Nekem forint alapú hitelem volt, én mikor kapok elszámolást?

A deviza alapú hitelt felvett ügyfelek részére április 30-ig folyamatosan küldik a pénzügyi szolgáltatók az elszámoló leveleket. De mire várhatja elszámolását az az adós, aki nem deviza, hanem forint alapú hitelt vett fel? Érinti a visszatérítés a forinthiteleseket?

A forinthitelesekre is vonatkozik az elszámolás?

Az elszámolás a forinthitelesekre is vonatkozik, ők azonban csak az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos elszámolásban érintettek. Mivel forint alapon adósodtak el, ezért az árfolyamrés nem játszik szerepet az ő elszámolásukban, a tisztességtelen kamatemelés miatt azonban jogosultak lehetnek visszatérítésre.

Mely forinthitelek esetén várható az értesítő levél?

A szerződéskötés időpontját illetően ugyanazok a feltételek vonatkoznak a forinthitelesekre is, mint a deviza alapú hitelt felvett ügyfelekre, vagyis aki 2004. május 1. és 2014. július 19. között írta alá fogyasztói kölcsönszerződését vagy lízingszerződését, az jogosult lehet visszatérítésre, kivéve, aki állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelt vett fel. Államilag támogatott lakáshitel esetén nem jár visszatérítés. Az elszámolás továbbra sem érinti a folyószámla-hiteleseket és a hitelkártyával rendelkezőket.

Mikor érkezik az elszámoló levél?

A hitelintézetek 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között adják postára a forinthitelesek tájékoztató levelét. Ha a pénzügyi intézmény polgári peres eljárást kezdeményezett és annak befejezésére 2015. augusztus 1. után kerül sor, a befejezéstől számított 60 napon belül történik az elszámolások kiküldése.

Mit tartalmaz a forinthitelesek elszámoló levele?

A tájékoztató levélből kiderül, hogy az egyoldalú, tisztességtelen kamatemelés következtében mekkora összegű visszatérítésre lehetnek jogosultak. A visszajáró összeg – csakúgy, mint a deviza alapú hitellel rendelkezők esetében – élő hitel esetén a fennálló tartozást csökkenti, lezárt hitel esetén készpénzben kerül visszatérítésre.

A forinthitelesek szerződése is módosul, kedvezően változnak a forinthitelek kondíciói! A pénzintézetek a szerint módosítják a forinthitelek kamatszintjét, hogy a fordulónaptól (2015. június 30.) alkalmazott kamat, illetve referenciakamat alkalmazása esetén a kamatfelár mértéke nem lehet több az eredeti, induló vagy a 2014. július 19-én alkalmazott kamat, illetve kamatfelár közül az alacsonyabbnál.

FONTOS!

A forintosított hitelekkel ellentétben nincs előírva, hogy szerződésmódosítást követően a 3 havi BUBOR-hoz legyen rögzítve a kölcsön kamatozása. Tehát akinek eddig nem referenciakamat alapú volt a szerződése, vagy a 6 illetve 12 havi BUBOR-hoz volt kötve a kamat, annak a szerződésmódosítást követően sem változik.

Hogyan változhat a forinthitelek kamata a futamidő alatt?

A kamat és kamatfelár mértékét a pénzintézetek csak meghatározott időközönként módosíthatják a hátralévő futamidő függvényében, az alábbiak szerint:

Ha 2015. június 30-tól számított hátralévő futamidő:

  • hosszabb, mint 3 év, de nem hosszabb 9 évnél: 3 évente
  • hosszabb 9 évnél, de nem hosszabb 16 évnél: 4 évente
  • hosszabb 15 évnél: 5 évente


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
58 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2002 és 2003-ban vettem fel forint alapú lakáshitelt 10 év futamidőre. Már 2012-2013-ban lejárt a hitelem.
Kérdésem, hogy számomra köteles-e a bank elszámolni és esetleg kaphatok-e vissza, ha tisztességtelenül számoltak fel számomra összeget. Bank azzal utasít el, hogy ez a törvény a 2004. után felvett hitelekre vonatkozik.
Tisztelettel.
D. Béláné

Kedves Asszonyom!
Az elszámolási kötelezettség valóban a 2004. május 1. és 2014. július 19. között kötött és 2009. július 26. után még fennálló vagy azt követően végtörlesztett hitelszerződésekre vonatkozik.
Mivel Ön 2004. május 1. előtt kötötte kölcsönszerződését, sajnos nem érinti az elszámolás.

