Kedves Hitelszakértő!

Szeretnék házat/lakást vásárolni. Az önerőt összeszedni nem könnyű dolog, viszont minél hamarabb szeretnék költözni. 1 000 000 Ft megtakarításom van és 350 000 Ft a nettó keresetem. Ha egy 20 milliós hitelt veszek fel, legalább 4 milliós önrész kell, de készpénzzel nem jön ki a matek.

A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak az önerőre?

Lakástakaréknál, ha nem várom meg a megtakarítási időszak végét, akkor is felhasználható a teljes összeg önerőként? Vagyis ha kötök egy lakástakarékossági szerződést, akkor azonnal fel is tudom használni önerőként ezt az előhitelt?

Esetleg személyi kölcsönt vegyek fel önerő gyanánt? Ezt utána jelzáloghitellel ki lehet váltani, hogy kedvezőbb legyen?
Megoldható ez egyáltalán úgy, hogy a törlesztőrészletek összege a fizetés 50%-a alatt maradjon?

Előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Ádám

Kedves Ádám!

A vonatkozó MNB szabályozás értelmében forint alapú finanszírozás esetén egy ingatlan kitettsége nem haladhatja meg forgalmi értékének 80%-át. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanra bejegyzett összes teher legfeljebb 80% lehet. Ezt a mértéket jelentősen befolyásolja (csökkenti) az egyes bankok saját belső finanszírozási aránya, illetve az igénylő igazolt nettó jövedelme, valamint a meglévő és felvenni kívánt hitel törlesztő részlete alapján végzett jövedelemvizsgálat eredménye.

A minimum önerő-elvárás valóban 20%, de az adott esetben szükséges önerő mértékéről pontos tájékoztatást az ügylet részleteinek ismeretében tudnak adni Szakértőink. Ehhez előzetes hitelbírálatot kell végezni, melyhez online adatlapunk kitöltése szükséges.

Lakásvásárlási hitel igénylésekor a lakástakarékot a bankok csak abban az esetben tudják figyelembe venni önerőként, ha a megtakarítási időszak már lejárt.
A lakástakarék előhitel ugyanúgy beleszámít az ingatlan terhelhetőségébe, mint bármely más banki hitel.

A hiányzó önrész személyi kölcsönből is pótolható, amennyiben ezt az igénylő jövedelme lehetővé teszi. Azt azonban tudni kell, hogy a fedezeti nélküli kölcsön kamata, törlesztő részlete lényegesen magasabb a jelzáloghitelek kamatánál, törlesztésénél. Személyi kölcsön kiváltására csak megfelelő ingatlanfedezet bevonása esetén van lehetőség, ám ha a vásárolandó ingatlan maximálisan terhelt lesz a lakásvásárlási hitellel, akkor a kiváltáshoz másik ingatlanfedezetre lesz szükség.

Az önerő előteremtésére további megoldást plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet. Az így elérhető hitelösszeget szintén befolyásolja a jövedelemvizsgálat eredménye. Megfelelő kiegészítő fedezet és jövedelemfedezettség esetén akár a teljes vételár finanszírozható lakáshitelből. Plusz fedezetként nemcsak saját tulajdonú ingatlan fogadható el. Megfelelő lehet például szülői ház bevonása is a szülők hozzájárulásával és hitelügyletben való részvételükkel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Egy új építésű 40 m2-es lakásban, 1/4-ed részben tulajdonos vagyok. Szeretném kivásárolni a tulajdonostársakat, ehhez hitelt szeretnék felvenni.
Kérdésem az lenne, hogy a tulajdonrészem – az 1/4-ed rész -, önerőnek számít-e a hitelfelvételnél?
Köszönöm válaszát előre is.

Kiválasztottuk a házat, amelyet meg szeretnénk vásárolni. A tulajdonos beszámítaná a vételárba 30 millió forintért a lakásunkat. A ház vételára 51,5 millió forint. A fennmaradó 21 millió forintot kétféle forrásból szeretnénk kifizetni. 3,5 millió forintot fizetnénk ki foglalóként, illetve 18 millió forint jelzálog hitelt szeretnénk felvenni.
Ebben az esetben a bank szemszögéből a 30 millió forint önerőnek számít?
Előre is köszönöm.