A deviza alapú hitelt felvett ügyfelek részére április 30-ig folyamatosan küldik a pénzügyi szolgáltatók az elszámoló leveleket. De mire várhatja elszámolását az az adós, aki nem deviza, hanem forint alapú hitelt vett fel? Érinti a visszatérítés a forinthiteleseket?

A forinthitelesekre is vonatkozik az elszámolás?

Az elszámolás a forinthitelesekre is vonatkozik, ők azonban csak az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos elszámolásban érintettek. Mivel forint alapon adósodtak el, ezért az árfolyamrés nem játszik szerepet az ő elszámolásukban, a tisztességtelen kamatemelés miatt azonban jogosultak lehetnek visszatérítésre.

Mely forinthitelek esetén várható az értesítő levél?

A szerződéskötés időpontját illetően ugyanazok a feltételek vonatkoznak a forinthitelesekre is, mint a deviza alapú hitelt felvett ügyfelekre, vagyis aki 2004. május 1. és 2014. július 19. között írta alá fogyasztói kölcsönszerződését vagy lízingszerződését, az jogosult lehet visszatérítésre, kivéve, aki állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelt vett fel. Államilag támogatott lakáshitel esetén nem jár visszatérítés. Az elszámolás továbbra sem érinti a folyószámla-hiteleseket és a hitelkártyával rendelkezőket.

Mikor érkezik az elszámoló levél?

A hitelintézetek 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között adják postára a forinthitelesek tájékoztató levelét. Ha a pénzügyi intézmény polgári peres eljárást kezdeményezett és annak befejezésére 2015. augusztus 1. után kerül sor, a befejezéstől számított 60 napon belül történik az elszámolások kiküldése.

Mit tartalmaz a forinthitelesek elszámoló levele?

A tájékoztató levélből kiderül, hogy az egyoldalú, tisztességtelen kamatemelés következtében mekkora összegű visszatérítésre lehetnek jogosultak. A visszajáró összeg – csakúgy, mint a deviza alapú hitellel rendelkezők esetében – élő hitel esetén a fennálló tartozást csökkenti, lezárt hitel esetén készpénzben kerül visszatérítésre.

A forinthitelesek szerződése is módosul, kedvezően változnak a forinthitelek kondíciói! A pénzintézetek a szerint módosítják a forinthitelek kamatszintjét, hogy a fordulónaptól (2015. június 30.) alkalmazott kamat, illetve referenciakamat alkalmazása esetén a kamatfelár mértéke nem lehet több az eredeti, induló vagy a 2014. július 19-én alkalmazott kamat, illetve kamatfelár közül az alacsonyabbnál.

FONTOS!

A forintosított hitelekkel ellentétben nincs előírva, hogy szerződésmódosítást követően a 3 havi BUBOR-hoz legyen rögzítve a kölcsön kamatozása. Tehát akinek eddig nem referenciakamat alapú volt a szerződése, vagy a 6 illetve 12 havi BUBOR-hoz volt kötve a kamat, annak a szerződésmódosítást követően sem változik.

Hogyan változhat a forinthitelek kamata a futamidő alatt?

A kamat és kamatfelár mértékét a pénzintézetek csak meghatározott időközönként módosíthatják a hátralévő futamidő függvényében, az alábbiak szerint:

Ha 2015. június 30-tól számított hátralévő futamidő:

  • hosszabb, mint 3 év, de nem hosszabb 9 évnél: 3 évente
  • hosszabb 9 évnél, de nem hosszabb 16 évnél: 4 évente
  • hosszabb 15 évnél: 5 évente
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
58 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2002 és 2003-ban vettem fel forint alapú lakáshitelt 10 év futamidőre. Már 2012-2013-ban lejárt a hitelem.
Kérdésem, hogy számomra köteles-e a bank elszámolni és esetleg kaphatok-e vissza, ha tisztességtelenül számoltak fel számomra összeget. Bank azzal utasít el, hogy ez a törvény a 2004. után felvett hitelekre vonatkozik.
Tisztelettel.
D. Béláné