Tisztelt Hitelnet,
Péterhez hasonlóan (2015 július) az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz segítségért:
“Referenciakamathoz kötött forinthitelek esetén az elmúlt években mind az alapkamat, mind a BUBOR jelentősen csökkent, ám a forint jelzáloghitelem kamata nem. Az nem minősülhet egyoldalú kamatemelésnek, ha a bank ugyan nem emelte az ügyleti kamatot, viszont nem is követte BUBOR csökkenését, ezzel pedig a referencia kamat fölötti kamatfelár mégiscsak nőtt.”
Nagyon köszönöm a válaszukat!
Üdv,
Adrienn

Kedves Adrienn!
Ennek megállapításában irodánk nem illetékes. Ezzel a kérdéssel az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Felügyelet állásfoglalását kérheti.

Tisztelt Hitelnet!
Kérdezni szeretném, hogy nekem 10 évig volt személyi kölcsönöm a cetelemnél és hogy jár-e vissza pénz?

Kedves Eszter!
Attól függ, hogy a futamidő során történt-e egyoldalú, tisztességtelen kamatemelés. Erről a személyi hitel szerződés részleteinek ismeretében a Cetelem tud pontos tájékoztatást adni.

Volt már olyan, aki kapott elszámoló levelet? Még is csak szeptember van! AZ Erste, a BB Bank meg a Citi még nem küldött. Csak kíváncsi lennék mire lehet számítani 10-20 forint vagy 1-2 ezer például egy 500.000 Ft személyi kölcsön esetén.

Kedves Krisztina!
A visszatérítés összege minden esetben attól függ, hogy mekkora volt a tisztességtelen kamatemelés mértéke, további milyen hosszú futamidőn keresztül történt. Így például 500.000 Ft összegű személyi kölcsön esetén is különböző visszatérítendő összegekkel találkozhatunk.

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem: 2013 októberében váltottam ki forinthitellel a frankhitelemet. 2015 október 28-án lejár.
Kérdésem: jogosult vagyok-e forinthitel elszámolásra?
Köszönöm válaszát.

Kedves Terike!
Amennyiben a 2013 októberétől mostanáig terjedő időszakban történt tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítás a hitelére vonatkozóan, akkor jogosult lehet visszatérítésre.

Kedves Asszonyom!
2011-ben válásom miatt vettem fel forint alapú jelzáloghitelt a CIB-től, hogy ki tudjam fizetni a családi házunk “felét”. 2 év múlva egy másik bankhoz vittem át a hitelemet, mert kedvezőbbek voltak a feltételek, mind a törlesztőrészlet, mind a futamidő tekintetében. Ebben az esetben mindkét banktól fogok elszámoló levelet kapni? Ilyen esetben mire számíthatok?
Köszönöm!

Kedves Szilvia!
Információink szerint mindkét esetben el kell számolnia a banknak.

A Takarékszövetkezetek is átszámolják a lejárt hiteleket?

Kedves Asszonyom!
A Takarékszövetkezetekre is vonatkozik az elszámolási kötelezettség.

Tisztelt Hitelnet!
Személyi kölcsön kezese vagyok, végrehajtás után nyugdíjamból vonják a letiltást. Lehet én fizetek egyedül.
Kapok valamit az elszámolásról? Kérhetem azt?
Köszönettel: Judit

Kedves Judit!
Információink szerint az elszámoló levelet a hitelintézet az adós címére küldi meg, de az ügyletben résztvevő kezes kérheti a bank tájékoztatását ez ügyben. Javasoljuk, hogy az érintett pénzintézetnél érdeklődjön.

Tisztelt Hitelnet!
Egy éves szabad felhasználású hitelem volt negyedéves kamatfizetéssel. Kapok-e elszámolást?
Köszönöm!

Kedves Móni!
Erre a kérdésre a hitelszerződés további részleteinek ismeretében a hitelnyújtó bank tud választ adni.

Tisztelt Hitelnet!
Forint hitelem volt, de fix törlesztővel, úgy gondolnám kaphatunk valamit vissza, mert mint már más is írta itt, nekünk is a Cetelem banknál volt személyi kölcsönünk. 900 ezer forint után 1.800.000-et fizettünk vissza.

