A lakossági hitelszerződéseket nyilvántartó adatbázis – hivatalos nevén Központi Hitelinformációs Rendszer - egy teljes körű nyilvántartás, amely a magyarországi pénzintézetek által kötött élő - illetve az ügyfelek hozzájárulása esetén a lezárt - lakossági hitelszerződések adatait tartalmazza. Korábbi hitelmulasztás esetén ügyfeleink gyakran felmerülő kérdése, hogy mennyi idő után törlődnek a mulasztás adatai a rendszerből, illetve mikor lehetnek ismét hitelképesek. Arra is választ adunk, hogy a mulasztás 10 év után történő automatikus törlése valóban zöld utat jelent-e egy újabb hiteligény esetén.

Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR)

A KHR egy teljes listás nyilvántartás. A teljes lista azt jelenti, hogy mind a pozitív (szerződésszerű), mind a negatív (mulasztás) hitel információkat tartalmazza.

A lakossági KHR nyilvántartása az alábbiakra terjed ki:

 • Hitelszerződések
 • Hitelmulasztások
 • Bankkártya-visszaélések
 • Csalás miatt elutasított hitelkérelmek

Hitelszerződések nyilvántartása

A KHR az alábbi információkat tartja nyilván a hitelszerződésekről szerződésszerű törlesztés és mulasztás esetén egyaránt:

 • Szerződéskötés ideje
 • Szerződés lejáratának ideje
 • Szerződés megszűnésének időpontja (kivév, ha élő szerződésről van szó)
 • Szerződéstípus (hitelintézeti termék)
 • Szerződés összege és devizaneme
 • Fennálló tőketartozás összege és devizaneme
 • Rendszeres törlesztésre vonatkozó információk (törlesztő részlet összege, devizaneme, törlesztési mód és gyakoriság)
 • Előtörlesztésre vonatkozó információk (előtörlesztés dátuma és összege, fennálló tőketartozás összege és devizaneme)
 • Megjegyzés a szerződéshez
 • Információ arra vonatkozóan, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt (követelésértékesítés, üzletág-értékesítés vagy fúzió során).
 • Információ arra vonatkozólag, hogy szerződés a megszűnés után további öt évig tárolható-e a KHR-ben.

A tőketartozásra, a törlesztő részlet összegére és devizanemére vonatkozó információkat a bankok havi rendszerességgel aktualizálják.

Hitelmulasztások nyilvántartása

Mulasztásnak minősül, ha az adós a hitelszerződésben vállalt törlesztési kötelezettségének a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan, több mint 90 napon keresztül nem tesz eleget. Amennyiben az adós korábban is esett késedelembe, de annak összege nem érte el a minimálbér összegét, akkor az nem számít bele a 90 napos periódusba. Ha 90 napon belül a tartozás a minimálbér összege alá csökken, akkor a 90 napos periódus újraindul.

A bankoknak a várható mulasztással kapcsolatos KHR adatátadásról tájékoztatniuk kell az ügyfeleket legkésőbb 30 nappal korábban. Ha megkövetkezik a mulasztás, akkor azt a hitelintézet a rendszerben nyilvántartott hitelszerződéshez kapcsolva rögzíti.

Hitelmulasztások fajtái

A KHR megkülönböztet élő és lezárt mulasztást. A hitelmulasztás lezárása többféleképpen történhet:

 • A hátralék kiegyenlítésre kerül
 • Veszteségleírás nélkül, megegyezéssel
 • Veszteségleírással

A KHR az alábbi információkat tartja nyilván a mulasztással összefüggésben:

 • Mulasztás összege és devizaneme (a mulasztás összege alapesetben a hátralékos összeggel egyezik, de a hitelszerződés ügyfélnek felróható okból történő felmondása esetén a teljes követelés összegével azonos – beleértve a meg nem fizetett kamatokat, díjakat)
 • Mulasztás bekövetkeztének időpontja
 • Mulasztás megszűnésének időpontja
 • Mulasztás megszűnésének módja (lehetőségek: az ügyfél rendezte, más személy rendezte, szerződésmódosítással rendeződött, fedezet igénybevételével rendeződött, új hitelszerződéssel rendeződött, megegyezéssel megszűnt, veszteségleírás történt)
 • Mulasztás rögzítéséhez kapcsolódó megjegyzés
 • Mulasztás megszűnéséhez kapcsolódó megjegyzés

Meddig tárolja a KHR a mulasztásra vonatkozó adatokat?