Tisztelt Hitelnet,
Péterhez hasonlóan (2015 július) az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz segítségért:
“Referenciakamathoz kötött forinthitelek esetén az elmúlt években mind az alapkamat, mind a BUBOR jelentősen csökkent, ám a forint jelzáloghitelem kamata nem. Az nem minősülhet egyoldalú kamatemelésnek, ha a bank ugyan nem emelte az ügyleti kamatot, viszont nem is követte BUBOR csökkenését, ezzel pedig a referencia kamat fölötti kamatfelár mégiscsak nőtt.”
Nagyon köszönöm a válaszukat!
Üdv,
Adrienn

Tisztelt Hitelnet!
Kérdezni szeretném, hogy nekem 10 évig volt személyi kölcsönöm a cetelemnél és hogy jár-e vissza pénz?

Volt már olyan, aki kapott elszámoló levelet? Még is csak szeptember van! AZ Erste, a BB Bank meg a Citi még nem küldött. Csak kíváncsi lennék mire lehet számítani 10-20 forint vagy 1-2 ezer például egy 500.000 Ft személyi kölcsön esetén.

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem: 2013 októberében váltottam ki forinthitellel a frankhitelemet. 2015 október 28-án lejár.
Kérdésem: jogosult vagyok-e forinthitel elszámolásra?
Köszönöm válaszát.

Kedves Asszonyom!
2011-ben válásom miatt vettem fel forint alapú jelzáloghitelt a CIB-től, hogy ki tudjam fizetni a családi házunk “felét”. 2 év múlva egy másik bankhoz vittem át a hitelemet, mert kedvezőbbek voltak a feltételek, mind a törlesztőrészlet, mind a futamidő tekintetében. Ebben az esetben mindkét banktól fogok elszámoló levelet kapni? Ilyen esetben mire számíthatok?
Köszönöm!

A Takarékszövetkezetek is átszámolják a lejárt hiteleket?

Tisztelt Hitelnet!
Személyi kölcsön kezese vagyok, végrehajtás után nyugdíjamból vonják a letiltást. Lehet én fizetek egyedül.
Kapok valamit az elszámolásról? Kérhetem azt?
Köszönettel: Judit

Tisztelt Hitelnet!
Egy éves szabad felhasználású hitelem volt negyedéves kamatfizetéssel. Kapok-e elszámolást?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Forint hitelem volt, de fix törlesztővel, úgy gondolnám kaphatunk valamit vissza, mert mint már más is írta itt, nekünk is a Cetelem banknál volt személyi kölcsönünk. 900 ezer forint után 1.800.000-et fizettünk vissza.

Érdeklődöm, ha lejárt már a hitelem, akkor is megkapom az értesítést vagy kell kérnem? Ha igen, akkor van-e határideje?
Köszönöm: Zsuzsa

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, ha fix törlesztőm volt a hitel elejétől a végéig, akkor is történhetett-e kamatemelés?
Válaszát köszönöm.

Ha meghalt a hitelfelvevő és az elszámolással érintett hitel nem szerepel a közjegyzői végzésben, indít-e póthagyatéki eljárást a pénzintézet, van-e ilyen kötelezettségük a pénzintézeteknek?

Tartozásrendező forinthitelem van, 2016-ban jár le. Kérdésem: erre vonatkozik az elszámolás? Hitelkártya és személyi hitel lett összevonva.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Irén

2006-ban vettünk fel autóhitelt devizában, majd 2012-ben forintosítottuk. 2016-ban fog a hitelem lejárni.
Várhatok-e valami visszafizetést?
Válaszát előre is köszönöm.

Szia!
Érdeklődnék, hogy a Providentet is érinti ez az elszámolás?
Köszi.

