Tisztelt szerkesztőség!

1. Lehet, hogy meglepő a kérdésem, de röviden az a kérdésem, hogy az ingatlanfedezetű hitel vissza nem fizetése estében releváns-e, hogy hanyadik hónaptól nem fizet valaki? Pontosabban számít-e valamit, hogy már mennyit fizetett vissza?
2. Illetve, hogy a fizetésképtelenség beállta után automatikusan kerül-e a bank tulajdonába az ingatlan?
3. És végül: Az ingatlan elvesztésén kívül mit kockáztat az, aki nem fizeti vissza a hitelt?

Köszönettel:
Kristóf

Kedves Kristóf!

Ingatlanfedezetű hitel nemfizetése esetén nincs jelentősége annak, hogy melyik hónaptól nem törleszt szerződésszerűen az adós. Ha a mulasztás ideje eléri a 90 napot, összege pedig a mindenkori minimálbér összegét, akkor az adós adatai negatív tartalommal a BAR listára kerülnek (ez kizár minden további hitelfelvételt), s már ezt megelőzően a bank felszólítást küld a hátralék rendezésére vonatkozóan.

Amennyiben a tartozás nem kerül kiegyenlítésre, hanem tovább halmozódik, akkor a bank a hitelszerződés felmondásával egyidejűleg a teljes tartozás rendezésére szólít fel. Ha ez sem jár eredménnyel, akkor a tartozás tiltható az adós jövedelméből, illetőleg az ingatlan árverezésére kerülhet sor.

A fedezeti ingatlan nem kerül automatikusan a hitelintézet tulajdonába, a fedezetet árverés útján értékesítik. A befolyós eladási árból a bank felé kifizetésre kerül a fennálló tartozás illetve a végrehajtással járó egyéb költségek, s az esetlegesen fennmaradó összeget az ingatlan volt tulajdonosa megkapja. Ha azonban az eladási ár nem fedezi a banki tartozást, akkor a pénzintézet egyéb módon is követelheti a még fennálló tartozást, például: jövedelemtiltás, stb.

Végrehajtási ügyekben azonban irodánk nem illetékes, így esetleges további kérdéseivel végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakértőt kellene megkeresnie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tudom, hogy ez nem ide tartozik, de mit tudok tenni, ha tartozok két helyre másfél millió forinttal magánszemélynek, de nincs róla semmilyen papír, mert felgyűlt ez az összeg csere betrelessel és ez a pótlások összege. Ez egy éve történt és azzal fenyegettek, hogy elmondjak a páromnak, ezért fizettem nekik folyamatosan. De mára úgy elfajult a helyzet, hogy már tudja a párom és ebben a hónapban már odaadtunk nekik közel kettőszáz ezret, de úgy egyeztünk meg, hogy havonta fizetünk bele x összeget. Kifizettük, de rá két napra ismét követelnek még több tíz ezret, amit én már nem tudok fizetni, mert otthoni kiadások még rendezve nincsenek, de erre meg fenyegetnek minket. Mit tudok tenni ez ellen úgy, hogy két kisgyerek van?

Jó napot kívánok!

Van egy ismerősöm aki adóstárs egy hitelben. Neki is illetve az adósnak is van munkahelye. A pontos felvett összeget nem tudom, de azt igen, hogy havi 6.000 Ft-os törlesztője volt. Féléve az ismerősöm kapott egy levelet, hogy meg fogják szüntetni a hitelt. Ez meg is történt és most tőle, illetve azt hiszem az adóstól is vonni fogják a novemberi hónaptól a fizetésük 33%-t. Ő egy egyedülálló édesanya.

Hogy lehetne ezt megállítani? A behajtó cég undok módon nem akar egyezkedni, de nem lehet olyan nagy a hitel, ha csak havi 6.000 Ft volt és szerintem az sem korrekt, hogy tőle akarják vonni a fizetést, hiszen magának az adósnak van munkahelye. Miért nem tőle vonják? Mit lehetne ez ellen tenni és meg tehetik, hogy egyetlen levél után így egy egyedülálló anyától akarják behajtani az összeget????

Kérem segítsenek, hogy hova tudnánk fordulni ezzel kapcsolatban és mi lenne a menete???
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Anita