Üdvözlöm!

Legkésőbb jövő év végéig szeretnénk házat venni a párommal és egy gyermekemmel, aki most 15 hónapos. A párommal nem vagyunk házasok és szeretnénk még egy babát pár éven belül. Közszférában dolgozunk mindketten, a párom havi nettó jövedelme 450.000 forint, az enyém 340.000 forint és 2019 tavaszáig kapom a GYED extrát a fizetésem mellé. Jövőre ilyenkor a megtakarításunk remélhetőleg minimum 6.000.000 forint körül lesz. Ezen kívül jövő februárban lejár a lakástakarék-pénztáram, majd 2020 tavaszán egy másik ltp-m, amik egyenként, 960.000 forintot jelentenek, plusz az erre járó állami támogatást is megkapom (4*72000/ltp).

Új építésű önálló telken álló családi házat szeretnénk vásárolni Felsőgödön. Tisztában vagyunk az árak emelkedésével, de ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy 45.000.000 forintnál többért nem szeretnénk házat venni. A munkahelyünkön kapnánk fejenként 5.000.000 forint munkáltatói kölcsönt.
Ez a fajta kölcsön beleszámít az önerőbe?

Kölcsönünk, hitelünk nincs, kivéve az autóhitelt, ami havi 96.000 forintos kiadást jelent 2020 augusztusáig. Tegyük fel, hogy rendben fizetjük a részleteket, ez a hitel mennyire veti vissza az esélyeinket a házvásárlással kapcsolatos hitelbírálatkor?

Új és régi ház vásárlásakor mennyi a CSOK összege egy meglévő és egy vállalt gyerek esetén? Az, hogy nem vagyunk házasok a párommal, negatívan befolyásolja a hitelfelvételt? Jár esetleg valamilyen állami támogatás?

Válaszát előre is köszönöm!
Brigitta

Kedves Brigitta!

Törvényi előírás alapján egy ingatlan - megfelelő jövedelemfedezettség esetén - forgalmi értékének 80%-áig terhelhető. A bankok a munkáltatói kölcsön összegét is beleszámítják az ingatlan terhelhetőségébe, tehát ez csökkenti a további, felvehető hitelösszeget. A munkáltatói kölcsön és a lakásvásárlási hitel együttes összege tehát nem haladhatja meg a célingatlan forgalmi értékének 80%-át.

A meglévő hiteltörlesztéseket szintén figyelembe veszik a bankok jövedelemvizsgálat során. Ez a felvenni kívánt hitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet csökkenti, ahogy például egy folyószámlán rendelkezésre álló hitelkeret vagy hitelkártya is. A jelenlegi szabályozás alapján, ha az igénylők nettó jövedelme meghaladja a 400.000 Ft-ot, akkor az összes hiteltörlesztésüknek (meglévő és felvenni kívánt) bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 60%-ába. Ez a szabályozás azonban szigorodni fog ez év októberétől. Erről bővebb információt ITT olvashat.

A CSOK összege 2 gyermek után - függetlenül attól, hogy meglévő vagy vállalt gyermekek után történik az igénylés - használt lakóingatlan vásárlása esetén 1.430.000 Ft, új építésű lakóingatlan esetén 2.600.000 Ft. Vállalt gyermek után azonban csak házastársi kapcsolatban lehetséges a kedvezmény igénybevétele. A magzat a 12. terhességi betöltése után meglévő gyermeknek számít a CSOK rendelet értelmében.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése