Jó napot kívánok,

Szeretnék önöktől tanácsot kérni abban, hogy párommal házat szeretnénk vásárolni Pest megyében, új építésű, vagy akár régi is lehet életképes állapotban. Gyermekünk még nincs, de kettőt tervezünk majd, így akár egy 2 gyermekes CSOK szóba jöhet, ha van rá lehetősség. Önerőnk sajnos maximum 1-2 millió lesz előreláthatólag. Kettőnk jövedelme ~nettó 400 ezer Ft-ra tehető és ez bankszámlára érkező összeg. Páromnak még tart egy 1 millió forintos szabad felhasználású hitel törlesztése, de más "zavaró" tényező nincsen. 20 éves futamidőben gondolkoztunk mindenképpen.

Van-e esetleg valami módja annak, hogy egy 15-20 millió közötti ingatlan megvásárlására lehetőséget kapjunk?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

Lakásvásárlás esetén – legyen szó akár használt, akár új építésű lakásról – azon túl, hogy az igénylők adatai nem szerepelhetnek negatív információval a KHR listán – két feltételnek kell teljesülnie: a jövedelemfedezettségnek (JTM) és az ingatlanfedezettségnek (HFM).

A jövedelemfedezettség azt jelenti, hogy az igénylők összes hiteltörlesztésének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 50%-ába, nettó 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén 60%-ába. Azt nem írta ugyan, hogy az 1 millió forintos szabad felhasználású hitel után mennyi a havonta fizetendő törlesztő részlet, de valószínűleg 200.000 Ft-ba beleférne a felvenni kívánt hitel törlesztésével együtt is, ha más törlesztési kötelezettségük – például: hitelkeret, hitelkártya – nincsen. Továbbá fontos, hogy a meglévő kölcsön törlesztése szerződésszerű legyen.

Az ingatlanfedezettség azt jelenti, hogy a fedezetül felajánlott – adott esetben vásárolni kívánt – ingatlan értéke alapján elbírja-e a felvenni kívánt hitelösszeget. Törvényi előírás alapján egy ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként. Ettől a bankok belső szabályzatuk alapján negatív irányban eltérhetnek. A maximális terhelhetőséget befolyásolja az is, hogy az ingatlan területileg hol található, megyeszékhelyen, városban vagy esetleg egy kisebb településen.

A CSOK összege 2 gyermek után használt lakásra 1.430.000 Ft, új építésű lakásra 2.600.000 Ft. Ez önerőként vehető figyelembe vállalt gyermekek esetén is, de van olyan pénzintézet, amely ennek ellenére a CSOK összegét beleszámítja az ingatlan terhelhetőségébe. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeiről ITT, az újról ITT tájékozódhat.

Piaci kamatozású és állami kamattámogatású (5 éves kamattámogatással) lakáshitel igénylésére egyaránt van lehetőség. Ahhoz, hogy Szakértőink az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő lakáshitelekről személyre szabott tájékoztatást tudjanak adni, további információkra lenne szükség. Ezért első körben kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új építésű ikerházat szeretnénk vásárolni. A bérünk nettó 1.000.000 Ft felett van, más hiteltörlesztésünk nincs. Az ingatlan Győrújfalun helyezkedik el, fűtéskész ára 32.000.000. 10.000.000 önerővel rendelkezünk.
Lehetőségünk van így a fennmaradó összeget hitelben felvenni?
Köszönettel.
Babsi

Lakást szeretnék vásárolni, amihez fel szeretnék venni hitelt. Nincs elég önerőm a hitel felvételéhez.
Olyan kérdésem lenne, hogy a fedezet ilyen esetben lehet-e a megvásárolandó lakás is vagy csak a szülői ház lehet fedezet?