 • A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig,
 • A veszteséggel lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti átadástól számított legfeljebb 10 évig)

láthatók a rendszerben, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Kérdés: ha az ügyfél nem rendezi a tartozását, de 10 év után automatikusan törlésre kerül a mulasztás, akkor a KHR-ben tárolt információk alapján újra hitelképes lehet?

A jogszabályban valóban van utalás a legfeljebb 10 éves nyilvántartásra és az azt követő automatikus törlésre, de banki információink szerint ez nem azt jelenti, hogy ha az ügyfél nem fizeti a hitelét 10 évig, akkor törlődik a rendszerből, még akkor is, ha továbbra is fennálló lenne.

Hitelfelvétel negatív KHR esetén lehetséges?

Jelzáloghitel felvétele során a bankok minden esetben ellenőrzik az ügyfelek KHR státuszát. A negatív információ a pénzintézetek többségénél a hitelkérelem elutasítását vonja maga után. Kivételt ez alól bankpartnereink egyike jelent, ahol legalább 6 hónapja rendezett (passzív) mulasztás esetén már lehetőség nyílhat kölcsönigénylésre. Az aktív KHR státusz azonban minden esetben kizáró okot jelent.

Amennyiben lakáshitelt igényelne, de egy korábbi mulasztás miatt a KHR negatív adatbázisában szerepel legalább 6 hónapja rendezett tartozással, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető hitelkonstrukciókról! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkatIrodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

115 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Veszteséggel zárt tartozással kerültem KHR-re. Házat szeretnénk vásárolni, ezt töröltetni, esetleg kiegyenlíteni, hogy lehetne? Nem tudom melyik hitelről van szó, így azt sem tudom hova fordulhatnék. Ha kiegyenlítem ezt az összeget, mikor kerül ez be a rendszerbe?

Üdvözlöm!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy volt egy hitelem, amit nem tudtam fizetni, elmaradásba kerültem, aktív KHR-es lettem. 2018-ban közös megegyezéssel rendeztem a tartozást. Tudom, hogy ilyenkor 5 évig vagyok passzív, ami ez év végén fog lejárni. Hitelre lenne szükségem, és az lenne a kérdésem, hogyha a fennmaradt összeget kifizetem és ügyfél rendezte státuszra módosul, akkor utána törlődik a tartozásom a KHR-ből vagy még utána plusz 1 évig leszek fent? Mikor tűnik el a mulasztásos hitelem?

Üdv,
olyan kérdésem lenne, hogy 5 évig tárolják az adataim a KHR-ben, azért utasított el a bank a személyi kölcsöntől? Tartozás megszűnt 2019-ben, de az adataim fent vannak 5 évig. Elutasított a bank. Lehet, hogy ezért?

A bíróság jogerős ítéletében érvénytelennek nyilvánította a hitelszerződést. Hogyan kerülhettek le a negatív KHR listáról?

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy lekértem magam a KHR listát, hogy hogyan szerepelek rajta és az állt benne, hogy referencia adatot nem tartalmaz rólam, akkor én most hitelképes vagyok? Amit nem értek még, hogy ha PASSZÍV STÁTUSZBAN LENNÉK, azt is látnám a KHR listán? Mivel régen volt egy tartozásom, amit rendeztem egy összegben igaz csúszással, de még nem telt le az egy év, (a kifizetéstől a lekérdezésig). Lehetséges, hogy törlődött volna a passzív státusz? Voltam a Bankban, ahol kölcsönt szeretnék felvenni és ott azt mondta az ügyintéző, hogy semmit nem lát ő se ezen a listán. Ez létezik?
Köszönöm a választ, további szép napot.

Hogyan tudnék lekerülni a KHR listáról?
Tisztelettel.

