Milyen lehetőség van adósságrendezésre, illetve mit tehet az adóstárs, ha az adós nem tudja fizetni a kölcsönt?

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne: A párom elment adóstársnak a testvérének. A banknál amikor a szerződést aláírták, semmi baj nem volt. Majd ezt követően pár hónapra rá kiderült, hogy a felvett hitelösszeg, ami lakáshitel, mellé vetettek fel vele még egy személyi kölcsönt, hogy a ház teljes összege meglegyen és ezt a jegyzőnél senki nem mondta nekik. 12 millió forintért vették a házat, de ők csak a banktól 9,9 millió forintot kaptak és a többit személyi kölcsönben vették fel és ők erről nem tudtak. Már most ott tartanak, hogy a kettőt nem tudják fizetni.

Ilyenkor mit lehet tenni? Kihez lehet fordulni? Az nem jogszerű? Itt csalás történt ilyen esetben?

Várom válaszát.
Köszönöm előre is.
Detti

Kedves Detti!
Az adóst és az adóstársakat nem mentesíti a hitel törlesztése alól az, hogy nem tudtak arról, hogy milyen típusú és mekkora összegű kölcsönt vettek fel, ha a kölcsönszerződést aláírták. A hitelszerződés megkötésekor ugyanis mind a hitelnyújtó banknál, mind a közjegyzőnél ismertetik az adott kölcsön típusát, összegét, futamidejét, a kölcsön visszafizetésének biztosítékait, stb. A szerződök aláírásukkal elismerik a benne foglaltakat és kötelezettséget vállalnak a hitel visszafizetésére. Véleményünk szerint ilyen esetben nem merül fel a csalás gyanúja.

Ha időközben a kölcsön törlesztése mégis problémát okoz, akkor elsőként a hitelnyújtó bankkal célszerű egyeztetni a fizetéskönnyítési lehetőségekről. Ilyen lehet a futamidő hosszabbítása, tőkefizetési moratórium, stb. Ezt azonban még addig célszerű megtenni, amíg nincsen több havi elmaradás.

Adósságrendező hitel felvétele ebben az esetben nem jöhet szóba. Egyrészt azért, mert 12 millió forintot érő házra 9,9 millió forint a jelenlegi finanszírozási arányok alapján nem nyújtható. Másrészt, ha a hátralékos tartozás összege már meghaladja a minimálbér összegét és több mint 90 napja folyamatosan fennáll, akkor a hitelben részt vevő személyek adatai negatív tartalommal a KHR-be kerültek (aktív BAR lista), ami kizárja bármilyen egyéb hitel felvételét.

A hitelügyletben az adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. A tartozás behajtása során az adóstárs a magánvagyonával is felel, tehát akár a saját lakása is veszélyben lehet. Egy esetleges végrehajtás esetén a hitelintézet azt is értékesítheti. Ennek elkerülése érdekében célszerű lenne mielőbb egyeztetni az érintett pénzintézettel.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Bírósági úton, mint szándékos károkozó felelősségre vonható-e a hitelfelvevő a nyugdíjból letiltott összegért? (ADÓSTÁRS)

Kedves Mihály!
Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Tisztelt Hitelszakértő! Érdeklődi szeretnék a következőkről: 8 millió Ft hitelt vettünk fel a volt férjemmel, ahol 2 alszerződésben 4-4 millió Ft-ot vállaltunk. Fedezet a házaink és így egymás adóstársai vagyunk. A hitelt mindketten rendesen törlesztjük. A volt férjem azt akarja, hogy legyenek külön kezeseink, de ebbe én nem tudok belemenni, mert nekem nincs olyan személy, aki vállalhatná. De őszintén szólva nem is akarom különböző okok miatt. A volt férjem perrel fenyegetőzik, ha nem módosítok szerződést, azaz, ha nem megyek bele. Az a kérdésem, hogy van-e reális alapja annak, hogy amennyiben nem kívánok szerződést módosítani, összeférhetetlenségre hivatkozva pl. perel. Vajon mi… Továbbiak »

Kedves Gabriella!
Jogi ügyekben irodánk nem illetékes, így ezekben a kérdésekben sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Javasoljuk, hogy kérje jogi szakértő véleményét!

Tisztelt Hitelszakértő!
Nagyon nagy szükségem lenne 200.000 Ft-ra, de mivel van tartozásom, nem tudom honnan kaphatnék segítséget.
Köszönöm.

Kedves Ildikó!
Szakértőink a további részletek ismeretében tudják Önt tájékoztatni az esetleges hitelfelvétel lehetőségeiről. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x