Mit tehetünk, ha az adóstárs nem törleszti a jelzáloghitelt?

Tisztelt Hitelnet!

Férjem és testvére 50-50%-ban tulajdonosok egy jelzáloghitellel terhelt ingatlanon, ami egy ikerház, de osztatlan közös tulajdonként szerepel (le lett választva). A hitel is 50-50%-ban közös a testvérek között, az ingatlan megvétele miatt lett felvéve. Haszonélvezők a szüleik az induló részlet adása miatt. Sajnos a szülők és a férjem testvére között pár éve viták alakultak ki, vitáik miatt pár hónapja férjem testvére el is költözött, s azóta nem hajlandó fizetni az ő részét (rezsit sem), hivatkozva arra, hogy nem lakik már ott, Ő onnan el lett zavarva.

Emberileg jogosnak tartjuk a sérelmét, de ugyanakkor így mi járunk pórul, s nem tudjuk, hogy minket ilyen esetben véd-e valamilyen törvény? Természetesen fizettük az elmúlt hónapokban az Ő hiteltörlesztőrészét is, mert tudjuk, hogy rosszul járhatunk, ha mi csak a mi részünket fizetjük. Anyagilag is tudjuk vállalni továbbra is az ő részét szerencsére, a baj nem ezzel van, hanem azzal, hogy így tulajdonképpen az Ő tulajdonrészét is mi egyenlítjük ki, vagyis olyan, mintha mi vennénk meg neki az Ő házát is, amiről semmi “bizonyítékunk” nem lesz.

Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben létezik-e valamilyen banki igazolás, vagy ügyvédi igazolás, vagy bármi, amivel igazolni tudjuk, hogy mi fizetjük egyedül a jelzáloghitelt? Ha igen, megyünk-e ezzel egyáltalán valamire később, amikor esetlegesen a tulajdonszerzéssel kapcsolatos viták felmerülnek? Valószínűleg a helyzet nem fog változni, s még 8 év hátravan a hitelből.
Ha nem, mit tehetünk?
Létezik esetleg valamilyen jogszabály, amivel a tulajdonosi és adóstársi kötelezettségeinek betartására tudjuk kötelezni?

Válaszukat köszönöm!

Kedves Csilla!

Adós és adóstárs ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért. Ha az egyik fél nem törleszti a kölcsönt, a bank jogosult a másik féltől követelni a tartozást.

Adott helyzetben célszerű lenne az Önök befizetését igazoló számlakivonatokat megtartani, amivel később bizonyítani tudják, hogy a futamidő során mennyivel törlesztettek többet Önök. Jogi ügyekben irodánk nem illetékes, így ezen túlmenően javasoljuk jogi szakértő megkeresését, aki tanácsot tud adni Önöknek a későbbiekben esetlegesen felmerülő viták jogi úton történő rendezésével kapcsolatban.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x