Szép napot!
Érdeklődnék, lekértem a saját hiteljelentésem, de nem értem, hogy végül mennyi az összes adósságom.
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot.
Érdeklődnék, hogy én 2019-ben vettem fel személyi kölcsönt 400.000 Ft-ot. 2022 májusban átadtak a Sapnak, majd visszakerült a bankhoz, eközben én mindvégig fizettem az elmaradásomat még ha késve is, nem megegyezés alapján, csak fizettem. 2022 júliusban rendeztem az egész összeget. Ilyenkor én passzív listás leszek?

Üdv.
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a Teljes_1A mit jelent a hiteljelentés tartalmánál?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Üdv.
OTP Faktoringgal kötöttem megállapodást több mint 10 éve, kedvezményes törlesztésről. Azóta is rendszeresen megbízhatóan fizetem. Jövő hónapban fizetem be az utolsó törlesztést. Ők azt mondják, hogy ezután passzív státuszba kerülök 5 évre. Viszont a friss hiteljelentésemben nem látszanak mulasztás adatok. Pár éve lekérdeztem, de akkor még fel volt tüntetve a mulasztási rovat. Azóta nem változott semmi, rendszeresen fizetem. Volt már egy faktoring hitel kifizetésem tavaly, ami szintén kedvezménnyel történt. Szinten 10 évvel ezelőtti. Mikor kifizettem, azonnal törlődött a KHR-ből annak ellenére, hogy a Faktoringnál 5 évet mondtak.
A kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem akkor, hogy ez a tartozás is törlődni fog, ha kifizettem? Képet csatoltam.
Előre is köszönöm a választ.

Screenshot_20220525-191611_OneDrive.jpg

Tiszteletem.
Érdeklődni szeretnék, hogy a KHR lekérdezésemből annyit tudtam meg, hogy referencia adatot nem tartalmaz. Szeretném tudni, hogy ez mit jelent.
Köszönöm.

Hogyan kerülök le a BAR listáról? Tartozásom nincs, mégis fent vagyok a Bar listán.

Üdv,
szeretném kérdezni, hogy ha van egy 42.000 Ft mulasztásom a bankomnál és ha másik bank hitelfelvételnél lekéri az adataimat, azt látni fogja, akadály lehet hitelfelvételnél?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Lekértem a saját hiteljelentésemet és szerepel egy régi fennálló szerződés, ami már lejárt 2002-ben, így a mulasztásnál nem szerepel semmi, de nem fizettem ki. Ez alapján babavárót megkaphatom, vagy ez is negatív listának számít?
Köszönettel: Z

Tisztelt Hitelnet!
Ezekkel az információkkal negatív KHR listásnak számítok? Mert babaváró hitelt szeretnénk felvenni!
Köszönettel: B

6B03BA47-7F0A-4E58-9E08-A45E759241E5.jpeg

Tisztelt Hitelnet?
A mai napon lekértem az információkat magamról a bankomnál, hogy miként szerepelek a KHR listán.
Két hitel miatt vagyok fent. Az egyiknél a státusz: megszűnt, ezt törlesztve egyenlítettem ki az Intrum-nak, a megszűnés dátuma 2021.09.15. A tárolhatósági nyilatkozatnál igen van megadva. A mulasztási adatoknál le van írva, hogy az ügyfél rendezte.
A másiknál a törlesztés gyakoriságánál az van, hogy egyösszegű a törlesztés, OTP Faktoringnak fizettem ki, a státusz megszűnt, 2020.11.04. a megszűnés dátuma. A tárolhatósági nyilatkozatnál szintén igen van. Viszont a mulasztási adatoknál az az oszlop üres.
A kérdésem az lenne, hogy 1 vagy 5 évig vagyok fent a KHR-en?
Köszönöm.
R.

Jó napot!
Kérdésem a következő.
2020 júliusában ki lett fizetve OTP faktoring felé a tartozás, így passzív listára kerültünk.
Szeretnénk személyi kölcsönt felvenni, de nem tudjuk lehetséges-e így, vagy hogy a rendszer negatívba sorol-e még.
Előre is köszönöm válaszát.