Kedves Kati!
A visszatérítésre való jogosultságról a Cetelem Bank tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Érdeklődöm, ha lejárt már a hitelem, akkor is megkapom az értesítést vagy kell kérnem? Ha igen, akkor van-e határideje?
Köszönöm: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
Az elszámoló levelet lejárt hitelszerződések esetén is automatikusan megküldik a hitelintézetek.

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, ha fix törlesztőm volt a hitel elejétől a végéig, akkor is történhetett-e kamatemelés?
Válaszát köszönöm.

Kedves Tímea!
Ha a futamidő alatt a hitel lezárásáig változatlan törlesztő részletet fizetett, akkor nem történt kamatemelés.

Ha meghalt a hitelfelvevő és az elszámolással érintett hitel nem szerepel a közjegyzői végzésben, indít-e póthagyatéki eljárást a pénzintézet, van-e ilyen kötelezettségük a pénzintézeteknek?

Kedves Saci!
Ilyen esetben póthagyatéki eljárás indítása szükséges, de véleményünk szerint ez nem a pénzintézet kötelezettsége. Miután az örökös a jogerős hagyatéki vagy póthagyatéki végzést bemutatta a hitelintézetnek, akkor ezt követően küldi meg az elszámolást a bank.

Tartozásrendező forinthitelem van, 2016-ban jár le. Kérdésem: erre vonatkozik az elszámolás? Hitelkártya és személyi hitel lett összevonva.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Irén

Kedves Asszonyom!
Az elszámolás az adósságrendező hiteleket is érinti. Forint alapú hitelek esetén az elszámolások kiküldésének várható ideje 2015. augusztus 1. és szeptember 30. közötti időpont.

2006-ban vettünk fel autóhitelt devizában, majd 2012-ben forintosítottuk. 2016-ban fog a hitelem lejárni.
Várhatok-e valami visszafizetést?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Erzsébet!
A leírtak alapján Önt is érinti az elszámolás és a visszatérítés, de erről a bank által megküldött elszámoló levélből tájékozódhat pontosan.

Szia!
Érdeklődnék, hogy a Providentet is érinti ez az elszámolás?
Köszi.

Kedves Panna!
Az elszámolás a Providentet is érinti, de tájékoztatásuk szerint a Provident Pénzügyi Zrt. az általa nyújtott kölcsönök vonatkozásában egyetlen esetben sem valósított meg egyoldalú szerződésmódosítás keretében költségemelést, ügyfelei minden kölcsönszerződés vonatkozásában a szerződéskötéskor megismert díjstruktúra alapján voltak kötelesek a kölcsön visszafizetésére.

Érdeklődnék, a providentet is érinti az elszámolás?

Kedves Zoltán!
Az elszámolás a providentet is érinti.

2010-ben vettünk fel Ft alapú jelzálogkölcsönt, 4.600.000 Ft-ot 15 évre. Biztosítást kellett rá kötni. Az alaptőke csak 10 év után csökken. Ha jár visszatérítés, a Bank az alaptőkéből mikor vonja le, mikor lesz észrevehető az összeg, valamint a havi törlesztőrészlet csökken-e, mert egy idő óta a jegybanki alapkamat csökkent, a pénzfelvétel ideje óta.
Köszönettel: Klári

Kedves Klári!
Az elszámolást érintő kérdésekben az adott hitelügylet részleteinek ismeretében a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt Hitelnet! Két kérdésem is lenne. 1. Referenciakamathoz kötött forinthitelek esetén az elmúlt években mind az alapkamat, mind a BUBOR jelentősen csökkent, ám a forint jelzáloghitelem kamata csak minimális mértékben és jelentős késéssel csökkent. Az nem minősülhet egyoldalú kamatemelésnek, ha a bank ugyan nem emelte az ügyleti kamatot, viszont nem is követte BUBOR csökkenését, ezzel pedig a referencia kamat fölötti kamatfelár mégiscsak nőtt. 2. Devizahiteleknél csak az árfolyamrés minősül jogalapnak a visszatérítéshez, az árfolyam növekedés nem – ami önmagában is gazemberség. De hogy lehet, hogy a havi törlesztőrészletek kezelési költség részének devizában történő elszámolását – 1-2 elszigetelt nyilatkozatot kivéve –… Továbbiak »

