekünk után igényelt CSOK mellé szeretnénk igényelni az adó-visszatérítési támogatást.
Ha most (2017. január) kapunk építési engedélyt, akkor visszaigényelhető a telek áfája?
Üdvözlettel:
Sándor

Kedves Sándor!
Információink szerint fenti esetben van lehetőség a telek ÁFA visszaigénylésére, ha az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó további igénylési feltételek is teljesülnek.


8
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x