2010-ben vettünk fel Ft alapú jelzálogkölcsönt, 4.600.000 Ft-ot 15 évre. Biztosítást kellett rá kötni. Az alaptőke csak 10 év után csökken. Ha jár visszatérítés, a Bank az alaptőkéből mikor vonja le, mikor lesz észrevehető az összeg, valamint a havi törlesztőrészlet csökken-e, mert egy idő óta a jegybanki alapkamat csökkent, a pénzfelvétel ideje óta.
Köszönettel: Klári

Tisztelt Hitelnet!

Két kérdésem is lenne.

1. Referenciakamathoz kötött forinthitelek esetén az elmúlt években mind az alapkamat, mind a BUBOR jelentősen csökkent, ám a forint jelzáloghitelem kamata csak minimális mértékben és jelentős késéssel csökkent. Az nem minősülhet egyoldalú kamatemelésnek, ha a bank ugyan nem emelte az ügyleti kamatot, viszont nem is követte BUBOR csökkenését, ezzel pedig a referencia kamat fölötti kamatfelár mégiscsak nőtt.

2. Devizahiteleknél csak az árfolyamrés minősül jogalapnak a visszatérítéshez, az árfolyam növekedés nem – ami önmagában is gazemberség. De hogy lehet, hogy a havi törlesztőrészletek kezelési költség részének devizában történő elszámolását – 1-2 elszigetelt nyilatkozatot kivéve – soha senki nem firtatta érdemben. Pedig ezzel a bankok nagyságrendekkel több pénzt loptak ki az emberek zsebéből, mint az árfolyamréssel, ugyanakkor semmivel nem indokolhatják a pénzintézetek. A kezelési költség egy Magyarországon működő bank Magyarországra fizetendő működési költségeire szolgál. Ennek semmi köze a svájci jegybank kondíciós listájához vagy az ország kockázati besorolásához, deviza árfolyamhoz kötése védhetetlen. Nem is kényszerítették a bankokat a megvédésére…

Mi a véleményük?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Véleményüket szeretném kikérni.
Szabad felhasználású forint hitelt vettünk fel, én is és a párom is. A páromé végre lejárt, 800.000 Ft-ra pontosan 1.600.000 Ft-ot fizettünk vissza (nem csak úgy írom, elszámoló levelet kaptuk).
Az enyém jövőre jár le, 1.200.000 Ft-ot vettünk fel és már 2.500.000 Ft-ot fizettem vissza úgy, hogy még egy bő félév hátra van. Mindkettő Cetelem bankos. Mi ez, ha nem 100% kamat?
Véleményük szerint jár vissza valamennyi?
Köszönöm megtisztelő válaszukat.

2001 őszén 14.000.000,- Ft forintalapú jelzálogkölcsönt vettem fel az Erste banktól használt ingatalan megvásárlására 25 éves futamidővel . Akkor 10.03% volt a thm. Azóta a bankok már 6% thm-mel helyezik ki a hiteleket, de az enyém még mindig 9,8%-on áll. (6 havonta vizsgálják felül) Voltam a bankban, mai hitelfelvéttel 20-25 ezer forinttal kevesebb lenne a törlesztő részletem, de újra kellene szerződnöm, tehát értékbecslés, közjegyző, kereseti kimutatások……….
Ők maguktól nem csökkentik látványosan a kamatot.
Nem az kérdezem hogy tisztességes-e (erre én is tudom a választ) hanem hogy a mostani aug. 1.-től várható forinthitel elszámoltatásban én is érintett leszek-e vagy ne várjam a csodát és fussak neki a szerződésmódosításnak?
Szíves válaszukat előre is köszönöm.
üdvözlettel
Szilvia

Érdeklődni szeretnék, hogy fundamenta által vettem fel hitelt, melyből 3 év letelt, emiatt kapunk állami támogatást, ránk akkor nem érvényes az elszámolás?
Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Ildikó

