Mire igényelhető építési hitel?

Tisztelt Szakértő!

Tavasszal hitelből szeretnénk finanszírozni otthonunk kibővítését. Az érdekelne, hogy a tetőtér beépítése bővítésnek számít-e vagy csak akkor vehető igénybe a célirányos hitel, ha új helyiséget húzunk fel a ház mellé?

Azt is kérdezném még, hogy a tetőtér kialakításához kell-e építési engedély?
Az ilyen hitelnél be kell mutatni ezt az okmányt, és a számlákat arról, hogy mire ment el a pénz, vagy elég csak nagyvonalakban vázolni? Lehet, számla nélkül olcsóbban ki tudnánk hozni a munkát, ezért érdekel a dolog.

Köszönöm tájékoztatását.
Csaba

Kedves Csaba!

A meglévő lakóház függőleges irányú növekedése is bővítésnek számít. Tetőtér beépítéséhez tehát lakáscélú jelzáloghitel igényelhető, melyet a bankok forint alapon kínálnak, piaci kamatozással.

A tetőtér kialakításához szükség van a jogerős bővítési engedélyre. E mellé csatolni kell a tervdokumentációt és a műszaki leírást, valamint költségvetést kell készíteni a bővítési munkálatokról. A maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításánál a bankok a tetőtér elkészülte utáni ingatlanértéket veszik alapul, nem pedig a ház aktuális értékéből indulnak ki, így arányaiban nagyobb összeg felvételére van lehetőség. A bővítési hitel összege azonban nem haladhatja meg a költségvetés összegét.

Jogszabályban előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, hiszen nem államilag támogatott hitelről van szó, hanem piaci kamatozásúról. Van olyan bankpartnerünk, amelyik nem kér számlát a beépített anyagokról és munkadíjról, de műszaki szakértő rendszeresen ellenőrzi az elért készültségi fokot, s a folyósítás is ez alapján, szakaszosan történik. Némely bővítési hitelkonstrukciónál a költségvetés 50%-át számlával kell lefedni.

A jelenleg elérhető legkedvezőbb hiteleket ismerje meg személyre szóló hitelajánlatunkból, melyet Szakértőink díjmentesen elkészítenek online adatlapunk kitöltése után!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Azt szeretném tudni, hogy kaphatok-e hitelt a tetőtéri lakásomra, mert társasházként épült, de az építési vállalkozó 50 százalékban végezete el az én részemet és ott hagyta. Persze a pénzt felvette. Szóval az lenne a kérdésem, hogy kaphatok-e rá valamilyen kölcsönt, hogy befejezzem és lakhatóvá tudjam tenni a lakásomat?


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x