Mit tehetünk, ha visszautasítottuk az örökséget, de a bank mégis tőlünk követeli a tartozást?

Tisztelt Uram/Asszonyom!

Anyósom 2008 novemberében váratlanul elhunyt. Következő év elején volt a hagyatéki tárgyalás, addigra kiderült, hogy sajnos elég sok hitele, hitelkártyája, hitelkerete volt. Mi ekkor felkerestünk egy ügyvédet, aki azt javasolta, hogy mondjon le a férjem és a testévre a túlélő férj (aki nem a férjem édesapja) javára az örökségről, ami egy – akkoriban kb. 3 milliós – ház és egy autó volt. A hagyatéki tárgyaláson a férj ezt el is fogadta, a jegyzőkönyvben úgy szerepel, hogy viseli a velük járó terheket.

Ezek után eltelt 7 (!) év, majd 2 évvel ezelőtt az Erste Bank felszólította a férjemet és a húgát, hogy fizessék vissza a házon lévő jelzáloghitelt, ami ráadásul CHF alapú volt, illetve annak összes elmaradt részletét, kamatát stb. Kb. 11 millió forintot…

Ügyvédhez fordultunk, aki azt javasolta, hogy állapíttassuk meg bírósági eljárásban, hogy ők nem örökösök – így nem adósok. Sajnos a bíróság nem nekünk ad igazat. A férjjel a temetés óta nem találkoztunk, a ház összedőlőben, az autót akkoriban is ő használta, azóta nem tudni, mi lett vele. Sajnos nem is tartózkodik Magyarországon, így nem tudtuk elérni, hogy az ügyvédje és a közjegyző vallomást tegyen, ugyanis köti őket a titoktartási kötelesség. Valószínű, hogy nem is működne együtt velünk, hiszen nagyon is tudta, hogy mit vállalt, nem akarna maga ellen vallani.

Már rengeteg pénzünkbe került ez az ügy, most ha jól tudom, még a bank költségeit is ki kell fizetnünk. Amit még nem értek, hogy felszólító levelükben az állt, hogy férjemék saját vagyonukkal is felelnek édesanyjuk hiteltartozásaiért. Ami még érdekes, hogy 7 év alatt egyetlen egyszer sem keresett meg minket a bank (amikor a devizahitelek korrekciója volt, akkor sem), a ház árverezésére sem került sor.

Ön szerint, mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Köszönöm előre is válaszát, elnézést a terjedelmes leírásért!
Tisztelettel: Éva

Kedves Éva!

Jogi ügyekben irodánk nem illetékes, így sajnos nem tudunk állást foglalni fenti ügyben. Úgy tudjuk azonban, hogy az örökösök a hagyatéki vagyon erejéig felelnek. Ha Önök nem örökösök és a hitelszerződésben sem szerepelnek, akkor elvileg az Édesanya által felvett hitel visszafizetéséért sem felelnek.

Jogi szakértő segítségével lehetnek az ügyet tisztázni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x