A lakosság által októberben felvett forint alapú szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek szerződéses összértékei mérséklődtek. A deviza alapú jelzálogkölcsönök részaránya a 10. hónapban az újonnan kihelyezett kölcsönökön belül 1-2%-ra csökkent a vonatkozó jogszabályváltozás miatt.

Az MNB adatok szerint októberben a lakosság által felvett új forint alapú szabad felhasználású és lakáscélú kölcsönök átlagos hiteldíj mutatói alig módosultak. A nem pénzügyi vállalati kölcsönök átlagos kamata az 1millió euró összeg alatti forinthitelek esetén kissé emelkedett, továbbá az 1 millió összeg feletti forintkölcsönök esetében kisebb mérséklődés figyelhető meg.

Az euró alapú kölcsönök átlagos kamata az 1 millió euró alatti kölcsönöknél kisebb, ugyanakkor az 1 millió euró feletti hiteleknél nagyobb mértékben emelkedett. A lakossági hitelek esetében az új folyósítású szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek szerződéses összértéke forint alapon mérséklődött, euró kölcsönöknél pedig nulla közeli értéket mutatott. Az új forint alapú személyi kölcsönök szerződéses értéke az előző hónaphoz viszonyítva kissé csökkent. A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró összeg alatti forint alapú hiteleknél kisebb növekedés, az euró alapú kölcsönök új szerződéses értéke esetén pedig kismértékű csökkenés volt tapasztalható.

Az 1 millió euró összeg feletti kölcsönök szerződéses értékében az euró és forinthitelek esetében csekély mérséklődés tapasztalható. A lakosság euró- és forintbetéteinek átlagos kamata az előző hónaphoz képest kismértékben csökkent. Az új szerződések értékét illetően a forintbetétek esetén nagymértékű a csökkenés, ugyanakkor az euró betéteket tekintve kismértékű növekedés volt jellemző.

A nem pénzügyi vállalatok euró- és forintbetéteinek átlagos kamata szinte alig változott. Az új szerződések értéke euró betétek esetén jelentős mértékben növekedett, forintbetétek esetén pedig jelentősen csökkent. A pénzügyi és gazdasági válságnak köszönhető ingadozások miatt a szezonális igazítás adatai a megszokottnál több bizonytalanságot mutatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése