Milyen képlet alapján számítják a bankok az annuitásos hitel törlesztő részletét?

Tisztelt Hitelnet!

A problémám az lenne, hogy ha jól tudom, az annuitásos hitelnél a képlet alapján kellene megoszlania a havi törlesztő részletben a tőke/kamat aránynak. Az én bankomnál nem ez van, sokkal kisebb a tőke, mint bármelyik más bank kalkulátorával számolva. Ezt szabadon tologathatják, vagy az általuk a kondíciós listában közzétett képlet alapján kötelesek számolni? Ez azért problémás, mert 4-5 év múlva szeretnék egy jelentősebb összeget betörleszteni, esetleg végtörleszteni, azonban így jelenleg szinte csak kamatot fizetek, vagyis 4-5 év múlva majdnem ugyanennyit kell befizetnem mint most, ugyanakkor fizetem havonta a kamatot. Ezt kicsit furcsállom, nem nem tartom túl tisztességesnek.

Ezt tetézve, mivel forintosítással érintett a hitel és árfolyamgátas voltam, a technikai számlán gyűlik a különbözet. Megdöbbenésemre a különbözet átkerül a technikai számlára mint tartozása, valamint levonják a havi törlesztő tőke részéből. A technikai számlán lévő tartozás kiegyenlítésénél azonban nem vonják le a tőketartozásból az összeget, mindössze megszűnik a technikai számlán lévő tartozás, Vagyis jelenleg csak kamatot fizetek és még így is gyűlik a tartozás a technikai számlán. Én ezt sem tartom tisztességes magatartásnak, de nem tudom, hogy ez szabályos-e.

Előre is köszönöm a választ,
Levente

Kedves Levente!

Az annuitásos hitelekre jellemző, hogy a futamidő elején a törlesztő részlet nagyobb hányada szolgál kamattörlesztésre és kisebb hányada csökkenti a tőkét. A futamidő előrehaladtával és a fennálló tőketartozás csökkenésével mérséklődik a kamatfizetés, s a törlesztő részlet egyre nagyobb hányada csökkenti a tőkét. Erről pontos kimutatást az érintett pénzintézet tud Önnek adni.

Forintosított árfolyamgátas hiteleknél a gyűjtőszámlán továbbra is gyűlik a különbözet (árfolyamgát alapján meghatározott törlesztő részleten felüli összeg), melyet kamat is terhel. esetén a bank megállapítja a fennálló tőketartozás, valamint a gyűjtőszámla fennálló tartozását és ennek megfelelően végtörleszthető a hitel. A kamatot mind az eredeti hitel, mind a gyűjtőszámla-hitel esetében a végtörelsztés napjáig kell megfizeti.

Amennyiben tisztességtelennek véli a bank számítását, panaszával az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x