Tisztelt Hitelnet!

Jövőre (2021 elején) munkahelyet kellene váltanom, kb. 300 km-re a jelenlegi házamtól, így költöznünk kell. A házat eladnám, a hitel kifizetése után (amit rendszeresen fizetünk is több éve, BAR listán nem szereplünk) 15 millió Ft maradna.

A megvásárolandó ház értéke legyen mondjuk 22 millió Ft, tehát a 15 millió önerő mellé 7 millió Ft lakáshitelre lenne szükségünk.

A leendő munkahelyen fél év a próbaidő, a két munkahely között 1-2 nap kiesés lenne. Az én próbaidős állásom mellé testvérem jönne nekem kezesnek, 190-200 ezer Ft nettó jövedelemmel. Nincs hitele, nem volt soha BAR listás. A feleségemnek van határozatlan munkaviszonya, minimálbérrel jelenlegi munkahelyén több, mint 3 hónapja, ott, ahol jelenleg lakunk; egyszerre ketten nem váltunk munkahelyet.

Kérdésem az, hogy így jogosultak lennénk-e lakáshitelre vagy így én kezessel sem lehetek szerződő?
Tisztelettel: László

Kedves László!

Alapesetben már akár egy 3 hónapja fennálló, határozatlan időre szóló, nem próbaidős munkaviszonnyal is igényelhető lakásvásárlási hitel. Meghatározó abban a nettó jövedelem összege. A bankok a jövedelemvizsgálatot a JTM mutató alapján végzik. Ez azt jelenti, hogy az igazolt nettó jövedelem összegének és az esetlegesen már meglévő hitelek törlesztő részletének együttesen bele kell férni az igazolt jövedelem 50%-ába.

Amennyiben csak felesége minimálbéres jövedelmével számolnánk, úgy az összes hiteltörlesztésük maximum 53.000 Ft lehetne. Ha nincsen semmilyen meglévő hiteltörlesztésük, ide értve a folyószámla hitelkeretet, hitelkártyát is, csak a felesége jövedelmével számolva is felvehető lenne a 7 millió forint 17-20 éves futamidő esetén. Van olyan bankpartnerünk, ahol ez a konstrukció működőképes lehet.

Továbbá megoldás lehet az is, hogy a hitelügyletbe fizetőképességet növelő adóstársként az Ön testvére is bevonásra kerülne. Ebben az esetben még több hitelkonstrukció közül tudnának választani.

A lakáshitelt házasként együttesen tudják igényelni, adós-adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért. Mivel adott esetben felesége rendelkezik a hitelfelvételhez szükséges alapjövedelemmel, ezért ő lenne az adós az ügyletben.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kaphatok -e úgy lakáshitelt, ha az igényléskor már felmondtam jelenlegi munkahelyemen, mivel kaptam egy jobb állást, amibôl a hitelt is jobban tudnám fizetni. Az új helyen már rendelkezem szerzôdéssel. Ez kizáró ok?