Tisztelt Hitelnet!

64 éves nyugdíjasként 3 millió forintért vennék régi falusi házat. 104.000 Ft nyugdíjam, saját budapesti lakásom van, nincs rajta tartozás.
Kaphatok és milyen feltételekkel lakásvásárlásra kölcsönt? Csak nyugdíjam van, más ingatlanom nincs. A fiam vállalna kezességet. Vagy milyen lehetőségem van még?

Köszönettel:
Margó

Kedves Margó!

Lakásvásárlási hitel fedezeteként ingatlant kérnek a bankok. Fedezetül általában a megvásárolni kívánt ház vagy lakás szolgál, ha az megfelel a banki elvárásoknak. Jelen esetben az Ön által megvásárolandó ház - értéke alapján - sajnos nem lehet fedezet. A pénzintézetek 3 millió forint értékű lakóingatlant nem fogadnak el fedezetként. A fedezetül bevonható ingatlannak általában a minimális hitelbiztosítéki értékét határozzák meg, ami 3 millió forint. A hitelbiztosítéki érték azonban nem azonos a forgalmi értékkel illetve vételárral. 3 millió forint hitelbiztosítéki értékű ingatlannak a forgalmi értéke körülbelül 4-5 millió forint.

Jövedelmi oldalról 104.000 Ft-os nyugdíjjal felvehető lenne a 3 millió forint összegű lakásvásárlási hitel, ha lenne a bankok elvárásainak megfelelő ingatlanfedezet. Írja, hogy saját budapesti lakással rendelkezik. Ebben a helyzetben megoldás az lehet, ha a célingatlan helyett a fővárosban található lakását ajánlaná fel fedezetként, feltéve, hogy lehetséges a terhelése.

Életkorát tekintve is jogosult lehet lakáshitel felvételére. A futamidő meghatározásánál azonban úgy kell kalkulálni, hogy életkora a kölcsön lejáratakor nem haladhatja meg a 70. életévet, illetve bankpartnereink egyikénél a 75. életévet. Ha betöltötte 64. életévét, akkor ez utóbbi konstrukciót tekintve maximum 10 éves futamidőre lehetséges a finanszírozás.

Fiát nem biztos, hogy be kell vonni a hitelügyletbe. Ennek szükségességéről előzetes hitelbírálat után tudunk pontos tájékoztatást adni. A megfelelő ingatlanfedezetet fia társigénylőként való bevonása nem helyettesíti. Esetleg a fizetőképesség javítása illetve a hosszabb futamidő érdekében történhet a bevonás.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, amennyiben lehetséges a budapesti lakás fedezetként való bevonása, s valamennyi részlet ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot készítenek Önnek. Ebből tájékozódhat az adóstárs nélkül vagy adóstárs bevonásával elérhető lakásvásárlási hitelekről, a várható havi törlesztő részlet összegéről, valamint a hitelfelvétellel járó kiadásokról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Van-e esélye azonnali hitelt felvenni két nyugdíjasnak, akiknek az összjövedelme 120 ezer Ft és szeretnék megvásárolni az önkormányzati lakásukat, kb. 3 millió forintért? Hány kezes kell? Hány lakásra hegyeznek be jelzálogot?
Előre köszönöm a gyors tájékoztatást!