Mit tehetek, ha bedőlt hitelben vagyok zálogkötelezett?

Tisztelt Hitelnet!

Apai hagyatékommal tudott csak húgom házat vásárolni hitelre. Így adóstárs és zálogkötelezett lettem. Hitele bedőlt és az eszközkezelőhöz került.

Kérdéseim a következők:
1. Kell számolnom valamilyen költséggel, költségekkel?
2. Bajban vagyok-e (bárlista, adóhatóság, stb.)?
3. Ha nem értékesítik vagy ha értékesítik a házat, fizetnem kell valamit?
4. A saját házam, ami nincs terhelve, veszélyben van?
5. Megszabadulhatok ettől a státusztól?

Sürgős válaszát előre is köszönöm: Viktória

Kedves Viktória!

1. A Nemzeti Eszközkezelő Társaság általi lakásvásárlás ügyében a hitelnyújtó bank, illetve a követeléskezelő fiók illetékes, így az esetlegesen felmerülő, adóst terhelő költségekkel kapcsolatban ott kérhető pontos tájékoztatás. Zálogkötelezettként véleményünk szerint kimondottan Önt terhelő költséggel nem kell számolnia.

2. Bedőlt hitel esetén az ügyletben szereplő valamennyi adóstárs adatai is BAR listára kerülnek a hitelmulasztás miatti negatív tartalommal, s a kölcsön visszafizetését követő további 1 évig a rendszerben is maradnak. Emiatt sajnos a BAR listán szereplő személy nem hitelképes egyik pénzintézetnél sem. Hitelfelvételre az 1 év letelte után nyílik ismét lehetőség.

3. Bedőlt hitel esetén a fennálló tartozást a bank az adóstárstól is követelheti. Az adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. A behajtás lehetséges módjairól végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakértő tud Önnek tájékoztatást adni, hiteltanácsadással foglalkozó irodánk ebben nem illetékes.

4. A tartozás kiegyenlítése érdekében a bank általában a fedezetként felajánlott ingatlant értékesíti elsőként. Információink szerint azonban az adóstársként bevont személy akár magánvagyonával is felelhet a kölcsön visszafizetéséért.

5. Az adóstárs és zálogkötelezett szerepétől akkor válhat meg, ha a banki tartozás visszafizetésre kerül. Ez akár a fedezetül szolgáló ingatlan magánúton történő értékesítésével is történhet. Amennyiben a Nemzeti Eszközkezelő vásárolja meg az ingatlant, akkor Önnek, mint az ingatlan tulajdonosának és a hitelügyletben zálogkötelezettként szereplő személynek is hozzájárulását kell adnia ahhoz, hogy az Eszközkezelő a házat a Magyar Állam javára megvásárolja. Ilyen esetben a szerződéskötésbe és az ügyintézésbe egyaránt be kell vonni a zálogkötelezettet is.

Az Eszközkezelő által történő lakásvásárlással kapcsolatban felmerülő további kérdéseivel forduljon a hitelnyújtó bankhoz, hiszen az ügyintézés helye a hitelnyújtó bankfiók.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném kérdezni, hogy ha a közjegyzői okiratban ismeretlen név szerepel, mint zálogkötelezett, akkor mi a teendő?
Ilyenkor érvényes a szerződésem?
Köszönöm.
Mária

Kedves Marcsi!
Irodánk jogi ügyekben nem illetékes. Fenti kérdésben az érintett hitelintézethez fordulhat.

Egy hitelügyletben zálogkötelezett vagyok, vagyis az egyik ingatlanomra megengedtem a bank számára a zálogjog bejegyzését. Az adós nem fizeti a törlesztést, így a bank megindította a végrehajtást. Joga van-e a banknak egy másik – nem a hitelszerződésben szereplő – ingatlanomat bevonni a végrehajtás alá?

Kedves Szilvia!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes. Javasoljuk ez ügyben jogi szakértő megkeresését.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x