Tisztelt Hitelnet!

Van-e valamilyen lehetőség a végrehajtásra kiadott devizahitellel kapcsolatban? Még felmondás előtt kerestük a Bankot, telefonon ígéretet kaptunk, hogy visszahívnak, de nem történt meg. A Közjegyző küldött egy levelet, felmondja a szerződést – de egy darab papíron leírta, hogy nem lépjük semmit a felmondással kapcsolatban, ezt a féloldalas papíron csatolta a felmondáshoz. Kiadta végrehajtásra, úgy hogy "mindent visz", holott a szerződésben benne van, hogy az ingatlan 70 %-a fedezi a jelenlegi követelését.

Annak idején ideadott 10 millió Ft-ot havi 50.000.- Ft-os fizetésre! A havi törlesztés 51.000.- Ft volt, nem kérdezte, hogy miből fizeti az ügyfél, mert az ingatlan értékét 19.125.000.- Ft-ban (ez már 70 %, az ingatlan értékének). Most 17 millió Ft-ot + végrehajtási költség, 19.400.000.- Ft.

"Józan paraszti ésszel" nem akarom elhinni, hogy a Bank mindent megtehet. Egyoldalúan – szerintem – többször is megszegte a szerződést.

Várom válaszukat.
Köszönettel.
Erika

Kedves Erika!

Végrehajtásra kiadott devizahitel esetén hitelközvetítéssel foglalkozó irodánk sajnos nem tud segíteni Önöknek. Hitelfelvételre, hitelkiváltásra csak problémamentesen, szerződésszerűen törlesztett hitelek esetén van lehetőség. A problémamentes hiteltörlesztést a bankok ellenőrzik is. Az újabb kölcsön igénylésekor az adósnak be kell mutatnia a törlesztési bankszámla kivonatokat, továbbá a hitelnyújtó banktól hivatalos igazolást kell hoznia a fennálló tartozásról, mely szintén tartalmazza az esetleges hátralékot. Már ilyen esetben is elutasításra kerül az ügyfél hitelkérelme.

Ha a hitelszerződést már felmondta a bank, esetleg már a végrehajtási eljárás is megindult, akkor még inkább nincs lehetőség a kölcsön másik bankhitelből történő rendezésére. Ebben a helyzetben tehát irodánk nem tud Önöknek megfelelő megoldást javasolni.

A hitelfolyósító bankhoz is csak addig lehet fordulni valamilyen fizetéskönnyítő lehetőségért, amíg a havi törlesztések határidőre be vannak fizetve és nincsen elmaradása az adósnak. Mivel Önök a hitelszerződés felmondása előtt már megkeresték a bankot, de érdemi választ nem kaptak, esetleg ezzel kapcsolatban újra megkereshetik az érintett pénzintézetet, de hogy utólag lehet-e még valamit tenni, arra nem sok esély van. Ezzel és a végrehajtással kapcsolatos esetleges panaszukkal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordulhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2005-ben felvettünk 4,8 millió forint hitelt, 2013-ban megszakadt a házasságunk én elköltöztem. Utána az exem fizette egy darabig amíg ott lakott. Miután elköltözött már nem fizette. Most az OTP Factoringnél van, mert a Bank felmondta a hitelt. Az ingatlan 50-50% tulajdonban van az exem és én, az exem az adós, én az adóstárs.
Kérdésem az, hogy most mi következik? Nincs egyikünknek sem annyi pénze, hogy kifizesse a hitelt.
Esetleg engem kilehet váltani a hitelből, ha hoz egy másik adóstársat?
Előre is köszönöm a segítségét !

Tisztelt uram/hölgyem.
Az OTP Banknál van egy 70.000 Ft-os hitelem. Kérdésem lenne az, hogy kiküldték az Államkincstárhoz a végrehajtást 39.000 Ft-ot kapok a gyerekem után. Létezik az, hogy elvegyék a gyerek pénzét a 70.000 Ft tartozás végett? Illetve részletben hogyan lehetne kifizetni a bank felé? Természetesen havi 10.000-15.000 Ft törlesztésre gondolok.
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Egy összetett kérdésben szeretném a tanácsukat kérni. Egy ismerősöm keresett meg, nem tudja hova forduljon problémájával. 2008-ban vett fel ingatlanfedezetű hitelt 3.250.000Ft összegben. A közjegyzői okiratban szerepel a kölcsön összege a 3.250.000.-Ft, de és itt a kérdés kéri az illetékes földhivatalt 5.200.000.-Ft opció bejegyzésére, miközben a szerződés további oldalán szerepel, hogy az ingatlan HIB értéke 5.000.000.-Ft és a bank a HIB érték maximum 86%-ára jegyezhet be elidegenítési tilalmat.
A kérdésem, hogy miért 5.200.000.-Ft-ra jegyeztek be jelzálogjogot, mikor az ingatlan eleve nem ért annyit és a hitelösszeg sem annyi volt?
Időközben a szerződést az adós nemfizetése miatt felmondták és a tartozás átkerült egy Faktor céghez, akivel az adós megpróbál dűlőre jutni a tartozás rendezését illetően, csak az a gond, hogy a Faktor is az 5.200.ezer Ft+ kamat és ktgeit szeretné megkapni! Az ismerős megbízott egy ügyvédet is, aki felajánlotta, hogy elrendezi a dolgot, de az évek alatt semmit nem csinált….
Remélem tudnak hasznos választ adni! Tisztelettel: Anita

Tisztelt Hitelnet!
Egy idős házaspárnak szeretnék segíteni. A menyük 3.000.000 Ft hitelt vett fel, melynek fedezetül adta a szomszéd a lakását. A hitel nincs fizetve, ezért az idős házaspár fizeti. Ezt már nem bírják tovább fizetni a kis nyugdíjból. Hallottam valahol egy olyan cégről, amelyik kifizeti a hitelt, de a lakás a cégé lesz. A volt tulajdonos pedig maradhat a lakásban. Igaz ez? Ha igen, hova fordulhatnak?
Előre is köszönöm az idős házaspár nevében!

Sajnos sehol nem kapok annyi hitelt, hogy meg tudjam menteni a lakásomat, pedig rendszeres jövedelemmel rendelkezem. Ha 850.000 forintot kapnék, akkor minden rendbe lenne!! És nem az én hibámból!

Tisztelt Hitelnet!
3 éve felvettünk szabad felhasználású hitelt 2 millió forintot. Sajnos munkahely megszűnése miatt nem tudtuk fizetni. Utána jött a végrehajtó, de megegyezésre jutottuk és vonják a fizetésemből lassan már 1,5 éve. 3 nappal ezelőtt kaptam, hogy árverezésre került az ingatlan és nem kaptam semmiről sem értesítést.
Kérdésem, ha minden hónapban fizetem, hogy vihetik el a házat, hisz törlesztem.
Mit tehetnék és kihez fordulhatnék, hogy ne veszítsem el az ingatlant?
Előre is Köszönöm!

Mit tehetek? A házunk már a végrehajtónál. Három gyermeket nevelek egyedül. A feleségemmel válófélben vagyok. Ő már ki is költözött az ingatlanból. A bank 20 milliót követel a 9.600.000 Ft helyett. Svájci frank alapú a hitel.