Jelzáloghitel felvételének alapja a hiteligénylő által fedezetül biztosított ingatlan. A pénzintézetek azonban bizonyos követelményeket támasztanak a fedezetként elfogadható ingatlanokkal szemben.

Elsősorban meghatározzák azokat az ingatlantípusokat, melyek jelzálog alapú hitel biztosítékát jelenthetik. Az elfogadható ingatlantípusok köre a pénzügyi és gazdasági válság óta meglehetősen szűkült, hiszen a legtöbb bank kizárólag lakóingatlant (társasházi lakás, családi ház, ikerház, sorház) és nyaralót fogad el.

Ha Ön állami kamattámogatású lakáshitelt igényel, akkor annak fedezetét csakis lakóingatlan képezheti, nyaralóra, hétvégi házra nem igényelhető támogatott kölcsön.

Nem túl gyakori, de néhány pénzintézet az építési telket is elfogadja fedezetként, akár annak megvásárlásáról, akár egyéb hitelcélról van szó.

Pénzügyi partnereink között azonban csak egy olyan bank található, ahol vegyes funkciójú ingatlan (lakóház + üzlethelyiség), iroda, üzlet, vendéglátóegység, panzió, tanya, termőföld is képezhet ingatlanfedezetet, meghatározott feltételek esetén.

Garázst csak abban az esetben lehet fedezetként felajánlani, ha értéke eléri a másfél millió forintot és önálló helyrajzi számmal rendelkezik.

A fent említett ingatlantípusok esetén fontos, hogy azok értéke is megfeleljen a pénzintézetek által minimálisan előírt hitelbiztosítéki vagy forgalmi értéknek. Olyan ingatlanra, melynek hitelbiztosítéki értéke eléri a 3 millió forintot, már igényelhető jelzáloghitel. A bankok által elvárt ingatlanérték függ a felvenni kívánt hitel összegétől is. Ezzel kapcsolatban figyelni kell az alábbi jogszabályi előírásra:

Ha Ön vagy családtagja, hozzátartozója illetve ismerőse rendelkezik olyan ingatlannal, amely típusát és értékét illetően megfelel a banki előírásoknak, akkor számos hitelcél finanszírozására vehet fel kölcsönt. A jelzáloghitelek kategóriáján belül ugyanis megtalálhatók a hitelkiváltó vagy adósságrendező konstrukciók, a szabad felhasználású hitelek, valamint a lakáscélú kölcsönök. Lakáshitel igényelhető új és használt ingatlan megvásárlásához, új lakóingatlan építéséhez, meglévő lakóház bővítéséhez, lakásfelújításra, korszerűsítésre, telekvásárlásra, meglévő ingatlan cseréje esetén áthidaló hitelként illetve lakáscélú kölcsönök kiváltására.

A különböző célokra felvehető jelzáloghitelek aktuális törlesztő részletének Ön is könnyen utánajárhat Hitelkalkulátorunk segítségével. Ki kell választania az igényeinek megfelelő hitelcélt és futamidőt, valamint megadni a felvenni kívánt kölcsön összegét. Ha a Hitelkalkulátor által megjelenített törlesztő részelt elnyeri tetszését, van lehetőség bővebb információ kérésére is. Amennyiben egyénre szabott ajánlatra van szüksége, kérjük, töltse ki űrlapunkat:

Továbbá Szakértőink a Hitelnet irodáiban és Partnereinél személyesen is elérhetők!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Érdeklődnék, hogy jelzáloghitelből szeretnénk megvalósítani a kerítés építését, hátsó terasz kialakítását, illetve az udvar térkövezését a kocsibeállóig.
Erre fel lehet venni a jelzáloghitelt?
Előre is köszönöm a választ.

Üdv.
Válásom után építkezni kezdtem és szeretnék felvenni hitelt, a régi családi házra terhelni, ami közös tulajdonba maradt a volt feleségemmel.
Kétséges-e?

Szeretném tudni, hogy nyugdíjas vehet fel lakására jelzálogot?

Ha egy lakásnak csak a 3/4 része van a tulajdonomban, akkor is vehetek fel rá jelzáloghitelt? Jövedelemigazolásra szükség van?

Kérdésem az lenne, hogy van 30 hektár földem (szántó, erdő, legelő), szeretnék jelzáloghitelt felvenni rá. Milyen lehetőségeim vannak? Családi házat szeretnék venni, 10 000 000 Ft- ba kerül. Önerő 500 000 Ft-om van. Munkaviszonyom szezonális betonüzem áprilistól decemberig minden évben. Ugyanaz a munkahely már 5 éve. A földek után állami támogatást kapok minden évben, ami kb. 1 500 000 Ft/év. (Euró függő)
A másik kérdésem, ha arra a házra vennék fel, amit szeretnék megvenni, akkor mit tudnának ajánlani?
Válaszukat előre is köszönöm.
További szép estét kívánok.

Szabad felhasználású vagy lakáshitelt szeretnék felvenni. A hitel fedezeteként termőföldet szeretnék felajánlani. A birtokomban lévő termőföldön bérleti szerződés van. Az lenne a kérdésem, hogy így is szolgálhat-e fedezetül, ha igen, akkor milyen követelményei vannak a bérleti szerződésnek?

Tisztelt Cím!

Jelzálogként befektetési aranyat elfogad a bank?

Üdvözlettel:
Kálmán