Egy hangulatosnak tűnő erkély, egy óriási méretű, ámulatba ejtő gardrób, egy modern konyha, pazar kilátással bíró nappali – mind olyan lakástulajdonságok, melyekbe az ember könnyen beleszeret. Ilyen esetben a vevő könnyen elkövetheti azt a hibát, hogy néhány, ám nagyon vonzó tulajdonság miatt nem veszi figyelembe a lakás esetleges hátrányos tulajdonságait, vagy a piaci árhoz viszonyított különösen magas vételárat.

Ingatlanszakértők véleménye szerint ilyen esetben többször vissza kell térni az adott környékre vagy lakásba, s célszerű összegezni a lakás előnyösnek és előnytelennek tűnő tulajdonságait, amit esetleg csak többszöri alkalom után fedezünk fel. Hiszen nem sokat ér az erkély, amennyiben egy meglehetősen rossz környéken található ingatlanról van szó, illetve ha a lakás túlságosan sötét.

Kevés dologtól tartanak jobban a vásárlók, mint a sötét lakóingatlantól, ezért nem véletlen az sem, hogy az új építésű társasházakban is jobbára az északi fekvésű lakások találnak legkésőbb vevőre. Ezzel a problémával nyilvánvalóan az eladni szándékozók is tisztában vannak, ezért sokszor igyekeznek világosabbnak feltüntetni a lakást, mint amilyen valójában.

Létezik ugyan számos olyan lakás, amelyik tényleg napfényes és világos, de lehet, hogy csak napi 1-2 órán keresztül. Ilyenkor is érdemes több napszakban megfigyelni az ingatlant.

Egyre ritkábban ugyan, de ma is előfordul, hogy megfelelő paraméterekkel rendelkező lakást kizárólag tárolóval és garázzsal, vagy esetleg egy teljes bútorzattal együtt kívánnak értékesíteni. Erre jó példa a szinte mozdíthatatlan és szétszerelhetetlen konyhabútor, illetve az egyéb, feleslegesség vált bútorzat. Ilyen esetben, ha az adott bútorzat nem pont a mi ízlésvilágunknak megfelelő, akkor érdemes arról tárgyalni, hogy az otthagyni kívánt bútor nem ér meg annyit számunkra, mint amennyit a tulajdonos megjelölt. Amennyiben az előző lakó ingyen a lakásban hagyja a bútort, ám nekünk nincs rá szükségünk, akkor számoljunk azzal, hogy az elszállítás költsége is minket terhel majd.

Amikor egy bérbe adott ingatlan értékesítéséről van szó, és a lakás bemutatását az eladó a bérlőre bízza, akkor megeshet, hogy ő kedvezőtlenebb színben igyekszik bemutatni az ingatlant, ugyanis a kedvező bérleti díj miatt nem áll szándékában elköltözni onnan. Ha a bérlő a nekünk egyébként tetsző ingatlanról számos negatív dolgot említ, akkor célszerű utánajárni ezeknek a vélt vagy valós dolgoknak.

Amennyiben lakást vásárolunk, érdemes már előre eldönteni, hogy legfeljebb mekkora összeget kívánunk adni egy lakásért, ugyanis az eladó – ritka esetben ugyan – mondhatja azt, hogy licitálás van folyamatban az ingatlanra, s a licit összegét egy piaci árnál magasabb összegben határozza meg. Ilyen esetben tanácsos egypár napot várni, majd újra érdeklődni a lakás iránt. Amennyiben továbbra is eladó, akkor bizonyossá válik, hogy a licitálás felesleges. Ugyancsak furcsa lehet, ha az eladó licitálásról beszél, miközben a lakást folyamatosan hirdeti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék ha meg szeretnék vásárolni egy olyan ingatlant amelyik hitellel terhel és a eladó azt jelzi felém hogy nem kell bankhoz folyamodni hanem elég egy ügyvédi illetve egy közjegyzői okirat is a hitelátvállaláshoz akkor ez így elegendő -e?Belemehetek?
Üdvözlettel:Halász Imre