T. Hitelszakértő!

Lányom vásárol lakást saját részre, aki jelenleg velem él egy háztartásban az én tulajdonú lakásomban. A vételár kifizetéséhez hitelt igényel, aminek fedezete a veendő lakás + az én lakásom. Példa: a vételár 27,5 millió Ft, a hitel nagysága 26 millió Ft, az én lakásom becsült értéke 30 millió Ft.

Kérdéseim:
1. Ebben az esetben mennyi összegben terhelik meg az én lakásomat, Ft-ban kifejezve?
2. Amennyiben jelzáloggal terhelik az én lakásomat, az értékéig fennmaradó rész erejéig lehet-e még egyébbel megterhelni? Vagy a tiltási és elidegenítési jog ezt megtiltja?
3. A hitel törlesztése során, amikor eléri a tőketartozás azt az értéket, hogy pótfedezet nélkül elegendő fedezet a vásárlás tárgyát képező lakás, töröltethető-e a pótfedezetként szereplő lakásról a jelzálogjog, és miként?

Mielőbbi válaszát várom, köszönettel, Ibolya

Kedves Ibolya!

1. Két lehetőség is van. Amennyiben a hiányzó összeget teljes egészében lakásvásárlási hitelként veszik fel, akkor a teljes összeget (egész pontosan piaci hitelnél a hitelösszeg 130%-át) bejegyzik mindkét lakásra. A másik lehetőség, hogy a vásárolandó lakásra felveszi lánya a maximális lakásvásárlási hitelt, az Ön ingatlanára pedig csak azt az összeget, amennyi önerőként szükséges. Ebben az esetben a megvásárolni kívánt ingatlanra kerül a nagyobb összegeű lakáshitel, az Ön ingatlanára pedig csak az önerőként szolgáló kisebb összeg. Ez utóbbit azonban szabad felhasználású jelzáloghitelként lehetne felvenni, aminek némileg magasabb a kamata, mint a lakásvásárlási hitel kamata.

2. Ha jelzáloggal terhelik az Ön lakását, még lehetőség nyílhat további hitelfelvételre, ha azt az ingatlan terhelhetősége elbírja. Mivel azonban a bankok többsége nem járul hozzá ahhoz, hogy másik hitelintézetet követő ranghelyre jegyezzék be jelzálogjogát, ezért annál a pénzintézetnél lenne majd nagy valószínűséggel megoldható a további hitelfelvétel, ahol az előző kölcsönfelvétel is történik.

3. A pótfedezetet ki lehet vonni a kötelemből akkor, ha a fennálló tartozás összegét elbírja a célingatlan. Ekkor a vásárolt lakásról készít a bank egy újabb értékbecslést, majd ha az kellő fedezetet nyújt, módosításra kerül a kölcsön- és zálogszerződés, valamint a közjegyzői okirat. A pótfedezetre bejegyzett jelzálogjog törlésére vonatkozó kérelmet a bank kiadja. Ezzel töröltethető a jelzálog a területileg illetékes földhivatalnál.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő lakásvásárlási hitelekről! Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Hitelszakértő!
Fenti írás majdnem teljesen megválaszolja az én kérdésemet.
Egy valami van még, ami nem világos: a pótfedezet kiengedését a kötelemből kérelmezheti a zálogkötelezett is, vagy csak az adós? (Jelen esetben az én 1/1 tulajdonjogú lakásom a zálog, és a volt férjem az adós, ő pedig nem hajlandó a kérelmet benyújtani).
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Zsuzsanna