2018-ban megegyezéssel rendeztem 90 napon túli tartozásom az OTP Faktoringgal.
Kaphatok-e személyi kölcsönt?

Üdv.
Érdeklődni szeretnék. Lekértem a KHR listámat, amin már sajnos sok éve szerepelek. Van több kisebb hitel mulasztásom, illetve egy autó, amit elvittek. Eddig az is szerepelt a Fennálló szerződés alatt, de most átkerült a megszűnt szerződés alá. Ez azt jelentené, hogy az ténylegesen megszűnik és csak a többit kell fizetnem?
Csatolom a képet és előre is köszönöm a válaszát.

910E09C3-6389-41F8-B68D-FFE3B3B8D7BE.jpeg

Tisztelt Címzett!
2017.02. hó elején megegyezéssel megszűnt a mulasztási hitelem. Ha jól tudom, ez 5 év múlva automatikusan törlődik. A törlésig kb. 4 hónap van hátra. Ennek ellenére a bank lekérdezések alapján negatív listásként adott ki. Ha jól értesült vagyok, akkor én már passzív listás vagyok és kaphatók új hitelt.
Várom szíves tájékoztatásukat!
Köszönettel!

Üdv.
Lekértem a saját hitel jelentésem egy régi tartozás miatt. Státusz:fennálló
Kötés dátuma:2008.09.12
Lejárat dátuma:2010.11.12
Tárolhatósági nyilatkozat:nem
Vonták a fizetésem 33%-át, de gyeden vagyok egy ideje, abból nem vonják.
Az lenne a kérdésem, hogy régen lejárt a 10 év, hogy fent vagyok a KHR listán? Nem kellett volna már törölni? Próbáltam utána érdeklődni, úgy informálódtam, hogy 10 év után automatikusan törődnek az adataim a KHR-ből, de mégis a hiteljelentésemben az áll, hogy fennálló.

Van egy átadott veszteséggel lezárt hitelem. Mulasztás bekövetkezésének dátuma 2013.01.10.
Ez 10 év után törlődik? Milyen lehetőségeim vannak hitelt felvenni?

9 éve tartozok a Providentnek. Negatív státuszban vagyok, 25 ezer Ft tartozásom van. Ha azt most kifizetem, meddig leszek a rendszerben nyilván tartva?

2008 decemberében kerültem fel a negatív KHR listára. Ezt a szerződést a bank 2010 novemberében felmondta. Követelés kezelőnek a tartozás teljes összegét kifizettem azóta.
Szerepelhetek-e ennek alapján a mai napon a KHR listán, akár passzív státuszban is?

Üdvözlöm!
Diákhitel tartozás miatt kerültem fel a KHR listára, amit ez év márciusában letörlesztettem. Kamat, vagy hátralék elengedés nem történt. Fizetés könnyítés annyiban történt, hogy nem egyösszegben kellett visszafizetnem a teljes tartozást, hanem havi törlesztéssel.
Így mennyi idő a KHR listáról való lekerülés? 1 vagy 5 év?
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Ha fizetési könnyítéssel lesz kifizetve egy hitel, akkor ugye nem 1 évig marad a negatív KHR listán, hanem 5 évig. Viszont ebben az esetben is átkerül aktívról passzívra?

Van egy lejárati dátum szerint 2011.04.19. Povident kölcsön, amelyben nem keresett a Provident, de rajta van a KHR listán. Szeretném töröltetni, lehetséges?

Üdvözlet!
Szeretném megkérdezni van -e arra esély negatív bár listásan hitelt igényelni. 3 éve kifizettem a hitelem úgy, hogy a kamatot elengedték és így 5 évre még bár listára tettek.

Kifizettem egy összegben a hitelem és mégis azt látják a bankban, hogy tartozásom van. Nem lettem átrakva passzív státuszba mint mag. rendeztem ki 2 millió fölött.
Hogy van ez?

Érdeklődnék, hogy mulasztásom volt, de nem érte el a minimálbért.
Így meddig tarthatnak khr listán mint rossz adóst?