Jó Napot Kívánok!

A férjemmel gondban vagyunk, mert lakásvásárlás előtt állunk, minden papír megvan az adás-vételi szerződéstől kezdve a széljegyzett tulajdoni lapig. Minden papírunk jó, a múlt hónapban lekérték a KHR-ből az adatokat, ott is jó volt minden, nincs adósságunk.

Most, hogy már a finisben vagyunk, tehát a hitel és a csok szerződéseket kellene aláírnunk, lekérték ismét a KHR-ből az adatokat és most már passzív bárosok vagyunk, csak azt nem tudjuk miért. A férjemnek volt egy autólízing hitele, ami 2016.06.13. napján ki lett fizetve, igaz a bankkal kötöttünk egy megállapodást, hogy elengedik a tartozás felét, ha a felkínált összeget kifizetjük. Ez megtörtént, mi kifizettük!! Most mégis 0 Ft tartozás mellett felraktak miket a bárlistára, méghozzá aktív állapotban. Így a bank el akarja utasítani a hitelkérelmünket. A lízingcég annyit hajlandó javítani, hogy aktívból passzívvá teszi a férjemet, nem hajlandó levenni onnan csak 1 év múlva, ezért úszik a hitelünk meg a bele fektetett pénzünk.

Kérdezem én, ilyenkor mi a teendő, már teljesen idegroncsok vagyunk!

Köszönettel: Anita

Kedves Anita!

A Központi Hitelinformációs Rendszerbe azon természetes személyek mulasztási adatai kerülnek be, akik a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. A két feltételnek egyidejűleg kell teljesülnie. Férje adatai tehát akkor kerülhettek a negatív KHR-be, amikor a minimálbért meghaladó tartozása több mint 90 napon keresztül fennállt. Erről pontos információhoz juthatnak, ha lekérik az úgynevezett KHR Ügyféltudakozványt.

Ezt követően a hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírásra kerül sor, illetve amennyibe a késedelmes tartozás a következő módok valamelyikén megnyugtatóan rendeződik:
- A hátralékot az ügyfél kiegyenlíti.
- Fedezet, kezes igénybevételével kerül kiegyenlítésre a hátralék.
- A szerződés átütemezésre kerül, vagy veszteségleírás nélkül közös megállapodással egyéb módon rendeződik.

A mulasztások folyamatosan adminisztrálásra kerülnek (bekövetkezéskor az esemény adatai felrögzítésre kerülnek a KHR-be, megszűnésekor pedig az esemény lezárásra kerül a KHR-ben). A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Passzív KHR státusz esetén legkorábban 6 hónap elteltével lehetséges a hitelfelvétel. Erről további részleteket ITT olvashat. Annak megállapításában sajnos nem vagyunk illetékesek, hogy férje adatai jogosan vagy sem kerültek a rendszerbe.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése