Milyen lehetőségem van felmondott hitel esetén?

Olvasgatom a hozzászólásokat, mivel én is ilyen cipőben járok sajnos, vagyis konkrétan felmondták a hitelünket, amivel nem vagyunk egyedül, és sajnos egyre többen leszünk. Ami viszont elszomorít, hogy nem igazán foglalkoznak a felmondott hitelesekkel, sem itt, sem más fórumokon, pedig nem biztos, hogy az adós nem akar vagy akart fizetni.

Több fórumon olvasni, hogy felmondott hiteleket a bankok nem váltanak ki, próbáljon meg az adós a hitelező bankkal megegyezni, ami lehetetlen. Mivel eddig én sem találtam megoldást a problémára, szeretném megkérdezni önöktől, mint hozzáértőktől, hogy van-e valami megoldás ilyen esetben? Vagy pedig több ezer hajléktalan ember lesz áprilistól az utcákon?

Azt hiszem a kormány megfeledkezett a felmondott hitelesekről sajnos.

Üdv
András

Kedves András!

A felmondott hitelesek helyzetének rendezését sajnos csak részben segíti elő az otthonteremtési kamattámogatás. A felmondott hitellel rendelkező adós lakásának értékesítését könnyíti meg annyiban, hogy a vevőnek kamattámogatást biztosít, ha ilyen lakást vásárol meg.

További megoldást csupán a Nemzeti Eszközkezelő jelenthet. Az eszközkezelő úgy tud segíteni, hogy a bajba jutott adósok lakását megvásárolja, és bérleti jogot kínál fel a korábbi tulajdonosnak. A megoldás szerint mind a három fő érintett meghozza saját áldozatát a válsághelyzetből való kilábalás érdekében:
– a hiteladós a továbbiakban nem tulajdonosa lesz az ingatlannak, hanem bérlőként maradhat az ingatlanban és lehetősége lesz az ingatlan visszavásárlására,
– a korábban hitelt folyósító bank megkapja a jelzáloggal fedezett követelése egy részét, ám cserébe lemond az ezt meghaladó követelésrészről,
– az állam pedig meghatározott feltételek mellett kifizeti a vételárat és állami tulajdonba veszi a lakást, melyre meghatározott ideig visszavásárlási lehetőséget biztosít a korábbi tulajdonosnak, aki bérlőként használja az ingatlant.

Az ingatlan visszavásárlására az adásvételi szerződés megkötésétől számított 6 hónap után lesz lehetőség, és az 24 hónapig áll fenn azzal a feltétellel, hogy a bérleti szerződés megszűnése esetén (például, ha tartósan nem fizetik a bérleti díjat), ez a jog is megszűnik.

A Nemzeti Eszközkelező működésével kapcsolatban további tájékoztatás a hitelfolyósító bankban kérhető.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt válaszadó. 2008 tavaszán banki kölcsönből vásároltunk egy családi házat. Egy év múlva mint sokan mások mi is belebuktunk. Másfél évvel később a végrehajtó elkezdte vonni a bérünk 33 százalékát, majd amikor tudomást szereztünk arról, hogy amíg nincs elárverezve a házunk, addig nem lehet letiltani a jövedelemből. Ezt megírtuk a végrehajtónak és ezután szó nélkül felfüggesztették a letiltást. Majd ezt követően a NAV-tól kaptunk értesítést, hogy az állami kezességvállalásból fennálló 3.800.000 Ft-ot fogják vonni (a felvett kölcsön összege 5.000.000 Ft volt). 10 hónapig vonta mind a kettőnk fizetéséből 33%-ot, majd egy fizetési könnyítés kérelem írása után a NAV úgy határozott,… Továbbiak »

Kedves Tamás!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek segíteni a kérdésben. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben!

Jó napot kívánok!
8 évvel ezelőtt vettem fel személyi kölcsönt, majd később diákhitelt. Felelőtlenül nem törlesztettem. Tulajdonrészem van egy ingatlanban. Többen is vagyunk tulajdonosok. Az egyik tulajdonos meghalt és most nem lehet a házat senkinek a nevére írni, mert jelzálog van a házon az én tartozásom miatt.
Ilyenkor mit tehetek, hogy ez a jelzálog lekerüljön?

Kedves Adrienn!
A fennálló tartozás kifizetése után töröltethető az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog.

Tisztelt címzett’ Az elmúlt év végén felmondták a hitelem. Folyamatosan jártam be a Banka és tudattam velük szándékomban áll rendezni, egyenesbe hozni a hátralékom! 3 alkalommal kívántam beadni az Eszközkezelőhöz a hitelem, de mindig találtak kifogást. Míg végül tavaly év vége előtt megfelelőnek bizonyultam és természetesen a hitel felmondása előtt minden papíromat beadtam, illetve átadtam a Bankban illetékes személynek. Még a pesti központtal is értekeztem és azt állították lehetőség van úgynevezett hiánypótlás benyújtására. Az adóstársam 2015 őszén hirtelen elhalálozott külföldi kint tartózkodása folyamán. Utána jártam. Még jó pár hónap elteltével is itthon élő személyként van nyilvántartva. Örököseinek is utána néztem… Továbbiak »

Kedves Tímea!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek segíteni. A felmondott hitel rendezésével kapcsolatban az érintett hitelintézettel, végrehajtóval kellene egyeztetnie.

Tisztelt Hitelnet Szakértő. 2012.01.13-ban az OTP Banknál felmondott hitelem átkerült az OTP Faktoring Követeléskezelőhöz. 838.541 Ft tőke tartozásra rákerült 69.696 Ft ügyleti kamat, 117.323 Ft késedelmi kamat, így összesen: 1.025560 Ft tartozásom van jelenleg az OTP Fakt. felé. Ennek a havi törlesztőrészlete jelenleg havi: 30.000 Ft. Kérelemmel fordultam a követeléskezelő felé, melyben egy 150.000 Ft egy összegben történő befizetéssel kérvényeztem a hitelem megszüntetését. Ezt az összeget kevesellve elutasították kérvényemet. A hitelem 2022-ig él és havi 30.000 Ft-os törlesztőrészlettel rendelkezik, mely így több mint 3.000.000 Ft-os kifizetést eredményezne. Egy újabb kérvény írásában gondolkodom, melyben már egy nagyobb összeg szerepelne: 400.000 Ft.… Továbbiak »

Kedves Róbert!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Végrehajtási ügyekben illetékes jogi szakértő megkeresését javasoljuk.

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e még lehetőségünk hitelfelvételre bármelyik banknál úgy, hogy a lakáskölcsön szerződésünket (Devizahitel) most mondták fel, ugyanis a törlesztő részletünk olyannyira megnövekedett, hogy nem tudtuk sajnos fizetni. Emiatt átadtak a KHR-nek. Igazolt jövedelmünk jelenleg nincs.
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Erika!
Felmondott hitelt egyik pénzintézet sem vált ki. Jövedelemigazolás nélkül ugyancsak nincs lehetőség a hitelelvételre. Előzőek alapján sajnos nem tudunk Önöknek segíteni.

Üdvözlöm!
A bank felmondta a szerződésünket mivel meghaladta a 90 napot! Az elmaradásomat be tudnám fizetni, lehetséges-e ez a megoldás?
2 nap múlva tudok bemenni a munkából kifolyólag!
Köszönettel.
Tom

Kedves Tom!
Feltétlenül javasoljuk, hogy keresse meg a hitelnyújtó bankot személyesen a hátralék rendezése és a további hiteltörlesztés egyeztetése miatt!

Üdvözlöm.
A folyószámlahitel keretre nincs lehetőség már részletfizetést kérni az otp-be, ha felmondták? Nem adják át ilyenkor az otp faktoringnak és esetleg ővelük részlet, ha átadják egyáltalán??

Kedves Péter!
Felmondott hitelének visszafizetésével kapcsolatban a hitelfolyósító bankban kérhet bővebb felvilágosítást.

Üdvözlöm!
Az OTP Banknál van lakáshitelem, személyi kölcsönöm és folyószámla hitelem! Ebből már két szerződést felmondtak a héten! /Lakáshitel és folyószámla hitel./ December óta munkanélküli voltam, ezért nem tudtam fizetni a törlesztőim! Volt biztosításom, de a biztosító nem tudott segíteni, mert nem határozatlan volt a munkaszerződésem! Most lett munkahelyem, most kezdtem el dolgozni! Mit tehetek, milyen lehetőségeim lennének!? Én szeretném a törlesztőt is fizetni és a házat is megtartani!
Köszönöm válaszát!
Üdv.
Szilvi

Kedves Szilvi!
Felmondott hitelszerződés esetén adósságrendező hitel felvételére bankpartnereinknél nincs lehetőség. A hitelfolyósító bankkal kellene egyeztetnie arról, hogy milyen részletekben lehetséges a hitel visszafizetése.

