A banki hitelkamatok soha nem látott mélységben tartózkodnak, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyekkel járhat egy esetleges jegybanki kamatemelkedés. Mennyivel kellene többet fizetni? Lehet ellene védekezni?

A devizahitelek árfolyamkockázata korábban a hitelfelvevők részére megfoghatatlan dolgot jelentett, hiszen az alacsony kamatok és a svájci frank „biztos devizaként” megnyugtatóan hatott mindenkire, aki ebben a pénznemben adósodott el. A pénzügyi válság következtében a forint gyengülés előhozta azokat a következményeket, melyekkel előtte senki sem számolt vagy nem vett komolyan.

A jelenleg első látásra kedvezőnek tűnő forint alapú hitelkamatok is jelentős kockázatokat rejthetnek. A lakáshitelek árazása ma már referenciakamathoz ( BUBOR ) kapcsolt, amely szoros összefüggésben áll a jegybanki alapkamat mértékével. Egy nem várt és kedvezőtlen gazdasági eseményre a jegybank akár egy kamatemeléssel is reagálhat, ami akár azonnali törlesztő részlet emelkedést is eredményezhet.

Mit jelent ez számokban?
A Hitelnet.hu kiszámolta, hogy mit is jelenthetne egy nem várt kamatemelés. Amennyiben egy lakáshitelt 5,3 % -os kamattal vettünk fel forint alapon, akkor egy 6 millió forintos hitelösszeg esetén 20 évre 40.596,- Forintos törlesztő részletet kellene fizetnünk havonta. A jegybanki alapkamat és a Bubor 1 százalékos emelkedése esetén a havi törlesztő részlet 44.000,- forintra nőne, 2 %-os alapkamat változás már 47.600 Forintos törlesztési kötelezettséget jelentene. Ez a több, mint 7000 Forintos emelkedés közel 18 %-os drágulás jelentene.

Lehet védekezni a hirtelen emelkedés ellen?

Egyre több pénzintézetnél van arra lehetőség, hogy bizonyos ideig fix kamatozású lakáshitelt vegyünk fel. A rögzített időszak alatt akkor sem változik a fizetendő törlesztő részlet, ha a referencia kamat mértéke változik. Ma már a legtöbb banknál elérhetőek az akár 5 évre is rögzíthető kamatozású hitelek, melyek választása esetén biztosak lehetünk abban, hogy a választott kamatperiódus alatt nem fog változni a törlesztő részletünk. Mivel a jegybanki alapkamat további jelentős csökkenésére már viszonylag kicsi az esély, ezért a hosszabb kamatperiódus választása megfelelő döntés lehet.

A Hitelnet.hu hitelkalkulátora segítségével Ön is könnyen és gyorsan ki tudja számolni, hogy mennyit kellene havonta fizetnie kamatperiódusok szerint a legkedvezőbb banki ajánlatokkal.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődök a Forinthitel veszélyei miatt, ha 2017.-re a jelenlegi alapkamat duplájára emelkedne, ez hogyan hat egy 6%-THM-es hitel törlesztő részletére?
A havi törlesztő is duplázódik?