Lakást szeretnék venni és arról érdeklődnék, hogy jelenleg milyen lehetőségeim lennének. Számos dolgot olvastam a szocpolról különböző oldalakon, de nem tudom, hogy most mi az igazság. Esetleg milyen kedvezőbb hitel lehetőségeim lennének?
Köszönöm a válaszukat előre is.

I.

Tisztelt I.

Ha lakáscélú hitelre van szüksége, akkor először annak érdemes utánanézni, hogy az adott célra igényelhető-e támogatott hitel, s ha igen, milyen feltételekkel. Meghatározott lakáscélok esetén ugyanis állami kamattámogatású lakáshitel is nyújtható, mely kedvezőbb a piaci kamatozású hitelkonstrukciókhoz képest.

Kamattámogatott lakáshitel az alábbi lakáscélok esetén igényelhető:
•Új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása
•Használt lakás vásárlása
•Lakásbővítés, lakáskorszerűsítés

Támogatott hitelnél az állam a havi törlesztés megfizetéséhez biztosítja a kamattámogatást, ezért alacsonyabb törlesztő részlet fizetendő, mint piaci kamatozású lakáshitel esetén. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozamhoz kötött, hitelcélonként változó. A legnagyobb mértékű kamattámogatás új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához jár.

Jelenleg kétfajta támogatott hitel létezik, az 5 illetve a 20 éves kamattámogatású. Ez utóbbi csak új lakásra és használt lakás korszerűsítéséhez vehető igénybe, életkori és egyéb jogszabályban rögzített előírások teljesülése esetén.

Az 5 éves kamattámogatású hitel igénylésére 2014. december 31-ig van lehetőség. Az igénylésnek nincsen jogszabályban rögzített felső életkorhatára. Egyedülállóként, élettársi vagy házastársi kapcsolatban élőként egyaránt felvehető. A hitelcél szerinti ingatlan maximális értéke és bekerülési költsége, valamint a maximálisan felvehető kölcsön összege meg van határozva.

Az új lakás ÁFA és telekár nélküli vételára, illetve bekerülési költsége nem lehet több 30 millió Ft-nál, a használt lakás vételára 20 millió Ft-nál, a lakáskorszerűsítés vagy bővítés költségvetése pedig 15 millió Ft-nál. A kamattámogatott hitel összege nem haladhatja meg új lakás esetén a 15 millió Ft-ot, használt lakás esetén pedig a 10 millió Ft-ot.

Fenti hitel igénylésének feltétele, hogy az adós – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – minimum 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazol, továbbá az igénylőknek nem lehet köztartozásuk, melyet szintén igazolni kell.

A használt lakásra elérhető szocpol feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben.

A támogatott hitelek aktuális törlesztő részletéről online támogatott lakáshitel kalkulátorunkkal számolva gyorsan és egyszerűen tájékozódhat. Az igénylés feltételeiről bővebben honlapunkon olvashat, illetve Szakértőinket kérdezheti!
Amennyiben személyre szólóan szeretne tájékozódni a támogatott hitelkonstrukciókról, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványukat, mely alapján Szakértőink elkészítik Önnek a díjmentes hitelajánlatot!
A támogatott hitelekkel kapcsolatos további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése