TisztelT Hölgyem / Uram!

Szüleim háza pótlólagos fedezetként bevonásra került jelzáloghitelbe még 2005-ben. A hitelben exférjem az adós. Azóta már elváltunk, de szüleim házán még rajta a jelzálog és természetesen zálogkötelezettek is.

Exférjem a válás óta a hitelbe visszatörlesztett egy jelentős összeget. A bank legutóbbi (kb. egy hónappal ezelőtti) tájékoztatása szerint már rég elegendő lenne az a ház fedezetnek, amire eredetileg felvette a hitelt. Nem lenne már szükség a szüleim házára is. Az adós exférjem viszont nem hajlandó eljárni a banknál, hogy a jelzálog lekerüljön a szüleim házáról, mondván neki nem érdeke. Tudom, hogy a banknak az a lényeg csak, hogy az adós aláírja a papírokat és nem foglalhat állást hivatalosan és nem is nézi, hogy melyik hitel résztvevőnek mi az érdeke.

Kérdésem az lenne, hogy van-e más járható út, hogy az adós rosszhiszeműsége ellenére el tudjanak járni a szüleim, hogy lekerüljön a jelzálog végre a házukról. A jelzálog miatt évek óta elesnek minden pályázati támogatástól. Nyugdíjuk nem elegendő, hogy biztosítsák a ház állagmegőrzését. Tudjuk, hogy kötelességük, de egy ördögi körbe kerültek. Ha nem veszik le a jelzálogot, nem kapnak támogatást, anélkül viszont nem tudnak állagmegóvást végrehajtani a házon.

Kit terhelnek jelen esetben a banki költségek, ha szerződésmódosításra kerül sor mégis? Elég idősek és betegek is, szeretnék rendezni a tulajdont még életükben.

Mi a helyzet, ha ajándékozással rám szeretnék íratni a házukat? Azon kívül, hogy a banknak hozzá kell járulni, kit terhel a szerződésmódosítás díja? Az adós teljesen mentesül minden költség alól? A zálogkötelezetteknek nincs semmi joguk és lehetőségük akkor sem, ha az adós tisztán rosszhiszeműségből nem akar eljárni?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Mónika

Kedves Mónika!

Ahhoz, hogy szülei házát ki lehessen vonni a kötelemből, volt férjének kellene az erre vonatkozó kérelmet benyújtani. Elsőként egy banki értékbecslést kellene készíteni arról az ingatlanról, amely a fedezetet jelentené a továbbiakban. Ez a költség, valamint a szerződésmódosítással kapcsolatban felmerülő díjak a volt férjet terhelnék.

Azzal kapcsolatban, hogy adott esetben milyen jogi lépésekre van lehetőség, jogi szakértő megkeresését javasoljuk.

Adott témában további bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Mire kötelezhető a zálogkötelezett?
Szülői házunkra jelzálogot jegyeztek be testvérem tartozása miatt. A szerződésben én és édesanyám csak a jelzálog bejegyzését engedélyeztük, nem szerepelünk adóstársként.
Ennek ellenére végrehajtási jogot jegyeztek be az ingatlanra, amelyben mindhárman adósként szereplünk. Édesanyám haszonélvezeti joga is törlésre került.
Milyen mértékig tartozunk felelősséggel?
A fedezeti ingatlanon túl lehet plusz követelése a banknak?