MNB: Csökken a devizahitelek állománya

Mivel lassan mérséklődik a lakosság deviza alapú hiteleinek állománya, ezért lassú a mérséklődés a pénzügyi rendszer sérülékenységének tekintetében is. A lakosság által felvett kölcsönök állományán belül a deviza alapú hitelek aránya körülbelül 70% – olvashatjuk a Magyar Nemzeti Bank aktuális jelentésében.

A szakértők szerint a meglévő deviza alapú hitelállomány csak lassú ütemben csökkenhet, aminek oka, hogy nagy az aránya azoknak a devizahiteleknek, melyek hátralévő futamideje még 13-14 év. Ha a jövőben egyáltalán nem lenne deviza alapon történő hitelfolyósítás, akkor a meglévő devizakölcsön állománya jövő év végére hozzávetőlegesen 13%-kal mérséklődne, ezt követően pedig a rövidebb lejáratú hitelügyletek lejárata miatt az állomány csökkenése lassulna.

A deviza alapú hitelállomány csökkentése azáltal is megoldható lenne, ha a devizahiteleket forint alapú kölcsönökre váltanák az ügyfelek. Ehhez az szükséges, hogy a forinthitelek havonta fizetendő törlesztő részlete alacsonyabb legyen a meglévő, devizahitelek törlesztésénél, illetve az árfolyamkockázat megszűnése miatt csak némileg lehete magasabb. Amennyiben a forinthitelre való átváltás most történne, akkor az ügyfelek havi törlesztése 20-25%-kal emelkedne, ami értelemszerűen nem ösztönzi a lakosságot a hitelek átváltására.

Az alacsonyabb mértékű kamatfelárnak köszönhetően a pénzintézetek érdekeltsége is kisebb, ugyanis deviza alapú hiteleknél a kamatfelár 5-6%, míg forinthiteleknél általában 3,5-4,5%, így előrelépés csak akkor várható, ha csökken a kamatkülönbség – vélekednek a jegybank szakértői.

A jegybanki várakozások szerint a foglalkoztatás várhatóan majd csak 2011-től javul, mivel a GDP növekedését a munkaerőpiac késleltetve követi. Emiatt a lakosság hitelkereslete is csak lassú mértékben bővül. Ez főként a gépjármű finanszírozást érinti negatívan, ezért a gépjármű hitelezéssel foglalkozó vállalkozások a hitelállomány jelentős mértékű visszaesésére számíthatnak.

A hitelfeltételek szigorításáról szóló kormányrendelet életbe lépése rövidtávon a kölcsönállomány kisebb mértékű csökkenését okozhatja. Továbbá a pénzintézetek kisebb mértékű kockázatvállalási hajlandósága is visszaszoríthatja a hitelezést. Mindemellett enyhítésre lehet számítania forinthiteleknél, ahol ismételten mérséklődhetnek a kamatok.

A jegybank legutóbbi tájékoztatása szerint 2010. februárban a lakosság számára folyósított új forint és svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitelek és lakáshitelek átlagos hiteldíj mutatója lényegében nem változott. A forint lakáshitelek átlagos hiteldíj mutatója az elmúlt hónapban 11,9% volt, amiből 9,74%-ot tett ki a kamat. Ez 0,29 százalékponttal kevesebb az előző havinál, valamint 2,78 százalékponttal kisebb érték, mint az egy évvel korábbi. A CHF alapú lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója 6,19% volt, ebből a kamat 4,42%.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x