A forint hitel elszámoltatást is kérni kellett a Banktól, vagy ez automatikus a 2004. május 1. és 2014. július 19. között felvett hitelekre?
Mi számít tisztességtelen kamatemelésnek? A szerződésben kamatemelésnek 5 elem van megemlítve, ebből 2 elem Banktól független külső elem (jegybanki alapkamat, és a BUBOR), a másik 3 Bank belső eleme (Banki ügyfél betéti kamat emelkedés..stb)
A jelzáloghitelemet 2011.12.02. kötöttem 11,1% kamatra, akkor a jegybanki alapkamat 6,5% BUBOR 7,53%. 6 hónapos kamatperiódussal kötöttük a szerződést. 2012.04.02 hozott határozatuk szerint a következő 6 hónapos periódusban a kamat 12,55%, akkor az aktuális jegybanki alapkamat 7%, a BUBOR 7,66%. A következő 6 hónapos periódusban hitelkamat 12,1% lett, a határozat meghozatalkor (2012.12.29.) a jegybanki alapkamat 5,75%, a BUBOR 5,72% (alacsonyabb mint a felvételkor, de a hitelkamat mégis 1% magasabb). A következő 6 hónapos periódusban vitték vissza a kamatot a felvételkorira, ami 11,1%, akkor (2013.06.28) már a jegybanki alapkamat 4,25%, a BUBOR 4,09% volt. Innentől a hitel végtörlesztéséig (2014.11.03.) (másik banktól felvett hitellel) a hitelkamaton nem változtattak, marad a felvételkori 11,1%, de a jegybanki alapkamat 2,1%, a BUBOR 2,2%.
Kérem véleményezze, hogy ez tisztességtelen kamatemelésnek, vagy csak a kamat változások mértéke tisztességtelenek számít-e (de az gondolom mindenképpen)?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Péter

Érdeklődni szeretnék, hogy azt honnan lehet megtudni, hogy történt-e tisztességtelen egyoldalú kamatemelés a hitelemmel kapcsolatban?
Köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

2008-ban vettem fel személyi kölcsönt 800.000 Ft-ot. Rá egy évre nem tudtam fizetni, átadták követeléskezelőnek. 6 éve füzetem és jövő februárban letelik a végösszeg 2.076.000 Ft (forint hitel).
Kérdésem, hogy jogosult vagyok az elszámolásra és kaphatok-e vissza ebből az összegből?
Válaszát köszönöm.

Ezt a kitételt nem értem: az államilag támogatott hitelekre miért nem érvényes?
Az államilag támogatott hitelek kamatainak csak egy részét támogatta az állam. Változó kamatlábbal, szerződéskötéskori mérteke 8,7% volt. Ebből az engem terhelő kamat 3,99% volt. 2007-ben.
Ez persze szépen lassan változott: 2008-tól 5%, 2010-től 4,5%.
Ez volt a hitel gazdasági-forint árfolyamkockázata … devizahitelhez hasonlóan.
Nem értem ez miért nem egyoldalú szerződésmódosítás? Természetesen a szerződés tartalmazza, hogy a bank jogosult egyoldalúan módosítani a szerződést, de melyik szerződés nem ilyen? A devizahitelek is hasonló módon voltak megszövegezve…

Nekem van egy lakásfelújítási kölcsönöm, aminek a felvétel időpontjában 28.57% volt a kamata. A bank nem emelt kamatot, viszont most ugyanazt a kölcsönt 11.99%-os kamattal kínálják.
Az lenne a kérdésem, hogy ez érinti-e a jelenlegi hitelemet a forinthitelek elszámolása során.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel!
Kérdésem, végtörlesztettem 1 évvel a határidő előtt kamattámogatott hitelemet. Nekem miért nem jár vissza pénzt a banktól? Tulajdonképpen ugyanannyit fizettem, mintha kivártam volna a teljes futamidőt.
Köszönettel.