Azt szeretném megkérdezni, hogy Takaréknál volt hitelünk, amit felmondtak. A férjem nevén volt, én vagyok az adóstárs + 2 kezes. Bár minden hónapban belefizettünk, sajnos ez lett a vége. 577.000 Ft-ról van szó. Fel lehet-e ajánlani ingatlant fedezetként? A házon jelzálog van és már van rajta más bank jelzáloga is. Ha tőlünk nem tudják behajtani, akkor a két kezes kerül bajba?
Köszönöm.

Japán jen alapú lakáshitelem van, amit sajna felmondtak. Fizetni fizetek minden hónapban, csak nem annyit amennyit kell. Milyen megoldás van, mert sajnos anyagi helyzetem szűkös és 2 lakás van jelzálogra terhelve.
Várom válaszukat!
Köszönöm.

Svájci frank alapú hitelt vettem fel. Rendszeresen fizetem, de 3 hónapot nem tudtam. Megegyeztünk a pénzintézettel, hogy részletekbe kifizetem, csak rendszeresen utaljam a havi törlesztést. Annyira felment a hátralék, hogy felmondták a szerződést. Bár listás vagyok, 4 gyerekkel mit tudnék csinálni?
Köszönettel: Zsigmond.

2015-ig kellene visszafizetnem a 10 évre felvett svájci frank alapú szabad felhasználású jelzálog alapú hitelünket, amit még a volt férjemmel vettünk fel. Sajnos ő a bíróságon tett egyezségünk ellenére nem fizette, ezért a nyáron Bar listára kerültünk. Azóta én rendeztem, mert a két gyerekünkkel én élnék a lakásban, de augusztusig maradok a listán. Közalkalmazott vagyok, minden hónapban a borotvaélen táncolok a befizetéssel, egyre nehezebb… Nem tudom, az én esetemben 2015-ig érdemes-e, lehet-e a kormány és bankok által vázolt lehetősséggel élnem?
Kérem, ha tudnak segíteni ebben, esetleg van erre bármi használható ötlet, válaszoljanak!
Üdvözlettel: Krisztina

Egy svájci frankos jelzáloghitel miatt kerültem nagyon rossz helyzetbe és sajnos felmondták. Bár listára kerültem. Érdeklődnék, tudnak-e nekem segíteni valamilyen megoldással,esetleg átváltani forintra vagy újrafinanszírozás? Valaki tud esetleg segíteni??? Sürgős lenne!
Várom válaszukat feltétlenül..egy özvegyasszony

Felmondott OTP jelzáloghitelem a faktoring kezelésében van.
Van-e lehetőség másik hitellel kiváltani?
Vagy esetleg 69 éves édesapámnak adnak-e hitelt, esetleg 1 kezes megoldható?

Takarékszövetkezetnél lévő, de felmondott hitele van a cégemnek. A cég telephelye a Takarékszövetkezet által jelzáloggal terhelt.
Keresem annak lehetőségét, hogy ezt a 95 M Ft hitelt ki tudjam váltani. A Takarékszövetkezet információm szerint kb. 60 M Ft-ért eladná követelését.

Azt szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, amikor felmondanak egy hitelt mit lehet még tenni? Ugyanis van egy jelzáloghitelünk és egy hitelkártyánk is.
A jelzáloghitelt tudjuk fizetni, de a hitelkártya hitelt nem tudtuk fizetni, vagyis el voltunk maradva 2 hónappal és ezért ezt megszüntették és 8 napot adtak, hogy rendezzük.
Mi van akkor, ha nem tudjuk rendezni?
Lehet-e még kérni esetleg valami segítséget a banktól?
Köszönettel: Erzsébet.

Arra szeretnék választ kapni, ha kiestem a kedvezményes időszakból? A hitel tartozásom több mint a januártól engedélyezett összeg? Az ingatlan hitelem felmondták és báros vagyok, akkor ilyen esetbe tud-e valamilyen megoldás ajánlani?


34
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x