Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magánvéleményként megfogalmazva, azt javasolta a jegybank növekedési hitelprogramja kapcsán, hogy az építőipar fellendítését 2014-ben célszerű lenne kiterjeszteni a magánberuházások, magánlakások építésének támogatásával. Konkrétumok híján a hitelnet.hu elemzői kiszámolták, mit jelentene ez számokban, ha a jegybank a magánlakások támogatása mellett döntene.

„Egy ilyen fordulat nem biztos, hogy elegendő ösztönző erőt jelenthetne a még márciusban beharangozott esetleges szocpol-emelés helyett azoknak, akik már több hónapja várnak az építkezés elindításával. Ez a támogatási lehetőség minden bizonnyal fellendíthetné a pangó lakáshitel-piacot, akár nagyobb kedvezményt is jelenthetne a tervezett szocpol emelés helyett. A szükséges saját erő kérdését azonban nem rendezi, anélkül viszont nem hitelképes az igénylő.” – mondta Fitos Szilárd, a hitelpiaci portál szakértője.

Amennyiben a tervezett támogatott építési hitel az október 1-én elindult és a jelenleg is érvényes Növekedés Hitelprogram második szakasza alapján kerülne beárazásra, akkor a hitelkamat mértéke nem haladhatná meg a 2,5 %-ot. A táblázatban a hitelnet.hu szakértői összehasonlították a jelenlegi támogatott hitelekkel és egy esetleges támogatott hitellel elérhető havi törlesztéseket 20 éves futamidő esetén.


tablazat
A hitelnet.hu számításai szerint ez annyit jelent, hogy 10 millió forint építési hitel esetén az összes visszafizetendő összeg tekintetében a különbség 20 évre több, mint 4,5 millió, pontosan 4.560.000 forint, tehát ennyivel kevesebbet kellene visszafizetnie az adósnak, ha a jelenleg támogatott hitel helyett az új „ingyenhitelt” venné igénybe.

Családi ház építésére jelenleg egyébként kétféle államilag támogatott hitel és a Lakásépítési Kedvezmény (Szocpol) is igényelhető. Jelenleg 5 vagy 20 évig támogatott lakáshitel lehetőségek közül választhat az, aki építkezéshez szeretne hitelt igényelni és megfelel az egyébként nem túl szigorú előírásoknak. A „fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitele” 20 évig garantálja az állami kamattámogatást, amennyiben az igénylők 35 év alattiak. A legalább két gyermeket nevelők esetén az alsó korhatár 45 év. A kamattámogatás mértéke ebben az esetben az eltartott gyermekek számától függ. Az „otthonteremtési kamattámogatás” a futamidő első 5 évében jár, de ebben az esetben nincs az igénylő személyére jogszabályban rögzített feltétel. A kamattámogatás mértéke ebben az esetben is az eltartott gyermekek számától függ.

Hitelbírálat során elterjedt gyakorlat, hogy a várható havi törlesztő részlet két-háromszorosát elérő összevont jövedelemre van szükség az adós-adóstárs részéről, feltéve, ha nincs más hitelük. Ezek alapján egy 10 millió forintos építési hitel már akkor elérhető lehet, ha az adós és adóstárs 140-170 ezer forintos összevont jövedelemmel rendelkezik. Az elvárt saját erő általában a várható érték 20-30%-a, de ez jelentősen függ az adós jövedelemi helyzetétől is.

Építkezésre a 256/2011. számú kormányrendelet szerint jelenleg is igényelhető az eltartott gyermekek után Lakásépítési kedvezmény, azaz Szocpol. Mivel a 2013. márciusi tervekkel ellentétben a Lakásépítési támogatás összege várhatóan nem változik, így egy építkezésre feltehetően továbbra is csak azok mernek vállalkozni, akik jelentős megtakarítással és megfelelő, biztos jövedelemmel rendelkeznek. A kérdés csak annyi, vajon számukra a fenti számok elegendő ösztönzést jelentenek-e arra, hogy belevágjanak az akár több éve halogatott új otthon építésébe.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése