A hiteligénylés és a leendő adós jövedelmi helyzete között szoros összefüggés van. Néhány évvel ezelőtt ez nem volt jellemző, hiszen jövedelemigazolás nélkül, tisztán fedezet alapon is hitelhez lehetett jutni. Napjainkban azonban kötelező jövedelemvizsgálatot ír elő a jogszabály, akármilyen típusú kölcsön felvételéről van is szó.

Mivel jelenleg számos hitelt felvenni szándékozó ügyfél minimálbéres igazolást tud felmutatni, felmerül az a kérdés, hogy a hitelfelvételhez elegendő-e a minimálbér?

A pénzintézetek jelzáloghitel igénylésekor a jövedelemre vonatkozóan azt a feltételt írják elő, hogy a kölcsönfelvevő jövedelmének el kell érnie a mindenkor érvényes minimálbér összegét. Ez tehát alapfeltétel. Mivel azonban a bankoknak hitelbírálat során jövedelemvizsgálatot kell végezniük, nem biztos, hogy minden esetben elegendő a minimálbér egy adott kölcsönösszeg jóváhagyásához.

Ennek oka, hogy jövedelemvizsgálat során a hitelbírálónak meg kell állapítania az adott ügyfél hitelezhetőségi limitjét, ami a rendszeres bevételek és kiadások alapján történik. A két tétel összevetése után az igénylő akkora összegű hitelt vehet fel, melynek havi törlesztő részlete belefér a hitelezhetőségi limitbe. A havi törlesztés összege pedig a hitelösszegtől és a futamidőtől függ.

Példa kedvéért tételezzük fel, hogy a minimálbért igazolni tudó igénylő hitelezhetőségi limitje 40 ezer forint, a felvenni kívánt kölcsön havi törlesztése pedig 50 ezer forint. Mivel a törlesztő részlet összege meghaladja a hitelezhetőségi limitet, ezért a hitelkérelem ilyen formában nem hagyható jóvá. Az ügyfél akkora összegű kölcsönt igényelhet, melynek törlesztése maximum 40 ezer forint. Az eredeti hitelösszeg jóváhagyásához ez esetben nem elegendő a minimálbéres jövedelemigazolás. Ugyanezen példánál maradva, ha a kölcsönigénylő által felvenni kívánt hitel törlesztése 30 ezer forint, akkor a 40 ezer forintos hitelezhetőségi limitbe belefér a kölcsöntörlesztés, így ez esetben elegendő a minimálbér a hitelfelvételhez.

A mindenkori minimálbért elérő jövedelem nemcsak alkalmazottak, hanem egyéni és társas vállalkozók esetén is elfogadható.
Ha szeretné tudni, hogy minimálbéres jövedelemmel mekkora összegű szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitel igénylésére jogosult, kérjük, küldje el ajánlatkérését. Hitelszakértőink az Ön kiadásainak függvényében meghatározzák a maximálisan nyújtható hitel összegét és ismertetik Önnel a lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciókat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése