Tisztelt Hirdető!

Középkorú házaspár vagyunk, felnőtt fiúnk is velünk lakik kénytelen, kelletlen. 2012-ben végtörlesztettük a japán yen-es hitelünket. Azóta albérletben lakunk. Mostanra 100 ezer forintra emelkedett a bérleti díjunk, ezért keresünk megoldást vagy lízing, vagy vásárlás formájában. Össz keresetünk kb. 500 ezer forint. Önerővel sajnos nem rendelkezünk. Ketten a családból közalkalmazottak vagyunk. Munkahely is tudna 3 millió forintig segíteni vásárlás esetén. Mind a hárman dolgozunk.

Mi lenne a megoldás?

Várom szíves válaszukat.
Köszönettel.
Anna

Kedves Anna!

Kiindulásként azt kell tudni, hogy mind hitellel, mind lízinggel történő lakásvásárlás esetén figyelembe kell venni azt a jogszabályt, mely szerint az ingatlanfedezet forgalmi értékének maximum 80%-áig lehetséges a terhelés. A teljes vételár tehát nem vehető fel sem hitel-, sem lízingkonstrukcióban plusz fedezet bevonása nélkül.

A munkáltatói segítséggel kapcsolatban azt kellene tudni, hogy vissza nem térítendő munkáltatói támogatásról vagy kamatmentes munkáltatói kölcsönről van szó. Ha ugyanis vissza nem térítendő támogatást biztosít a munkáltató, akkor annak összegét nem kell beleszámolni az ingatlanfedezet maximális 80%-os terhelhetőségébe. Így az a banki hitelen felül önerőként vehető figyelembe. Ez esetben megvalósulhat a lakásvásárlás a munkáltatói támogatás és banki kölcsön felvételével.

Ha azonban nem munkáltatói támogatásról, hanem munkáltatói kölcsönről van szó, akkor a kölcsön összegét ugyanúgy bele kell számolni az ingatlan terhelhetőségébe, mint a banki hitelt, vagyis a munkáltatói kölcsön és banki hitel együttes összege nem haladhatja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át. Ez esetben legalább 20% saját erőre vagy kiegészítő ingatlanfedezet bevonására van szükség.

Fenti információk megadásával kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat. A vásárolandó lakás, a háztartás igazolt jövedelmének és egyéb részleteknek ismeretében Szakértőink személyre szabottan tudják Önöket tájékoztatni az elérhető hitel-, illetve lízingkonstrukciókról. Jövedelmük alapján előzetes hitelbírálat végezhető, ami alapján meg tudjuk mondani, mennyi a maximálisan elérhető hitelösszeg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése