Április 4-én vált hatályossá az a jogszabály, miszerint a munkáltatók 5 milliós összeghatárig adó- és járulékmentesen segíthetik alkalmazottaik lakáskölcsön törlesztését illetve lakásvásárlását.

A rendelet alapján a cégek – a munkabéren kívül - 5 évente legfeljebb 5 millió forintot nyújthatnak adó- és járulékmentesen azért, hogy segítsék dolgozóik forint vagy deviza alapú lakáshitel törlesztését. Az adható összegnek azért van nagy jelentősége, mert a magyar háztartások jellemzően 7 milliós adóssággal rendelkeznek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a támogatással járó adminisztráció csekély. A munkaadóra bízza az adómentességre vonatkozó követelmények utólagos ellenőrzését és részletezi a dolgozói és pénzintézeti kötelezettségeket is. Lényeges, hogy a feltételek vizsgálatát a munkáltató helyett a hitelintézet is végezheti, így minimalizálható az adminisztráció.

Ez egy újabb támogatási lehetőség az árfolyamrögzítés, a végtörlesztés és a kölcsönök elengedéséhez kapcsolódó adómentesség mellett, mellyel a munkaadók akár évente 1 millió forinttal is segíthetik dolgozóikat.

2014. január 1-től, a személyi jövedelemadó törvény módosításának dátumától van lehetőség az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatásra. Az április 4-én hatályossá vált rendelet a gyakorlati kivitelezésben felmerült problémákat tisztázza.

Ki veheti igénybe?

A munkáltatói támogatás a vételár, az építési vagy korszerűsítési költségvetés legfeljebb 30%-a lehet, de nem haladhatja meg az 5 millió forintot a 2010. január 1. óta kapott lakáscélú támogatásokkal együtt. A cégeknek tehát azt is ellenőrizniük kell, hogy dolgozójuk részesült-e ilyen támogatásban náluk vagy korábbi munkahelyén.

A támogatásra való jogosultság feltétele, hogy a lakás megfeleljen a méltányolható lakásigény előírásainak, vagyis meghatározó a szobák és együttköltözők száma. Egy 4 tagú családot példaként véve legfeljebb 4 szobás lehet a lakóingatlan, melyhez nyújtott kölcsönt a munkaadó adómentesen támogathatja. Ezt a munkáltatói támogatást azok is igénybe vehetik, akiknek forint vagy deviza alapú lakáshitelük van.

Az új szabályozás meglehetősen rugalmas a munkáltatók számára. A támogatást a cégek - a megfelelő dokumentumok megléte esetén – akár közvetlenül a dolgozók bankszámlájára is utalhatják. Továbbá, amennyiben az alkalmazott kölcsönének törlesztéséhez 2014-ben lakáscélú támogatásban részesül, akkor bizonyos iratokat ebben az évben, másokat csupán jövő április 15-ig (illetve a munkáltató döntése alapján május 31-ig) kell megőrizni. Így ekkor derül ki, hogy a támogatás adómentes lesz-e vagy 20%-ával növelt összege jövedelemként adózik. Emiatt a cégeknek célszerű korábban beszerezni a szükséges dokumentumokat, mert ha a dolgozó munkaviszonya év közben szűnik meg, nehéz ezeket utólag pótolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A munkáltató által adott kölcsön/lakáscélú caffeteria/támogatás (nem teljesen világosak a fogalmak), felhasználhatóak önerőként? Tehát a támogatás mellé még egy lakáshitelt is fel tudok venni? A gyakorlatban miért jó ez a cégemnek (bele szoktak e menni ilyesmibe)?

A Cafetéria összegét az ERSTE Banktól felvett lakáshitel törlesztésére szeretném szánni. Van-e lehetőség arra, hogy az ERSTE Bank bírálja el, hogy a lakásom megfelel a feltételeknek? (A munkahelyem elzárkózik a döntéshozataltól, így legfeljebb az Önök segítségével tudnám ezt a kedvezményt igénybe venni.)
Segítségét előre is köszönöm!
Üdv.
Anna

Tisztelt Válaszadó!
Érdeklődnék, hogy a munkáltató a családi ház építkezéséhez is hozzájárulhat-e a dolgozójának.
A munkáltatót milyen járulékok terhelik? Évente mennyi lehet a felajánlott összeg?
Válaszát megköszönve: B.-né

Szeretnék kérni a munkáltatómtól lakáshitel támogatást. Találtam is egy a kalkulátort, ami szerint kaphatnék, de a munkáltatóm nem akar vele foglalkozni.
Mi a teendő?
Köszönettel!

A munkáltató által adható 5 millió Ft beszámíthat-e önerőnek használt lakás vásárlására?
Köszönöm.
Tímea

Azután érdeklődöm, hogyha cégem kifizeti az 5.000.000 Ft-ot, amit adómentesen lehet, nekem milyen kötelezettségekkel jár a cégem felé?

Tisztelt Cím!
Közszolgálati tisztviselő vagyok egy önkormányzatnál, határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezem. Kérdésem az lenne, hogy elfogadásra került-e az a javaslat, amely szerint a közszolgák állami kezességvállalás mellett 5 M Ft kamatmentes hitelt kaphatnak lakásvásárlás esetén. Amennyiben igen, milyen feltételekkel és ki jogosult felvenni azt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Engem az a része érdekelne még ennek a munkáltatói támogatásnak, hogy ezt a 30%-os összeget visszatéríti a munkáltatónak az állam, vagy nekem kell majd neki visszatörlesztenem, vagy csupán jószívűségből adná nekem, ami ugye egyértelmű, hogy ez utóbbi esetben úgysem kapnám meg az összeget.
Előre is köszönöm a válaszukat!
Anita

Jelenleg építkezem és hitelt szeretnék felvenni. Kérdésem: ez a munkáltatói támogatás hogy működik? A hitelt a munkáltató adja kamatmentesen vagy egy banknál kell igényelni és abba ad támogatást a munkáltató?

A munkáltatót milyen járulékok terhelik ezután, ha netán adná nekem ezt a támogatást?

Érdeklődni szeretnék arról, hogy az egyéni vállalkozó, mint munkaadó igényelheti ezt a fajta támogatást saját magának?

Ha 2007-ben vettem fel 6 000 000 Ft-ot és tavaly januárban rögzítettem, de most 8,8 milliónál tartok, kaphatok-e én is ilyen támogatást vagy csak teljes végtörlesztésre?

Szeretnék érdeklődni. Egyedül nevelem két gyermekem, özvegy vagyok, közalkalmazottként dolgozom! Kinek jár vagy ki veheti fel ezt a hitelt? Mert én szeretnék lakást vásárolni, ha van rá mód és lehetőség!
Tisztelettel.
Etelka

Jó Napot Kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy 8 éve közalkalmazott vagyok és van egy lakáshitelem – ami elég magas kamatozású az ERSTE BANKNÁL – és kiváltanám a közalkalmazotti hitel támogatásával, hogy könnyebb legyen. A kérdésem az, lehetséges e? Mi a módja? Hol kérvényezzem? A neten hiába néztem, sajnos még a HUMÁNPOLITIKA Osztályvezető Asszony sem tud válaszolni.
Legyen szíves Nekem segíteni. Minden más megoldás érdekelne, hogyan tudnám az 50.000 Ft-os lakáshitelemet csökkenteni, még ha csak a kamatcsökkentés lehetősége is fenn áll.
Előre is köszönöm!