Mit mutat meg a THM értéke?

A teljes hiteldíj mutató egy olyan, százalékos formában kifejezett irányadó szám, amely a hitelfelvétel során fizetendő tőkét, az összes díjat (kamat, kezelési költség, jutalék, díj, stb.) és a kölcsönhöz kapcsolódó járulékos szolgáltatások ismert költségeit tartalmazza.
A THM mértékét a bankok a hatályos jogszabályok és aktuális feltételek figyelembevételével határozzák meg. A feltételek módosulása esetén a THM is változhat. A mutatószám értéke nem tükrözi a hitelek kamatkockázatát és a deviza alapú kölcsönök árfolyamkockázatát!
Szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek esetén a THM értékét 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű egyenletes törlesztésű hiteltermékre vonatkozóan határozzák meg a pénzintézetek.

Deviza alapú hitelek esetén az adós által teljesített fizetéseket a pénzintézetek forintban veszik számításba, a bank által meghatározott időpontban érvényes devizaárfolyam alapján. (Deviza alapú hitelt pénzügyi partnereink jelenleg adósságrendezés, hitelkiváltás esetén nyújtanak. Lakáscélú és szabad felhasználású hitelt jelenleg csak forint alapon kínálnak.) Állami kamattámogatású lakáshitelek esetén a THM számításánál az állam által átvállalt összeget a támogatott időszak alatt nem kell figyelembe venni a jogszabályi rendelkezések szerint.

A THM mértékéről Ön a bankok aktuális Hirdetményéből tájékozódhat. A felvett hitelre vonatkozó tényleges THM értékét az adott kölcsönszerződés tartalmazza.

Amennyiben hitelfelvétel előtt áll és előzetesen szeretne tájékozódni az elérhető hitelkonstrukciókról, akkor ebben segítségére lehet online shitel számológépünk. A hitelcél, a hitelösszeg és a futamidő megadásával kalkulálhat. A hitelszámoló nemcsak a megadott feltételeknek megfelelő kölcsönök aktuális törlesztő részletét jeleníti meg, hanem tájékoztatást nyújt a THM mértékéről és az adott hitelkonstrukció devizaneméről is.

Lakáshitel kalkulátorunk a bankpiacon elérhető legkedvezőbb hiteltermékeket mutatja meg. Ha Ön is kíváncsi az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő legkedvezőbb konstrukciókra, akkor kalkuláljon gyorsan és egyszerűen otthonából, majd kérje személyre szóló hitelajánlatunkat. Ezt online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével teheti meg! Az ajánlatkérés a Hitelnet irodáiban díjmentes!

Amennyiben a THM-mel kapcsolatban további kérdése lenne, online Hitelszakértőinket is kérdezheti!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Válaszadó!
Szeretném megkérdezni, hogy törvény szerint helyesen tüntették fel a THM-et a 2007-ben felvett devizahitelemnél, ha a szerződésemben forintban határozták ezt meg?
Melyik törvényhely szabályozta? A devizahitelnél nem CHF-ben kellett volna feltüntetni THM-et?
Várom válaszukat.
Köszönettel.
Imre

Kedves Imre!
A THM százalékos formában kerül meghatározásra. Amennyiben ennek feltüntetésével kapcsolatban panasszal kíván élni, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordulhat!


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x