Tisztelt Hitelnet!

Eladtam egy lakást, aminek visszafizettem a lakáshitelét. Szeretnék venni egy másikat. Viszont ahhoz kb. 1 M forintra még szükségem lenne. Kb. 5-6 éves futamidővel gondolkodom.

Kérdéseim:

Minimálbéren vagyok, bruttó 118 ezer forint. Erre tudok felvenni ekkora összeget?
Lakáshitelt vagy személyi kölcsönt?
Ha lakáshitel, akkor jogosult vagyok-e az állami kamattámogatásra? 1979 novemberében születtem.
Van egy áruhitel kártyám, amit rendesen fizetek vissza kb. 7-8 ezer forintot kell havonta. Nem voltam még soha elmaradva semmi törlesztéssel, mindent időben pontosan fizettem.

Kérem válaszoljanak.
Üdv.
Richárd

Kedves Richárd!

A jövedelemvizsgálat szabályai január elsejétől szigorodtak. 400 ezer forint alatti kereset esetén az igazolt jövedelem 50%-ába bele kell férni az összes hiteltörlesztésnek. Adott esetben tehát az 1 millió forintos kölcsön és meglévő áruhitel havi törlesztő részlete nem haladhatja meg nettó fizetésének felét. Mivel ez elvileg teljesül, ezért jövedelmi oldalról teljesülnek az elvárások.

A vételár hiányzó része lakásvásárlási hitellel finanszírozható. Ez lényegesen kedvezőbb kamatláb és így alacsonyabb törlesztő részlet mellett érhető el, mint a személyi kölcsön. A hitel fedezete a megvásárolni kívánt lakás.

A lakásvásárláshoz nemcsak piaci kamatozású, hanem állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető, ha megfelel a jogosultsági feltételeknek. Követelmény, hogy az adós legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, amit az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazol. A folyamatos munkaviszonyban legfeljebb 15 nap megszakítás lehet. Az igénylőnek nem lehet köztartozása az állami adó- és vámhatóságnál. Fontos, hogy az Ön által megvásárolni kívánt lakás tulajdonosa ne legyen Önnek hozzátartozója, mert ez kizárja a kamattámogatásra való jogosultságot. Életkorra vonatkozó előírás nincsen. A további feltételekről bővebben honlapunkon olvashat.

A kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja a törlesztő részlet megfizetéséhez. Ezt követően a mindenkori piaci kamatláb lesz a meghatározó a havi törlesztés összegét illetően. Arról, hogy jelenleg az államilag támogatott vagy piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek érhetők el alacsonyabb törlesztéssel, online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Ha kíváncsi személyre szóló díjmentes hitelajánlatunkra, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink készséggel tájékoztatják.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése