Tisztelt Szakértő!

Lakáslízingbe kezdtünk a párommal és most sajnos mind a ketten munkanélküliek lettünk. Párom az elmúlt hónapban lett munkanélküli, én pedig 4 hónapja nem találok új állást. Kisvárosban élünk, ezért igen nehéz és szinte kilátástalan az elhelyezkedési lehetőségünk. Lassan 3 hónapja képtelenek vagyunk fizetni a lízinget és előtte jó pár hónapig késedelmes fizetők voltunk.

A kérdésem az lenne, hogy be tudják-e hajtani rajtunk a tartozást, vagy milyen következményekkel számolhatunk az előző késedelmes fizetések és a jelenleg felhalmozott tartozások miatt?
Elévül valaha ez a tartozás, vagy amíg élünk fizetnünk kell?
Milyen más megoldást tudna felkínálni számunkra, amellyel esetleg megoldhatnánk azt, hogy kevesebb havi díjjal számolhassunk a közeljövőben?
Létezik olyan áthidaló megoldás, amellyel a jelenlegi összeget alacsonyabbra csökkenthetnénk, egészen olyan szintre, amelyet biztosan ki tudunk havonta fizetni?

Kati

Kedves Kati!

Több hónapos fizetési elmaradás, illetve hátralék esetén a hitelintézet felszólítja Önöket a fizetésre. Amennyiben az elmaradást nem sikerül rendezni vagy mindkét fél számára megfelelően átütemezni a lízingdíj fizetését, akkor a lízingszerződést felmondhatja a bank. Végső esetben végrehajtás alá kerül az ingatlan, - vagyis ugyanúgy, mint lakáshiteleknél - a fedezet értékesítésre kerül, a befolyt összegből pedig a hitelintézet levonja a lízingbevevő teljes tartozását, és a fennmaradó összeget átutalja az ügyfél számára.

Fizetéskönnyítéssel és áthidaló megoldással kapcsolatban a lízinget nyújtó hitelintézethez fordulhatnak. Ezt már célszerű lett volna az első késedelem esetén megtenni. Az érintett pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni - lízingszerződésük ismeretében - az esetleges fizetéskönnyítő lehetőségekről.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Most jött egy levél miszerint értékesíteni szeretné a bank a házat, jelöljünk ki vevőt. Szerettük volna tovább fizetni a hitelünket, de szóba se álltak velünk. Szabadulnának a háztól, de minket meg se hallgattak. Kétségbe vagyunk esve, se pénz, se lakás. Megoldást, tanácsot szeretnék kérni, kihez forduljunk. Annyi talán a szerencsénk, hogy a vételár nem lehet alacsonyabb, mint a lízingszerződés megszűnésekor fennálló tartozás összege. Az édesapámra gondoltam, de neki is van hitele, ami augusztusban lejár. Van rá neki esélye, hogy őt jelöljem meg vevőnek?
Köszönettel: Etelka

Gábor vagyok, 2010.10.11-én visszavonták a lízingemet, amit szüleim bedőlt cége után vettem fel, hogy legyen hol laknom. De 120e Ft-ot nem tudtam fizetni. Most szeretném onnan folytatni, ahol abbahagytam 9m Ft-nál, de a bank nem akar szerződést módosítani. Megtehetik? Mit tegyek, hogy visszakötözhessek a lakásunkba?
Köszönöm!

Használt lakást vásároltam, lízing hitelből, de a helyzetem úgy alakult, hogy egy ideje, és nem tudom meddig nincs lehetőségem fizetni. Mi ennek a következménye?

Tisztelt Hitelnet!
Lakáslízingből vásároltam panellakásomat 4 évvel ezelőtt. Az anyagi helyzetem úgy alakult, hogy sajnos túl magasnak bizonyul az akkora kedvezőnek tűnő lízingdíj. 1 havi hátralékom van már.
Nem szeretnék feketelistára kerülni és a lakásomat sem szeretném elveszíteni. Mit tehetnék?
Válaszát előre is köszönöm.
Juli