Mitől függ a kamattámogatott lakáshitelre való jogosultság?

Tisztelt Hitelnet!

Párommal szeretnénk kihasználni az alacsony lakásárakat, és hitelfelvételt tervezünk. Egy négy, és egy másfél éves gyermekünk van, én jelenleg otthon vagyok a kicsivel. Párom rendszeres jövedelemmel (havi 116 000.- Ft) rendelkezik.

Úgy tudom, van jelenleg valamilyen kedvezményrendszer, de szeretném megkérdezni, hogy ez függ-e gyermekeink számától, vagy korunktól? 29 és 38 évesek vagyunk. Nem tudom, hogy számít-e valamit, de más ingatlan nincs a nevünkön, még soha nem is volt lakástulajdonunk.

Körülbelül 8 millió forintra lenne szükségünk, használt, vidéki lakás vásárlásához. Ekkora összeg, és a jövedelem figyelembevételével mekkora önerőre van szükség ahhoz, hogy megkapjuk a kedvezményes hitelt? Esetleg önerőként felhasználható valamilyen vissza nem térítendő támogatás, amire jogosultak lehetnénk?

Köszönöm a tájékoztatást.
Angéla

Kedves Angéla!

Használt lakás vásárlása esetén valóban létezik egy kedvezményrendszer, mely az Otthonteremtési kamattámogatás keretében érhető el. Ez egy államilag támogatott hiteltípust jelent. A kedvezmény abban nyilvánul meg, hogy a futamidő első öt évében kamattámogatást biztosít az állam a törlesztő részlet megfizetéséhez, így ebben az időszakban alacsonyabb havi törlesztés érhető el.

A kamattámogatás mértéke független az eltartott gyermekek számától, egységesen az állampapírhozam 50%-a. A kamattámogatásra való jogosultságot nem befolyásolja az igénylők életkora sem, továbbá az sem feltétel, hogy a lakásvásárlónak nem lehet egyéb lakástulajdona. Lényeges azonban, hogy az igénylőknek nem lehet köztartozása és házaspárok esetén legalább az egyik fél minimum 180 napos biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen.

Az Önök által kinézett lakás vételára elvileg finanszírozható kamattámogatott hitellel, mivel vételára nem haladja meg a 20 millió forintot, illetve a felvenni kívánt támogatott kölcsön összege sem több 10 millió Ft-nál. A maximálisan felvehető hitel összegét Szakértőink előzetes hitelbírálat után tudják pontosan megmondani. Meghatározó ugyanis, hogy helyileg hol található a lakás, illetve hogyan alakul az Önök rendszeres havi bevétele és kiadása. Majd mindezek ismeretében tudunk tájékoztatást nyújtani arról, hogy számszerűsítve mennyi önerő szükséges a lakásvásárláshoz.

Személyre szóló lakáshitel ajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat! A várható törlesztő részletet addig is támogatott lakáshitel kalkulátorunkkal kiszámolhatja. A használt lakás vásárlásához igényelhető támogatott hitel feltételeiről részletesen IDE kattintva olvashat.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megtudni, hogy a lányom 98 ezer Ft-os fizetéssel tud-e felvenni államilag támogatott lakáshitelt? Volt egyharmad rész tulajdona /ajándékozás/, de megvásárolta a testvéreitől /adásvételi szerződés augusztusban íródott/. Decemberig kell a testvéreket kifizetni. Kérhet-e így államilag támogatott lakáshitelt? Ha igen, melyik pénzintézetnél és milyen összeget? Válaszát várom.

Kedves Ibolya!
Tulajdonrész kivásárlásához, illetve közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz államilag támogatott lakáshitel nem igényelhető. A piaci lakáshitelek referenciakamatának folyamatos csökkenésével azonban ma már kedvező konstrukció vehető igénybe kamattámogatás nélkül is. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkhoz kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket e-mailben.

Tisztelt Hitelnet!
Az iránt érdeklődnék, hogy abban az esetben, ha van már a tulajdonomban egy házrész, igényelhetek-e támogatott lakáshitelt?
Köszönöm.

Kedves Mónika! Lakásvásárlás esetén az 5 éves kamattámogatású lakáshitelre akkor is jogosult lehet, ha van már a tulajdonában egy házrész. Új lakás építése és vásárlása esetén a 20 éves kamattámogatású lakáshitelnél a meglévő lakástulajdon kizáró okot jelent, kivéve az alábbi eseteket: – együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba, – a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, – a lakóingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik. Ha a támogatott lakáshitelekről egyénre szabott, díjmentes hitelajánlatból szeretne… Továbbiak »

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy feleségem 50 %-os tulajdonnal rendelkezik, én pedig 10 éve örököltem 1/4 ingatlan részt. Ez kizáró ok lehet-e az állami kamattámogatott hitelkérelemnél?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Dani!
Az 5 éves kamattámogatású lakáshitelnél nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon, így sem a felesége 50%-os lakástulajdona, sem az Ön 25%-os örökölt ingatlantulajdona. A konkrét hitellehetőségek megismeréséhez küldje el online ajánlatkérését!

Azt szeretném megtudni, ha én Ausztriában vagyok bejelentve hivatalosan, a feleségem gyesen, van tehát Ausztriában fizetik a tb-met, akkor ezekkel a feltételekkel kaphatok-e kamattámogatott hitelt? Köszönettel: Attila

Kedves Attila!
Kamattámogatott lakáshitel igénylése esetén OEP által igazolt biztosítási jogviszony szükséges. Ilyen igazolást az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) csak magyarországi munkahely esetén tud kiadnia, ausztriai munkahely esetén nem, így sajnos nem tudja igénybe venni ezt a fajta hitelkonstrukciót.
Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérheti Szakértőink személyre szóló hitelajánlatát, melyből megismerheti az ausztriai munkahely esetén is elérhető egyéb lakáshiteleket.

T. Hitelnet !
A kamattámogatott hitel korhatárhoz kötött? (50 éves vagyok, használt lakást vennék 70%-os önerővel, 10 évre).
Melyik banknál igényelhető? Miben különbözik a banki személyi kölcsöntől? A megvásárolandó lakás lehet-e jelzálog?
Köszönöm.

2011-ben vettünk fel piaci kamatozású építési, bővítési hitelt családi ház bővítésre. Mivel minden feltételnek megfelelünk, idén már vehetnénk fel kamattámogatott hitelt is erre a célra. 3 gyermeket nevelünk.
Van-e arra jogilag lehetőség, hogy a meglévő építési hitelt átváltsuk kamattámogatott bővítési hitellé?


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x