Tisztelt Hitelnet!

Közel öt éve dolgozom közalkalmazottként folyamatosan, eddig még semmilyen támogatást nem vettem igénybe és nem rendelkezem hitellel sem. Albérletben lakom a fővárosban, ami az állandó lakhelyemtől több mint 100 km-re van, saját tulajdonú ingatlanom nincs. A nettó jövedelmem 90 ezer forint, melynek több mint fele el is megy az albérleti díjra és rezsi költségekre. Így szinte lehetetlen bármihez is kezdeni vagy esetleg félretenni.

Több helyen olvastam albérleti és lakhatási támogatásról, ami elsősorban pályakezdők vagy munkanélküliek számára megpályázható, de a közalkalmazottak részére ellentétes híreket találtam. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen támogatást közalkalmazottak is igényelhetik-e 2014-ben? Vagy ha ezt nem, akkor van-e valamilyen ehhez hasonló támogatás, amit meg lehetne pályázni vagy esetleg bármilyen más lehetőség számomra?

Válaszukat és segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelettel.
Renáta

Kedves Renáta!

Irodánk lakossági hitelközvetítéssel foglalkozik, valamint ehhez kapcsolódóan az eltartott gyermekek után - új ház építése vagy újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén - elérhető szocpol ügyintézését vállaljuk. Ezen kívül egyéb lakáscélú támogatások - például albérleti és lakhatási támogatás - ügyintézésében nem vagyunk illetékesek, ezért ebben az ügyben nem tudunk Önnek segíteni.

A lakossági jelzáloghiteleken belül korábban elérhetők voltak a kimondottan közalkalmazottak, illetve köztisztviselők számára nyújtott lakáshitelek. Ezek azonban időközben megszüntetésre kerültek. Jelenleg közalkalmazottak, köztisztviselők számára is azokat a hitelkonstrukciókat tudjuk ajánlani lakásvásárlás esetén, melyek minden, az igénylési feltételeknek megfelelő személy számára elérhetők.

Mindemellett meglévő lakáshitelek előtörlesztéséhez illetve lakásvásárláshoz munkáltatói támogatás igénybevételére is van lehetőség, melyről bővebben IDE kattintva olvashat. Ennek feltételeiről, valamint szintén a munkáltató által nyújtható kamatmentes lakáscélú hitelekről a munkáltató illetékesénél kérhető bővebb felvilágosítás. Munkáltatói kölcsönök ügyintézésével irodánk szintén nem foglalkozik.

Amiben segíteni tudnánk Önnek, az egy esetleges lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelfelvétel. Használt lakás vásárlásához állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igénybe vehető. Azt azonban tudni kell, hogy a vásárolandó lakás értékével megegyező összegű kölcsön nem vehető fel, vagyis önerőre is szükség van. Ettől csak plusz ingatlanfedezet bevonása esetén lehet eltekinteni, amely fedezet bárki tulajdonában lehet. (Például szülői ingatlan bevonásával megvalósuló lakásvásárlás.) Mindehhez megfelelő jövedelemfedezettség szükséges, amit a lakásvásárlás részletei határoznak meg.

Amennyiben szeretne tájékozódni a banki lakáshitelekről, tekintse meg honlapunkon az e témában olvasható bejegyzéseket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, van-e jelenleg kamatmentes köztisztviselői hitel, és ha igen, milyen feltételek és dokumentumok szükségesek hozzá?
Üdvözlettel,
Nikolett

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretném tudni, hogy van-e lehetőség közalkalmazotti, állami támogatott, lakásvásárlási hitel felvételére, ha közalkalmazottként dolgozom, de nincs önerőm?

Kedves Hitelnet!
Közalkalmazott vagyok, pedagógus. Olvastam a közalkalmazottaknak járó kedvezményes állami lakáshitelről, de nem egyértelmű számomra, hogy jelenleg él-e ez a lehetőség számomra. Élettársammal 10 milliós érték körüli használt lakás vásárlását tervezzük a közeljövőben, valamennyi önerővel rendelkezünk.
Kérem szíveskedjen további információkat küldeni a kedvezményes lakáshitelről!
Előre is köszönöm a választ!

Olvastam, hogy az Önkormányzatoknál dolgozók kamatmentes hitelfelvételi lehetősége a jövőben lehetséges lesz. Kérdésem, létezik-e ilyen hitel, ha igen, hogyan kell igényelni?
Válaszukat köszönöm.
Edit

Tisztelt Szakértő!
2011. január 01. óta vagyok kormánytisztviselő, és most szeretnék egy használt lakást vásárolni.
Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy minél kedvezőbben juthassak hitelhez.
A lakás, amit kinéztem 8 millió forintba kerül.
Köszönöm válaszát.
Zsuzsa

T.
Ezúton szeretném kérdezni, hogy használt lakásra van-e ilyen hitel vagy milyen úton tudnék 12,5 milliós lakást vásárolni? 15 éve vagyok közalkalmazott.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet Munkatársai!
Kormánytisztviselő vagyok, és munkáltatómtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy a cafetéria keretében munkáltató által nyújtható lakáshitel támogatást a közszférában dolgozók nem kaphatják, mivel számunkra kormányrendelet írja elő, milyen elemeket tartalmazhat a cafetéria. Ezek között pedig esetünkben – állítólag – nem szerepelhet a lakáshitel támogatás. Arra a bizonyos maximum havi 80 ezer forint összegű támogatásra gondolok, mely összességében az 5 millió forintot nem haladhatja meg, és március hóban lépett életbe. Mindenütt olvashatunk erről, de arra egyetlen helyen sem térnek ki, hogy kormánytisztviselők ez alól kivételt képeznének. Kérem szíves tájékoztatásukat ezzel kapcsolatban.
Köszönettel: Juli