Munkáltatói kölcsön felvételéhez is szükséges a társtulajdonos bevonása?

Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös ingatlan tulajdonra (1/2-1/2, forgalmi értéke 25 millió Forint), ami özvegyi haszonélvezettel is meg van terhelve, ha felveszek munkáltatói kölcsönt jelzálogfedezettel a tulajdon hányadomra (pl.: 400e Ft-ot), ahhoz szükséges-e a haszonélvező beleegyezése, illetve a másik tulajdonos hozzájárulása?

Sajnos, a korábbi cikkekből számomra egyértelműen nem derült ki, hogy kell-e vagy nem a másik fél hozzájárulása, ha nem banki terméket vennék fel. (Az osztatlan tulajdonról használatba vételi megállapodás nem született, amelyet bármilyen közokiratban foglalva lenne.)

Előre is köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel:
Karesz

Kedves Karesz!

Információink szerint a munkáltatói kölcsönt a teljes ingatlanra jegyzik be, s nem csak a munkavállaló tulajdoni hányadára. Így az ingatlan jelzáloghitellel történő megterheléséhez valamennyi tulajdonos, haszonélvező hozzájárulása szükséges. Ha tehát a munkaadó a munkáltatói kölcsönt ingatlan fedezete mellett nyújtja, akkor Ön a másik tulajdonos és az özvegyi jog jogosultjának hozzájárulása nélkül nem tudja azt felvenni. Nekik szintén részt kell venniük a hitelügyletben. A másik ingatlantulajdonost elegendő zálogkötelezettként bevonni a hitelbe. A haszonélvezeti vagy özvegyi jog jogosultja kötelezően bevonandó adóstársként szerepel a hitelügyletben. Az összes érintett fél bevonására és a teljes ingatlan terhelésére azért van szükség, mert egy esetleges nemfizetés esetén fél házat nem lehet értékesíteni. Csak önállóan forgalomképes tulajdoni hányad megterhelésére van lehetőség.

Érdemes lenne esetleg a munkáltatóval egyeztetni, hogy a szóban forgó összeg esetében is jelzáloggal kívánják-e biztosítani a hitel visszafizetését. Viszonylag kisebb összegű munkáltatói kölcsön esetében nem mindig kéri a munkáltató jelzálogjog bejegyeztetését.

Használati megállapodás osztatlan közös tulajdon esetén jelenthet megoldást, amikor is egyazon helyrajzi számon több, önállóan forgalomképes, külön bejárattal rendelkező lakás található. A leírtak alapján úgy véljük, hogy jelen esetben nem erről van szó. Itt egy önálló lakásról beszélhetünk, amely 2 személy tulajdonában van, így véleményünk szerint a hitelfelvétel is a fent leírt módon történhet.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x