A bankok hitelkihelyezése évek óta jövedelemvizsgálatot követően történik, amit törvényi előírás alapján kötelező elvégezniük. Idén január elsejétől a jövedelemvizsgálat során a hitelintézetek a Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) alkalmazzák. A legtöbb pénzintézet tájékoztatója alapján a hiteligénylés alapfeltétele legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelem igazolása. Arra voltunk kíváncsiak, hogy minimálbérrel ténylegesen mekkora összeghez juthatunk hozzá ingatlanfedezet bevonásával.

Míg a 2000-es évek elején egy viszonylag nagyobb értékű – például 20 millió forintot érő ingatlanfedezettel – akár 10 millió forint összegű jelzáloghitelhez is hozzájuthattunk egyetlen, minimálbért elérő, legalább 3 hónapos munkaviszonyból származó jövedelemmel, addig a kizárólag jövedelem alapú finanszírozás, majd a JTM bevezetésével ez a lehetőség gyakorlatilag megszűnt.

Mennyi hitelt kaphatunk minimálbérre?

A bankok minimális igénylési feltételei között megtaláljuk, hogy jövedelmi oldalról milyen elvárásoknak kell megfelelnünk. Legalább a mindenkori minimálbér összegét – ami 2015.01.01-től (68.775 Ft) – elérő jövedelmet kell igazolnunk. Emellett meg kell felelnünk a JTM alapján annak a szabálynak is, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztő részlete és az esetlegesen már meglévő egyéb kölcsönök – ide értve a hitelkeret vagy hitelkártya tartozást is – havi törlesztése nem haladhatja meg igazolt jövedelmünk 50%-át, vagyis jelen esetben 34.385 Ft-ot.

Példa I.

Példánkban maradunk a 20 milliós ingatlanfedezetnél, ezzel is szemléltetve, hogy hiába a nagy értékű ingatlan, ha nincs megfelelő jövedelem, nem juthatunk hozzá nagy összegű hitelhez.

jovedelem alapu1

Az alábbi módon tudjuk kiszámolni, hogy minimálbérrel mekkora összegű hitelt kaphatunk: először is adott, hogy összes havi törlesztésünk nem haladhatja meg a minimálbér felét, vagyis a 34.385 Ft-ot. A kalkuláció elvégzése után megtudjuk, hogy fenti törlesztő részlet esetén 15 éves futamidőre maximum 3,9 millió Ft-ot, 20 évre 4,5 millió Ft-ot, 25 évre pedig legfeljebb 5,3 millió Ft-ot kaphatunk, ha nincsen semmilyen hiteltörlesztésünk és az életkori előírásoknak is megfelelünk.

Példa II.

A következő eset a fentitől csupán annyiban tér el, hogy ügyfelünk rendelkezik egy havi 9.500 Ft-os törlesztésű áruhitellel. Ezt a rendszeres kiadást figyelembe kell venni a jóváhagyható hitelösszeg megállapításánál. Az új hitel törlesztésére az adós ez esetben 24.885 Ft-ot fordíthat. Így 15 évre maximum 2,8 millió Ft-ot, 20 évre 3,3 millió Ft-ot, 25 évre pedig 3,6 millió Ft-ot kaphat.

jovedelem alapu2

A bankpiacot körbejárva azonban azzal szembesülhetünk, hogy nem minden pénzintézet helyez ki hitelt minimálbérre még akkor sem, ha a várható havi törlesztő részlet beleférne a minimálbéres jövedelmük 50%-ába. Ez esetben adóstárs bevonásával juthatunk kölcsönhöz.

Ha Ön hitelfelvétel előtt áll és szeretné tudni, hogy igazolható nettó jövedelmével mekkora összeg erejéig hitelképes, kérje Hitelszakértőink segítségét!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm a Tájékoztatást .

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Minimálbéres vagyok és 1,8 milliót szeretnék felvenni. Lehetséges ez önöknél?