Kedves Hitelnet!
Véleményüket szeretném kikérni.
Szabad felhasználású forint hitelt vettünk fel, én is és a párom is. A páromé végre lejárt, 800.000 Ft-ra pontosan 1.600.000 Ft-ot fizettünk vissza (nem csak úgy írom, elszámoló levelet kaptuk).
Az enyém jövőre jár le, 1.200.000 Ft-ot vettünk fel és már 2.500.000 Ft-ot fizettem vissza úgy, hogy még egy bő félév hátra van. Mindkettő Cetelem bankos. Mi ez, ha nem 100% kamat?
Véleményük szerint jár vissza valamennyi?
Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Kedves Katalin!
A visszatérítések összegét illetően irodánk nem illetékes, ebben sajnos nem tudunk Önöknek segíteni. Ha a futamidő alatt történt egyoldalú kamatemelés, akkor jogosultak lehetnek visszatérítésre. Erről a 2015. augusztus 1-től kiküldésre kerülő elszámoló levélből tájékozódhatnak majd.

Köszönöm a gyors választ. Tudom és igazán nem (is) az összegre lettem volna kíváncsi, pusztán csak arra, hogy vajon jár-e egy ekkora kamat (rá)fizetés után valami…

Kedves Katalin!
Elképzelhető, hogy jár visszatérítés, de ezt az adott hitelügylet valamennyi részletének ismeretében a hitelnyújtó bank tudja megmondani.

Tisztelt Hitelnet!
2013 márciusában vettem fel forint alapú személyi kölcsönt 4 év futamidőre.
Számíthatok elszámolásra?
Köszönöm válaszát!

Kedves Brigitta!
Visszatérítésre akkor lehet jogosult, ha a futamidő során történt egyoldalú, tisztességtelen kamat-, díj-, vagy költségemelés.

2001 őszén 14.000.000,- Ft forintalapú jelzálogkölcsönt vettem fel az Erste banktól használt ingatalan megvásárlására 25 éves futamidővel . Akkor 10.03% volt a thm. Azóta a bankok már 6% thm-mel helyezik ki a hiteleket, de az enyém még mindig 9,8%-on áll. (6 havonta vizsgálják felül) Voltam a bankban, mai hitelfelvéttel 20-25 ezer forinttal kevesebb lenne a törlesztő részletem, de újra kellene szerződnöm, tehát értékbecslés, közjegyző, kereseti kimutatások………. Ők maguktól nem csökkentik látványosan a kamatot. Nem az kérdezem hogy tisztességes-e (erre én is tudom a választ) hanem hogy a mostani aug. 1.-től várható forinthitel elszámoltatásban én is érintett leszek-e vagy ne várjam… Továbbiak »

Kedves Szilvia!
Az elszámolás a 2004. május 1. után felvett hiteleket érinti. Mivel Ön 2001 őszén vette fel a kölcsönt, ezért véleményünk szerint az elszámolásban Ön nem érintett.

Érdeklődni szeretnék, hogy fundamenta által vettem fel hitelt, melyből 3 év letelt, emiatt kapunk állami támogatást, ránk akkor nem érvényes az elszámolás?
Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Ildikó

Kedves Ildikó!
Úgy tudjuk, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. a fogyasztói kölcsönszerződést kötött ügyfeleivel az egyoldalú szerződésmódosítás miatt felszámított kamat-, költség-, illetve díjemelések tekintetében az Elszámolási törvény rendelkezései szerint elszámol. Az elszámolás 2015. augusztus 01. és 2015. szeptember 30. napja között esedékes. Erről további információ a Fundamentánál kérhető.

A forint hitel elszámoltatást is kérni kellett a Banktól, vagy ez automatikus a 2004. május 1. és 2014. július 19. között felvett hitelekre? Mi számít tisztességtelen kamatemelésnek? A szerződésben kamatemelésnek 5 elem van megemlítve, ebből 2 elem Banktól független külső elem (jegybanki alapkamat, és a BUBOR), a másik 3 Bank belső eleme (Banki ügyfél betéti kamat emelkedés..stb) A jelzáloghitelemet 2011.12.02. kötöttem 11,1% kamatra, akkor a jegybanki alapkamat 6,5% BUBOR 7,53%. 6 hónapos kamatperiódussal kötöttük a szerződést. 2012.04.02 hozott határozatuk szerint a következő 6 hónapos periódusban a kamat 12,55%, akkor az aktuális jegybanki alapkamat 7%, a BUBOR 7,66%. A következő 6… Továbbiak »

Kedves Péter!
A forinthitelek elszámolása is automatikus, nem kell kérvényezni, a bankok kötelezettsége az elszámoló levél megküldése, forint alapú hitelek esetében 2015. augusztus 1. és 2015. szeptember 30. között.
A jogosultság megállapításában irodánk nem illetékes. Javasoljuk, hogy várja meg fenti dátumot. Ha nem kap elszámoló levelet, akkor panasszal élhet a hitelnyújtó banknál.

Érdeklődni szeretnék, hogy azt honnan lehet megtudni, hogy történt-e tisztességtelen egyoldalú kamatemelés a hitelemmel kapcsolatban?
Köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

Kedves Erika!
Ha történt ilyen, akkor a hitelintézetnek az elszámolás során erről tájékoztatnia kell Önt. Továbbá a hitelnyújtó bankban kérheti, hogy a részletekről – a futamidő során milyen esetekben emelt a bank kamatot – tájékoztassák Önt.

2008-ban vettem fel személyi kölcsönt 800.000 Ft-ot. Rá egy évre nem tudtam fizetni, átadták követeléskezelőnek. 6 éve füzetem és jövő februárban letelik a végösszeg 2.076.000 Ft (forint hitel).
Kérdésem, hogy jogosult vagyok az elszámolásra és kaphatok-e vissza ebből az összegből?
Válaszát köszönöm.

Kedves Hajnalka!
Ha a futamidő során történt egyoldalú, tisztességtelen kamatemelés a bank részéről, akkor elvileg jogosult lehet visszatérítésre. Élő hitelek esetén a visszajáró összeg a fennálló tartozást csökkenti, tehát nem az ügyfél kapja meg. Arról, hogy követeléskezelőnek átadott hitelek esetén milyen módon történik az elszámolás, IDE kattintva tájékozódhat.

Ezt a kitételt nem értem: az államilag támogatott hitelekre miért nem érvényes?
Az államilag támogatott hitelek kamatainak csak egy részét támogatta az állam. Változó kamatlábbal, szerződéskötéskori mérteke 8,7% volt. Ebből az engem terhelő kamat 3,99% volt. 2007-ben.
Ez persze szépen lassan változott: 2008-tól 5%, 2010-től 4,5%.
Ez volt a hitel gazdasági-forint árfolyamkockázata … devizahitelhez hasonlóan.
Nem értem ez miért nem egyoldalú szerződésmódosítás? Természetesen a szerződés tartalmazza, hogy a bank jogosult egyoldalúan módosítani a szerződést, de melyik szerződés nem ilyen? A devizahitelek is hasonló módon voltak megszövegezve…

Nekem van egy lakásfelújítási kölcsönöm, aminek a felvétel időpontjában 28.57% volt a kamata. A bank nem emelt kamatot, viszont most ugyanazt a kölcsönt 11.99%-os kamattal kínálják.
Az lenne a kérdésem, hogy ez érinti-e a jelenlegi hitelemet a forinthitelek elszámolása során.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves István!
Amennyiben a futamidő alatt a bank nem módosította egyoldalúan, kedvezőtlenül a szerződéskötéskor érvényes kamatot, akkor véleményünk szerint nem érinti az elszámolás az Ön kölcsönét. Az a tény, hogy a jelenlegi lakásfelújítási kölcsönt a bank lényegesen alacsonyabb kamaton nyújtja, nem érinti az Ön elszámolásra való jogosultságát. Pontos tájékoztatást ez ügyben a hitelnyújtó banknál kérhet.

Tisztelettel!
Kérdésem, végtörlesztettem 1 évvel a határidő előtt kamattámogatott hitelemet. Nekem miért nem jár vissza pénzt a banktól? Tulajdonképpen ugyanannyit fizettem, mintha kivártam volna a teljes futamidőt.
Köszönettel.

Kedves Etelka!
Törvény előírás alapján az állami kamattámogatású lakáshitelekre nem vonatkozik a visszatérítés.


58
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x